16/02/2020 15:58:34

Μπόλαρης: Η νέα σχολική χρονιά στη Βόρεια Μακεδονία χωρίς αλυτρωτικά και ανιστόρητα σημεία διδακτέας ύλης

Μπόλαρης: Η νέα σχολική χρονιά στη Βόρεια Μακεδονία χωρίς αλυτρωτικά και ανιστόρητα σημεία διδακτέας ύλης - Media

 

Με την εξάλειψη των αλυτρωτικών και ανιστόρητων σημείων από την διδακτέα ύλη σε όλα τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια από την επόμενη σχολική χρονιά, ως βασικό επίτευγμα από την πρώτη κι όλας συνάντησή της, προχωρά το έργο της η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Βορείου Μακεδονίας βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Για το έργο αυτό, πώς αυτό δρομολογήθηκε, καθώς και για την ίδια την επιτροπή, το κλίμα συνεργασίας αλλά και για τα επόμενα βήματα μιλά στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο επικεφαλής της ελληνικής πλευράς, υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, δίνοντας μία πλήρη εικόνα των μέχρι τώρα πεπραγμένων εν όψει και της επικείμενης δεύτερης συνάντησης της Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στη Δοϊράνη. 

Ο κ. Μπόλαρης αναφέρει αναλυτικά τα τρία βασικά σημεία αφετηρίας που έθεσε η ελληνική πλευρά και επισημαίνει τη βούληση της Ελλάδας "να τελειώσουμε τις εργασίες με ποιότητα και αποτελεσματικότητα το συντομότερο δυνατό" και τον στόχο της "επίσπευσης των αλλαγών", ώστε να υπάρχουν απτά αποτελέσματα από την επόμενη σχολική χρονιά. Αποσαφηνίζει επίσης ότι "τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας οι επιτροπές αποτελούνται από αξιόλογους επιστήμονες που κατανοούν πλήρως το έργο που πρέπει να επιτελέσουν, γνωρίζουν σε βάθος την ιστορία των δύο λαών, σέβονται το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και είναι σε θέση να επιφέρουν δικαιοσύνη και να αποτυπώσουν την ιστορική αλήθεια, απομακρύνοντας τα προπαγανδιστικά εδάφια, εικαστικά και χάρτες που μολύνουν τα σχολικά βιβλία τις τελευταίες δεκαετίες". Εξάλλου, όπως σημειώνει, εμείς "δεν αξιώσαμε τίποτε περισσότερο, από αυτά που έχουν γίνει αποδεκτά ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, και δεν θα δεχτούμε τίποτε λιγότερο".

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.