search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:46
MENU CLOSE

Λευκός καπνός στη συνάντηση κυβέρνησης-τραπεζιτών: Προχωρά το νομοσχέδιο για το νέο «νόμο Κατσέλη»

21.02.2019 16:54
Νέο χρονοδιάγραμμα για Πτωχευτικό Νόμο και πρόγραμμα «Γέφυρα» - Οι ημερομηνίες-κλειδιά - Media
 
Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η συνάντηση στελεχών της κυβέρνησης με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών για το ζήτημα του νέο «νόμου Κατσέλή» και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
 
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι στη συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και καταλήχθηκαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων.
 
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
 
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία που προέβλεπε ότι το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας μέχρι το οποίο θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία απ’ όλα τα επαχθή μέτρα θα ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα συνδυάζεται υποχρεωτικά και με το ύψος του δανεισμού, το οποίο προσδιορίζεται σε 130.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και «κούρεμα» του δανείου υπό προϋποθέσεις.
 
Ερωτηματικό παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τις 155.000 εκκρεμείς αιτήσεις για τον αρχικό νόμο Κατσέλη, δηλαδή, αν θα εξεταστούν από τη νέα πλατφόρμα με τα παλιά κριτήρια για το εάν πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας. Κυβερνητικές πηγές πάντως, ανέφεραν ότι η τελική απόφαση βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
 
Αναμένονται οι τελικές διατυπώσεις
Μετά τη συνάντηση, στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανέφεραν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, με την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από την κυβέρνηση.
 
Τα ήδη στελέχη υπογράμμιζαν ότι σε κάθε περίπτωση το κλείσιμο ενός ανοικτού ζητήματος, όπως αυτό του νόμου που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη για την πρώτη κατοικία θα αποτελέσει ένα ακόμη γεγονός που θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να επικεντρωθεί με όλες του τις δυνάμεις στο πραγματικό του έργο που δεν είναι άλλο από την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
 
Σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, αναμένουν τις τελικές διατυπώσεις του νέου πλαισίου, δίνοντας έμφαση στις ασφαλιστικές δικλίδες που θα υπάρχουν ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορούν να το εκμεταλλευθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών άρχισε να σημειώνει ουσιαστική μείωση με την υιοθέτηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κλπ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:42