search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:53
MENU CLOSE

Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

21.02.2019 16:54
Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία - Media

 

Η ανεπάρκεια βιταμίνης δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι επηρεάζει το 8% του πληθυσμού, γεγονός που την καθιστά την τρίτη πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια στη χώρα.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αύξηση της έκθεσης στο ηλιακό φως και την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών ή λήψη συμπληρωμάτων κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας.

Δείτε ποια είναι τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την ανεπάρκεια βιταμίνης D:

Αδύναμα οστά: Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών καθώς βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Οι συνέπειες της ανεπάρκειας είναι δευτερογενής υπερπαραθυρεοειδισμός και οστική απώλεια, που οδηγεί σε οστεοπόρωση και κατάγματα. Εάν αισθάνεστε πόνο στα οστά και στις αρθρώσεις, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη βιταμίνη D. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες ανήκουν στις ομάδες κινδύνου, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πόνο στην πλάτη εάν έχουν ανεπάρκεια. Τα παιδιά των γυναικών με ανεπάρκεια βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη, είναι πιθανότερο να έχουν αδύναμο σμάλτο δοντιών.

Απώλεια μαλλιών: Αν χάνετε 50-100 τρίχες την ημέρα, κινείστε εντός φυσιολογικών ορίων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολόγων. Εάν η ποσότητα των τριχών που πέφτουν είναι μεγαλύτερη, ίσως πρόκειται για ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D. Μια αυτοάνοση πάθηση που είναι γνωστή ως γυροειδής αλωπεκία, η οποία προσβάλλει τους θύλακες των τριχών, έχει επίσης συσχετιστεί με αυτή την ανεπάρκεια. Μελέτη σε άτομα με γυροειδή αλωπεκία διαπίστωσε ότι όσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα της βιταμίνης στο σώμα, τόσο μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών παρουσίαζαν οι πάσχοντες.

Γνωστική εξασθένηση: Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι ξεκάθαρος, μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ έδειξε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τα νευρωνικά δίκτυα στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον σχηματισμό της μνήμης. Αυτό συμβάλλει, σύμφωνα με τους ειδικούς, στη γνωστική εξασθένηση που συνδέεται με καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ και η σχιζοφρένεια.

Ακράτεια: Εκτός από την εξασθένιση των οστών, μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με μείωση της μυϊκής δύναμης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τους μύες του πυελικού εδάφους που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη, τον κόλπο, τη μήτρα και το ορθό. Το αποτέλεσμα συχνά είναι η ακράτεια ούρων και κοπράνων. Για τις γυναίκες που υποφέρουν από κακό έλεγχο της ουροδόχου κύστης, η διατήρηση υγιών επιπέδων βιταμίνης D θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου σημαντική με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους, ευρύτερα γνωστές ως ασκήσεις Kegel.

Πηγή: onmed.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:48