search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:04
MENU CLOSE

«Ναρκοπέδιο» οι εκλογές του 2020

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2061
21-2-2019
23.02.2019 04:00
pn212usa-1.png

Δεν έχει μείνει πολύ χρόνος μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020. Η πολιτική του νυν Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ορίζει την ατζέντα, ειδικότερα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. 
Η στρατηγική ήττα που υπέστησαν στις προηγούμενες εκλογές οφείλεται κυρίως στην αποτυχία να κατανοήσουν ότι η υποψηφιότητα (Χίλαρι) Κλίντον περισσότερο πριμοδότησε την (τάχα) αντισυστημική υποψηφιότητα του Τραμπ. Τέσσερα χρόνια μετά, το φαινόμενο Τραμπ, παρά τη «σκιά» της ρωσικής εμπλοκής και της ιδιάζοντος ασταθούς προσωπικότητάς του, ορίζει τα όρια της ατζέντας των επόμενων εκλογών θέτοντας ένα απλό ερώτημα: 

Έχουν οι Δημοκρατικοί ρεαλιστικό αφήγημα που θα αφορά και θα συγκινήσει την αμερικανική μεσαία τάξη, που – για όλους τους λάθους λόγους – σαγηνεύτηκε από το λαϊκιστικό, φοβικό αλλά «διαφορετικό» αφήγημα του Τραμπ;
Η πασαρέλα των υποψηφιοτήτων στο Δημοκρατικό Κόμμα έχει ήδη ξεκινήσει και αυτό που μέχρι τώρα είναι αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειονότητα αυτών είναι γυναίκες και σχεδόν όλοι ανήκουν στην αριστερή πλευρά του κόμματος. 
Ορισμένοι μάλιστα είναι τόσο «αριστεροί» – για τα αμερικανικά δεδομένα – ώστε ο πρώην υποψήφιος υπέργηρος διεκδικητής, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, μοιάζει «συντηρητικός». Η πολιτική μετατόπιση των μέχρι τώρα υποψηφίων, καθώς βρισκόμαστε στη φάση των υποψηφίων «λαγών», είναι λογική αν αναλογιστεί κάποιος δύο σημαντικά σημεία: 

● Το φαινόμενο Κόρμπιν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
● Το τοξικό αφήγημα που «εμπότισε» την ήττα των Δημοκρατικών στις περασμένες εκλογές.

Τα πρώτα δείγματα

Στη μάχη μπαίνουν και οι επιχειρηματίες. Τη διεκδίκηση της Προεδρίας των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020, ως ανεξάρτητος υποψήφιος, εξετάζει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Starbucks Χάουαρντ Σουλτς. «Σκέφτομαι σοβαρά να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος. Θα κατέβω ως ανεξάρτητος κεντρώος» δήλωσε στο CBS. Τόνισε πως είναι Δημοκρατικός σε όλη του τη ζωή, αλλά σημείωσε πως οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί από τη συμπεριφορά τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών.
Σε μία ιδιαιτέρως συμβολική ημέρα, την «Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ», επέλεξε η Καμάλα Χάρις για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την προεδρική κούρσα του 2020. «Όλη μου τη ζωή, έχω μόνο έναν πελάτη: τον λαό» δήλωσε η Χάρις επικαλούμενη τη καριέρα της ως εισαγγελέα που ξεκίνησε πριν από περίπου 30 χρόνια στο Όκλαντ.

«Είναι μία πολύ ξεχωριστή ημέρα για όλους εμάς τους Αμερικανούς και είναι τιμή μου να κάνω την ανακοίνωση αυτή την ημέρα που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του» είπε και προσέθεσε: «Το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται από εμάς και από εκατομμύρια άλλους που υψώνουμε τη φωνή μας για να υπερασπιστούμε τις αμερικανικές αξίες. Γι’ αυτό είμαι υποψήφια για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τα ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι η Καμάλα Χάρις συγκέντρωσε μεγαλύτερο πλήθος στην πρώτη προεκλογική εμφάνισή της στο Όκλαντ από ό,τι ο Μπάρακ Ομπάμα όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για Πρόεδρος στο Ιλινόις το 2007.
Η Χάρις είναι η δεύτερη Αφροαμερικανίδα που εξελέγη στη Γερουσία των ΗΠΑ και θέλει να αποτελεί στο συμβολικό επίπεδο τη θηλυκή εκδοχή του Ομπάμα. Ξεχνάει, όμως, ότι αυτόν τον συμβολισμό, αυτοδικαίως, τον έχει η πρώην Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα, που έκανε μια άκρως πολιτική εμφάνιση στα φετινά «Γκράμι» και ήδη έχει ένα best seller να δουλεύει υπέρ της. 

Υποψήφια θα είναι και η Δημοκρατική γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη Ελισάβετ Γουόρεν, που πιστεύει ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να υπηρετήσει την πλήρη θητεία του ως αρχηγός του κράτους και μπορεί ακόμη και να πάει στη φυλακή πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2020. Πιθανό, αλλά διχαστικό.

Η Γουόρεν, πρώην καθηγήτρια Νομικής στο Χάρβαρντ, είναι ίσως η γνωστότερη από τους Δημοκρατικούς που έχουν εκφράσει την πρόθεση να θέσουν υποψηφιότητα για τις εκλογές του 2020 μέχρι στιγμής. «Μέχρι να φτάσουμε στο 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μην είναι καν Πρόεδρος. Στην πραγματικότητα μπορεί να μην είναι καν ελεύθερος» δήλωσε η Γουόρεν στη συνάντησή της με πολίτες στην αμερικανική μεσοδυτική πολιτεία της Αϊόβα, σύμφωνα με το CNN.

Σε παρακαλώ, μην το κάνεις

Αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ θέτουν ως πιθανό το ενδεχόμενο η πρώην ΥΠΕΞ και Πρώτη Κυρία Χίλαρι Κλίντον να επαναδιεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ακόμα και ως ιδέα μάλλον θα ήταν το καλύτερο δώρο για τον σημερινό Πρόεδρο. 

Τα περισσότερα δημοσιεύματα επικαλούνται τις αποκαλύψεις του Τζεφ Ζελένι, ανταποκριτή του CNN στον Λευκό Οίκο. Ο Ζελένι ανέφερε πως τουλάχιστον τρία άτομα από τον στενό κύκλο της Κλίντον του εκμυστηρεύθηκαν ότι η πρώην υποψήφια για την Προεδρία των ΗΠΑ δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να κατέβει ξανά στις επόμενες εκλογές. Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν θεωρεί τόσο πιθανό το σενάριο να δούμε τελικά τη Χίλαρι αντιμέτωπη ξανά με τον Τραμπ το 2020. 

Και τώρα τρέχουν…

Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τον Τραμπ, που ήδη έχει μαζέψει 100 εκατομμύρια δολάρια για την καμπάνια επανεκλογής του. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν είναι δημοφιλής, το δεδομένο παραμένει: η ατζέντα του ορίζει την ευρύτερη πολιτική ατζέντα της χώρας.
Αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι αν τελικά έχουν αποκαλυφθεί όλα τα «μυστικά όπλα» των Δημοκρατικών, δηλαδή το ενδεχόμενο η μία και ενωτική υποψηφιότητα να είναι το δίδυμο Μπάιντεν (πρώην αντιπρόεδρος) και κυρία Ομπάμα. Λέτε;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:00