search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:52
MENU CLOSE

Ψάχνει τη θετική ατζέντα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2061
21-2-2019
21.02.2019 13:09
skourlet.jpg

 

Με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τις εξαγγελίες για την επιδότηση ενοικίου και την επιδότηση δανείου που αφορά την πρώτη κατοικία ο πρωθυπουργός επιχείρησε την Τετάρτη αλλαγή της ατζέντας από το σίριαλ με το δάνειο του Παύλου Πολάκη από την Attica Bank, το οποίο μονοπώλησε την επικαιρότητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Με σχετικά έμμεσο αλλά πάντως σαφή τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή του εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, το πρώτο μετά τον μίνι ανασχηματισμό της Παρασκευής, έστειλε το μήνυμα ότι η υπόθεση Πολάκη (χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα) δεν αποτελεί πραγματικό θέμα, αλλά είναι ατζέντα και προπαγάνδα των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης σε συντονισμό με μερίδα των ΜΜΕ.

Ως εκ τούτου το θέμα από πλευράς κυβέρνησης κηρύχθηκε λήξαν με τον πρωθυπουργό ουσιαστικά να καλύπτει τον αναπληρωτή υπουργό και να προτρέπει το σύνολο των υπουργών του να εστιάσουν στη μεγάλη εικόνα και να ασχοληθούν με τα «σημαντικά» και τα «μεγάλα» και όχι «με αυτά που κάποιοι άλλοι έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να ασχοληθούμε, προκειμένου να κρύψουν την παταγώδη αποτυχία του πολιτικού τους αφηγήματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Πέρα από τη δημοσιοποίηση του θέματος από κυριακάτικη εφημερίδα, το στοιχείο που πυροδότησε την αντεπίθεση της κυβέρνησης σε υψηλούς τόνους (έστω με εμπροσθοφυλακή τον Πολάκη και χωρίς το Μαξίμου να βγαίνει μπροστά) και κυρίως αναζωπύρωσε την κόντρα με τον κεντρικό τραπεζίτη ήταν η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γιάννης Στουρνάρας το απόγευμα της Δευτέρας προκειμένου τα στελέχη της Attica Bank να δώσουν εξηγήσεις για το σύννομο των όρων χορήγησης του δανείου στον αναπληρωτή υπουργό.

Εξού και η γραμμή περί «δύο μέτρων και σταθμών» αναφορικά με τα δάνεια των κομμάτων και πολιτικών προσώπων (μεταξύ των οποίων και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον «Κήρυκα Χανίων») για τα οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο διοικητής της τράπεζας ουδέποτε ανέλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος.

Σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛΛ, η κυβέρνηση έκανε χρήση του «συμψηφισμού», ότι δηλαδή οι εκπρόσωποι του παλαιού συστήματος που χρεοκόπησαν τη χώρα δεν δικαιούνται να ομιλούν όταν αποπληρώνουν με ρυθμούς χελώνας δάνεια εκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν για τη χρηματοδότηση των κομμάτων τους, τα οποία φόρτωσαν στις πλάτες των φορολογουμένων χωρίς να λογοδοτήσουν ποτέ. Στα δυνατά χαρτιά η κυβέρνηση συμπεριέλαβε και τη φρέσκια ομολογία Τσουκάτου στο πλαίσιο της δίκης για τη Siemens σχετικά με τα 16 δισ. δραχμές που πήγαν στα μαύρα ταμεία του κόμματος. Επιπλέον έθεσε στο στόχαστρο πρόσωπα όπως ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης και η Μαρία Σπυράκη, οι οποίοι φαίνεται να έχουν λάβει υπέρογκα δάνεια εντός της κρίσης.

Είναι με ερωτηματικό αν η κυβέρνηση θα επιμείνει να σηκώνει το θέμα των δανείων των κομμάτων καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής», το εισαγγελικό πόρισμα για αυτά τα δάνεια είναι έτοιμο και «εκτιμάται» ότι σε λίγες μέρες θα σταλεί στην προϊσταμένη αρχή, οπότε μοιραία θα έρθει στο φως.

Πάντως ο χειρισμός του θέματος με α) τη δημοσιοποίηση από τον Παύλο Πολάκη διαλόγων του με τον Γιάννη Στουρνάρα (που οδήγησε και σε παρέμβαση εισαγγελέα για το αν υπήρξε ή δεν υπήρξε ηχογράφηση και μάλιστα σε γνώση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος), β) την τροφοδότηση της κόντρας με τον Στουρνάρα, γ) και κυρίως την «υπερέκθεση» του αναπληρωτή υπουργού στα ΜΜΕ τόσο σε υπεράσπιση του εαυτού του όσο και μεταφέροντας την κυβερνητική γραμμή άμυνας, δεν άρεσε ιδιαίτερα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και αν δημοσίως δεν πρόκειται να αδειάσουν ποτέ τον αναπληρωτή υπουργό, εν τούτοις στο παρασκήνιο δυσφορούν με το ύφος του και την αξιοποίηση αυτού του ύφους από το Μαξίμου σε πολιτικές μάχες με τον αντίπαλο.

Σταθερό το μήνυμα για Οκτώβριο

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέδειξε ως ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης την οικονομία που ανακάμπτει και επιτρέπει τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Εν προκειμένω:

– Με την επιδότηση ενοικίου για 260.000 νοικοκυριά, η οποία θα κυμανθεί από 70 έως 210 ευρώ, ανάλογα με τα εισοδήματα και τα μέλη του κάθε νοικοκυριού.

– Με την επιδότηση της δόσης δανείου σε 180.000 νοικοκυριά που έχουν «κόκκινο» δάνειο για πρώτη κατοικία. Από την πλευρά τους οι τράπεζες αναλαμβάνουν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, να αξιοποιήσουν εργαλεία που ήδη έχουν στη διάθεσή τους για τη μείωση της δόσης, δηλαδή μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση του δανείου κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση ενοικίου, ώστε η καταβολή να αρχίσει από τις αρχές Απριλίου.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να επαναλάβει το σταθερό μήνυμα για τον χρόνο των εκλογών, δηλαδή τον προσεχή Οκτώβριο, στο τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Μάλιστα όχι μόνο αναφέρθηκε στον χρόνο των εκλογών, αλλά έδειξε να κάνει την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που οι δημοσκοπήσεις των συστημικών ΜΜΕ παρουσιάζουν. Όπως είπε, τα εν λόγω ΜΜΕ όχι μόνο επιχειρούν να αποκρύψουν τις νίκες της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και οι δημοσκοπήσεις τους «συνήθως αστοχούν» – κάτι που ερμηνεύεται ως έμμεσο σχόλιο για τη δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσιοποιήθηκε χθες και παρουσιάζει τη Ν.Δ. να διεκδικεί την αυτοδυναμία, με προβάδισμα 14,5%. Διαφορά που για το Μαξίμου θεωρείται όχι απλώς πλασματική, αλλά πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:49