search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:29
MENU CLOSE

Πού διαφωνούν οι τραπεζίτες για τον «νέο νόμο Κατσέλη» 

22.02.2019 06:41
Πρεμιέρα για την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας - Media

 

Δια χειρός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα “σφραγιστεί” η συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών για το νέο πλαίσιο προστασίας αδύναμων δανειοληπτών που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη μετά τις 28 Φεβρουαρίου. Το νέο πλαίσιο, το οποίο θα έχει διάρκεια ενός έτους από την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λαμβάνει τις αιτήσεις των δανειοληπτών, θα αποσταλεί στους “θεσμούς” μέσα στο Σαββατοκύριακο με προοπτική να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη 26 του μηνός.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στη συνάντηση που είχαν χθες οι τραπεζίτες με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, επετεύχθη συμφωνία επί όλων των βασικών θεμάτων, πλην δύο θεμάτων τα οποία έφεραν οι τραπεζίτες στο τραπέζι και για τα οποία πήραν την απάντηση ότι θα τεθούν υπόψιν του πρωθυπουργού για την τελική απόφαση.

Ειδικότερα, οι τραπεζίτες έθεσαν το θέμα της καταχρηστικής χρήσης του καθεστώτος παροχής προστασίας για τη ματαίωση πλειστηριασμών, αλλά και το θέμα της εκτίμησης της αξίας της πρώτης κατοικίας.

Όπως ζήτησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση, πρέπει να διευκρινιστεί σαφώς με τον νέο νόμο ότι η υποβολή αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας δεν θα μπορεί να υποβληθεί τις παραμονές προγραμματισμένου πλειστηριασμού. Και αυτό προκειμένου να μπει ακόμη μία δικλίδα ασφαλείας έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι προχωρούν σε αίτηση για καθεστώς προστασίας λίγο πριν από τον προγραμματισμένο πλειστηριασμό του ακινήτου τους, εξασφαλίζοντας έτσι την ματαίωσή του για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Το άλλο θέμα που έθεσαν οι τραπεζίτες και έχει να κάνει επίσης με παρελκυστική τακτική δανειοληπτών για να καθυστερήσουν τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, αφορά στην αμφισβήτηση της εκτίμησης της αξίας του ακινήτου.
Συγκεκριμένα, οι τραπεζίτες ζήτησαν να διευκρινιστεί τι θα γίνει στην περίπτωση που κατά την δικάσιμο της υπόθεσης του δανειολήπτη, η τράπεζα παραστεί με τον εκτιμητή ο οποίος θα δηλώσει την αξία με την οποία έχει εκτιμηθεί το ακίνητο και ο δανειολήπτης αντικρούσει την εκτίμηση αυτή με μάρτυρα, ο οποίος δεν είναι εκτιμητής. Σημειώνεται ότι στα δικαστήρια οι δανειολήπτες εμφανίζονται με εκτιμητές – ψευδομάρτυρες που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο και μπορεί να είναι ακόμη π.χ. και δάσκαλοι οδήγησης που αποφαίνονται για την αξία της πρώτης κατοικίας!

Εκτός των δύο αυτών τεχνικών θεμάτων, στη χθεσινή συνάντηση τέθηκε το βασικό θέμα της αντιμετώπισης των περίπου 160.000 εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Επ΄ αυτού, οι τράπεζες ζητούσαν και οι υποθέσεις αυτές να αξιολογηθούν για το εάν πληρούν τα κριτήρια προστασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ισχύσει για τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα υποβάλουν αίτηση με το νέο νομικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έλεγε ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις θα εξεταστούν με το παλαιό καθεστώς και μόνο οι νέες αιτήσεις θα αξιολογηθούν με το νέο.

Στη χθεσινή συνάντηση, η πλευρά της κυβέρνησης είπε στις τράπεζες ότι οι ίδιες, κάνοντας χρήση της άρσης του τραπεζικού και περιουσιακού απορρήτου που έχει ψηφιστεί με τις τελευταίες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, μπορούν να κάνουν την αξιολόγηση των εκκρεμών αιτήσεων, διαπιστώνοντας αν μέσα σε αυτές βρίσκονται στρατηγικοί κακοπληρωτές. 

Οι τράπεζες συμφώνησαν, αλλά ζήτησαν μέχρι να ολοκληρωθεί η εξωδικαστική πλατφόρμα για τα χρέη των φυσικών προσώπων, να τους δοθεί πρόσβαση στην πλατφόρμα του Taxis προκειμένου να ελέγχουν την ακρίβεια των δηλώσεων Ε1 και Ε9 των δανειοληπτών που αιτούνται προστασία.

Σημειώνεται ότι οι δανειολήπτες που θα υποβάλουν εφεξής αίτηση για παροχή προστασίας, θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα οικονομικά και περιουσιακά τους δεδομένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και εφόσον κριθούν επιλέξιμοι, θα λάβουν καταρχάς “κούρεμα” της οφειλής τους. Το νέο ποσό οφειλής που θα προκύψει θα ρυθμίζεται με επιμήκυνση έως 25 έτη και επιτόκιο euribor τριμήνου συν περιθώριο 2%. Στις δόσεις που θα προκύπτουν, ο δανειολήπτης, αναλόγως συνολικής εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης, θα μπορεί να λάβει επιδότηση από το κράτος. 

Διευκρινίζεται ότι όσοι δανειολήπτες δεν τα βρουν με τις τράπεζες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα μπορούν να διεκδικήσουν προστασία μέσω της παλαιάς οδού, δηλαδή μέσω δικαστηρίων.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:28