search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:33
MENU CLOSE

Πιο κοντά σε παράταση οι συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας

21.02.2019 06:40
Πολύ κοντά σε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνα - Media

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε χθες για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων την 1η Μαρτίου, οπότε εκπνέει η προθεσμία που έχει ορίσει η Ουάσιγκτον για σύναψη εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως «δεν πρόκειται για μαγική ημερομηνία», ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονταν οι επαφές στελεχών της κυβέρνησής του με την κινεζική αντιπροσωπεία.

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ όσο και οι σύμβουλοί του έχουν δηλώσει πως εξετάζουν τη δυνατότητα συνάντησης με τον Κινέζο ομόλογό του μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εχουν επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι εάν στη συνάντηση αυτή δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα επιβληθούν δασμοί. Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν συνάδουν με αυτές των συμβούλων του σε ό,τι αφορά την εκπνοή της προθεσμίας. Τώρα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης, ενώ ο εκπρόσωπος Εμπορίου, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, επιμένει σε μια αμετακίνητη προθεσμία για να ενταθεί η πίεση στο Πεκίνο και να αποσπάσει η Ουάσιγκτον τις παραχωρήσεις που επιδιώκει.

Στα τέλη Ιανουαρίου ο κ. Λαϊτχάιζερ δήλωσε πως «η προθεσμία είναι η 1η Μαρτίου» και τόνισε ότι δεν εξετάζει ενδεχόμενη παράταση. Ενα μήνα νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «σκληρή προθεσμία» την 1η Μαρτίου. Οπως δήλωσε στη Wall Street Journal ο Εσουάρ Πρασάντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, η αντίφαση ανάμεσα στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου και στις δηλώσεις των συμβούλων του έχει προκαλέσει σύγχυση στην άλλη πλευρά, που δεν ξέρει ποια από τις δύο προσεγγίσεις να πάρει στα σοβαρά. Από τις μέχρι τούδε διαπραγματεύσεις προκύπτει, πάντως, πως το Πεκίνο προτίθεται να προχωρήσει σε παραχωρήσεις και, μεταξύ άλλων, να αυξήσει τις εισαγωγές σόγιας, φυσικού αερίου και γενικότερα πολλών αμερικανικών προϊόντων ώστε να αποφύγει τους δασμούς.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48