search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:05
MENU CLOSE

«Χιόνια από την Αθήνα ως την Αλεξανδρούπολη» προβλέπει ο Καλλιάνος – Τι λέει για την κακοκαιρία «Ωκεανίς»

21.02.2019 17:02
«Χιόνια από την Αθήνα ως την Αλεξανδρούπολη» προβλέπει ο Καλλιάνος - Τι λέει για την κακοκαιρία «Ωκεανίς» - Media
 
Δυσοίωνες προβλέψεις για τις εξελίξεις του καιρού κάνει ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος ενώ η χώρα προετοιμάζεται για την «Ωκεανίδα», το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει από το Σάββατο.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Καλλιάνος έγραψε στο Facebook:
 
«ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
 
Είμαστε προ τον πυλών ενός πιθανότατα ιστορικού χιονιά, τόσο ως προς τα υψόμετρα χιονοπτώσεων όσο ιδιαίτερα και ως προς την έκταση των φαινομένων. Δυστυχώς αλλά τα προγνωστικά μοντέλα παρουσιάζουν μέχρι και αυτή την ώρα τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, κάτι το οποίο συμβαίνει σπάνια. Αυτό δυσκόλεψε τους Μετεωρολόγους να πάρουν σαφή θέση με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι προβληματισμένοι για την εξέλιξη της επερχόμενης κακοκαιρίας.
 
Πριν 2 ημέρες φαινόταν κάτι συγκλονιστικό. Σήμερα τα στοιχεία, αν και αμφιταλαντεύονται, συγκλίνουν σε ένα σενάριο το οποίο θα είναι πιο ήπιο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Πιο ήπιο για την Αττική, όχι όμως για την υπόλοιπη κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Βέβαια ο υδράργυρος θα υποχωρήσει σχεδόν στις περισσότερες της ηπειρωτικής Ελλάδας κατά 8-10 και τοπικά ακόμη και 11-12 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.
 
Αυτός ήταν ο λόγος που κράτησα μια πιο μετριοπαθή στάση αφού έβαλα ένα μεγάλο ερωτηματικό σε ότι αφορά στην προσεχή ψυχρή εισβολή και επομένως έκανα σαφές ότι δεν θα πρέπει να ακούτε δεξιά και αριστερά γνώμες που θα σας μπερδέψουν.
 
Πάμε λοιπόν να δούμε τι θα συμβεί :
 
ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ
 
Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες ου Σαββάτου και από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία ότι θα χιονίζει κατά διαστήματα έως και τις πεδινές περιοχές ή ακόμη και τοπικά σε παραθαλάσσια τμήματα.
 
Προφανώς από το πρωί του Σαββάτου και κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας δίνουν υποψηφιότητα για χιονοπτώσεις σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Κατά περιόδους οι χιονοπτώσεις θα είναι πολύ πυκνές και επομένως λόγω και των θερμοκρασιών που θα επικρατούν θα υπάρξουν και αξιόλογες χιονοστρώσεις σε αρκετά τμήματα των διαμερισμάτων που σας προανέφερα. Προφανώς θα χιονίσει κατά περιόδους και στη Θεσσαλονίκη.
 
ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑ
 
Από τοπ μεσημέρι του Σαββάτου και στη συνέχεια και ειδικά από το απόγευμα της ίδιας ημέρας φαίνεται ότι οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν και περιοχές χαμηλού υψομέτρου (μέχρι και τα πεδινά σε πολλές περιπτώσεις) της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας (κυρίως στην κεντρική Στερεά οι πεδινές περιοχές). Στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο θα χιονίσει πυκνά κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα αλλά πρόσκαιρα σε περιοχές ακόμη και πάνω από τα 300-350 μέτρα κυρίως στην ανατολική Στερεά, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια αλλά και στην βορειοανατολική Πελοπόννησο.
 
ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
 
Η ημέρα του Σαββάτου θα είναι αρχικά βροχερή για την Αττική. Ασφαλώς στα πολύ ορεινά (κορυφογραμμή Πάρνηθας) θα έχουν ξεκινήσει ήδη οι χιονοπτώσεις. Από το μεσημέρι του Σαββάτου και στη συνέχεια οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν ορεινά τμήματα του νομού πάνω από τα 700 μέτρα, ενώ από αργά το απόγευμα θα χιονίζει πάνω από τα 450-500 μέτρα. Βέβαια, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία θα χιονίζει κατά περιόδους σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, περίπου από τα 200-250 μέτρα. Επίσης, αργά το βράδυ του Σαββάτου οι χιονοπτώσεις στο νομό Αττικής θα επηρεάζουν τα δυτικά και βόρεια τμήματα από το υψόμετρο των 350-400 μέτρων, ενώ από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και προς το ξημέρωμα της Κυριακής θα χιονίσει πιθανότατα και στα βόρεια προάστια της πόλης.
 
Αν και ο καιρός πολλές φορές είναι απρόβλεπτος, θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο οι χιονοπτώσεις να επηρεάσουν περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου στο νομό Αττικής, όπως για παράδειγμα το Σύνταγμα ή το ευρύτερο κέντρο της πόλης. Έτσι λοιπόν στα υπόλοιπα τμήματα θα εκδηλώνεται χιονόνερο ή κατά βάση βροχοπτώσεις διότι οι θερμοκρασίες στις κεντρονότιες περιοχές δεν θα είναι τόσο χαμηλές. Όλα τα παραπάνω ασφαλώς με κάθε επιφύλαξη διότι ορισμένες φορές ο ίδιος ο καιρός έχει τον τελευταίο λόγο.
 
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ
 
Κατά τη διάρκεια της Κυριακής οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν και θα απασχολούν κυρίως τμήματα της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς (περίπου τα ίδια υψόμετρα στην Αττική), της Εύβοιας αλλά και της ανατολικής Πελοποννήσου. Στη Θεσσαλία ειδικά θα χιονίζει κατά τόπους έως και τα πεδινά ενώ στα υπόλοιπα διαμερίσματα που προανέφερα θα χιονίζει κυρίως μέχρι και τα ημιορεινά (400-500 μέτρα).
 
ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ
 
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης κακοκαιρίας θα επικρατήσουν οι βροχές και οι καταιγίδες στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και επομένως τα πυκνά χιόνια θα περιοριστούν μόνο στα πολύ ορεινά τμήματα κυρίως της Κρήτης.
 
ΣΦΟΔΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ
 
Από το πρωί του Σαββάτου θα πνέουν άνεμοι 9-10 μποφόρ στο Ιόνιο (βορειοανατολικοί) και 9-10 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο (βόρειοι – βορειοανατολικοί)
 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
 
Αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και τη Δευτέρα να χιονίζει κατά διαστήματα στις ίδιες περιοχές και περίπου στα ίδια υψόμετρα. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το δούμε και τις επόμενες ημέρες».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:02