search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21
MENU CLOSE

Αλμούνια: Ο άνθρωπος που δεν έβλεπε την ύφεση και την κρίση στην Ελλάδα να έρχεται ελέγχει τώρα τις τράπεζες

22.02.2019 07:54
Αλμούνια: Ο άνθρωπος που δεν έβλεπε την ύφεση και την κρίση στην Ελλάδα να έρχεται ελέγχει τώρα τις τράπεζες - Media

 

Ο πρώην Επίτροπος Χόακιν Αλμούνια διορίστηκε ως “ανεξάρτητος εκτιμητής υψηλού επιπέδου για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Διορίστηκε κατόπιν υποψηφιότητας από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΕSM, Μάριο Σεντένο, σε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ESM Klaus Regling και σε διαβούλευση με τα 19 μέλη του ESM”, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM δήλωσε σχετικά ότι “η διαδικασία προσαρμογής στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολη και παρατεταμένη από ό, τι σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ” και “απαιτείται διεξοδική και ανεξάρτητη αξιολόγηση”.

“Η αποστολή του ανεξάρτητου αξιολογητή είναι να εξετάσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, με έμφαση στο πρόγραμμα ESM”, αναφέρει και τονίζει: “

Χαίρομαι που ο κ. Αλμούνια αποδέχθηκε αυτή την αποστολή, έχει το σωστό σύνολο δεξιοτήτων και εμπειρίας για να οδηγήσει αυτή την άσκηση και να δώσει μια αξιόπιστη και ανεξάρτητη αξιολόγηση. “

Με άλλα λόγια, ο ESM τοποθέτησε ως ελεγκτή του τραπεζικού προγράμματος στην Ελλάδα τον Αλμούνια, τον άνθρωπο που υπήρξε ένας από τους μοιραίους ανθρώπους για την Ελλάδα και θεωρείται εν πολλοίς συνυπεύθυνος για την χρεοκοπία της.

Και τούτο γιατί ο Αλμούνια, ως Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, επί διακυβέρνησης Καραμανλή και υπουργίας Αλογοσκούφη δεν… κατάλαβε τίποτα για το έλλειμμα, έκανε τα στραβά μάτια στην «δημοσιονομική απογραφή».

Ούτε καν τον Φεβρουάριο του 2010 δεν έβλεπε κανέναν κίνδυνο, δεν επεδίωξε να απευθύνει καμία προειδοποίηση για το επερχόμενο κραχ και το συνακόλουθη -λίγους μήνες μετά – ένταξη της χώρας στα Μνημόνια.

Ο Χοακίν Αλμούνια ανέλαβε το νευραλγικό πόστο του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων τον Απρίλιο του 2004, δηλαδή λίγο μετά από την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή.

Αν και υποτίθεται σε αυτήν την περίοδο είχε την ευχέρεια να ως αρμόδιος Επίτροπος να βάλει βαθιά το νυστέρι στα καρκινώματα της ελληνικής οικονομίας, ανέχθηκε τις «γκρίζες» ζώνες κυρίως στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και τις περιβόητες «άσπρες τρύπες», που διαμόρφωναν κατά το δοκούν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα στον Προϋπολογισμό, μακριά φυσικά από την πραγματικότητα.

Παρέμεινε στη θέση του ως το Φεβρουάριο του 2010, δηλαδή μόλις είχε φανεί η άκρη του τούνελ για την Ελλάδα και στο μεσοδιάστημα δεν μπορεί να βρει κανείς την παραμικρή σύσταση ή αναφορά του σε κινδύνους, που μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα στα βράχια.

Το Μάρτιο του 2009 «πρόλαβε», ωστόσο να συνυπογράψει τη… σύσταση της Κομισιόν προς την Ελλάδα για διόρθωση του ελλείμματος του 2007, που αποτυπώθηκε σε δεύτερο χρόνο, προβλέποντας ότι το πρωτογενές έλλειμμα του 2009 και του 2010 θα επιδεινωθεί κατά 0,25% και 0,5%, αντιστοίχως, φτάνοντας στο… 4,25%.

Για να μη συμβεί, μάλιστα, αυτό, η ελληνική κυβέρνηση καλούνταν σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τουλάχιστον 1,25% του ΑΕΠ. Φυσικά αυτές οι προβλέψεις αυτές αποδείχθηκαν παντελώς άκυρες, αποδεικνύοντας πόσο επιδερμική ήταν εποπτεία της Κομισιόν στην Ελλάδα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21