search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:38
MENU CLOSE

Τα έργα του Banksy στην Τεχνόπολη (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2061
21-2-2019
24.02.2019 04:00
23-banksy.jpg

 

Μια έκθεση αφιερωμένη στον πρωτοποριακό Banksy έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό – και όχι μόνο – να δει και να θαυμάσει από κοντά τα έργα του καλλιτέχνη που συστήθηκε στο κοινό ως η πιο προκλητική «περσόνα» του 21ου αιώνα.

Την έκθεση παρουσιάζει η People Entertainment Group στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για τη στήριξη του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας, καλώντας μας από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τις 26 Μαρτίου να γίνουμε κι εμείς μέρος της, με τα έργα του σημαντικότερου ίσως street artist της εποχής μας να «ζωντανεύουν» μπροστά μας.

Διατηρώντας πεισματικά κρυφή την επωνυμία του σε έναν κόσμο και μια εποχή που όλοι και όλα έχουν ονοματεπώνυμο, ζωγράφισε τοίχους από την Παλαιστίνη έως και τη Νέα Ορλεάνη, με την ιδιόρρυθμη και ξεχωριστή τέχνη του να φιγουράρει πλέον στις γκαλερί κάθε γωνιάς του πλανήτη.

Ξεκινώντας από τους δρόμους του Λονδίνου όπου δημιούργησε τον μύθο του, αποτύπωσε σε κάθε έργο του την εναντίωσή του στον καπιταλισμό και τον υπερ-καταναλωτισμό, μαγνητίζοντας τα βλέμματα της κοινής γνώμης αλλά και πολλών κριτικών τέχνης οι οποίοι, έχοντας μελετήσει τα – μοναδικής αισθητικής και κριτικής ματιάς – έργα του, αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του τον πλέον ενδιαφέροντα καλλιτέχνη / icon της ποπ κουλτούρας από την περίπτωση του Άντυ Γουόρχολ.

Παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκαν επίμονα και πεισματικά να αποκαλύψουν την πραγματική του ταυτότητα με τη βοήθεια των δημοσιογράφων, ο Bansky κατόρθωσε να διατηρήσει την ανωνυμία του σε μια εποχή που όλοι και όλα καταγράφονται.

Ιδιοφυής, ακτιβιστής, σκηνοθέτης, μα πάνω από όλα καλλιτέχνης του δρόμου, κατάφερε μέσα από τις εικόνες του να γίνει μια δυνατή φωνή που, «μιλώντας» με στένσιλ, θίγει τα κακώς κείμενα του δυτικού καπιταλιστικού κόσμου που επιτάσσει υπερκατανάλωση αγαθών, παρακολούθηση επί 24ώρου βάσεως ανθρώπων και κινήσεων, υπέρ-αστυνόμευση και άσκοπη χρήση βίας σε οποιονδήποτε αντιφρονούντα.

Σήμερα τα έργα του πωλούνται επί υπέρογκων χρηματικών ποσών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κορίτσι με το μπαλόνι που σε πρόσφατη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο λίρες, τη στιγμή που ο καλλιτέχνης, παραμένοντας πάντα πρωτοποριακός και ανατρεπτικός, δε διστάζει να καταστρέψει τα έργα του μπροστά στα έκπληκτα μάτια των αμέτρητων θαυμαστών του.

Η Τεχνόπολη «ντύνεται» λοιπόν με τα ξεχωριστά δείγματα της street art της εποχής μας, σε ένα urban περιβάλλον, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική διαδραστική εμπειρία και δίνοντας την ευκαιρία στον κάθε επισκέπτη να γίνει κομμάτι τόσο της έκθεσης όσο και του κόσμου ενός επαναστάτη δημιουργού, ενώνοντας τη φωνή του με τα μηνύματα που επιχειρούν να περάσουν τα έργα του.

Ποιος είναι ο Banksy

Ο Banksy είναι Βρετανός καλλιτέχνης του γκράφιτι, πολιτικός ακτιβιστής και σκηνοθέτης ταινιών που παρά τη διάδοση των έργων του και την επιτυχία του καταφέρνει να διατηρεί την ανωνυμία του.

Τα έργα του είναι κατά κύριο λόγο σατιρικά, θίγοντας ζητήματα πολιτικής και κουλτούρας. Εκτελούνται με μια ιδιαίτερη τεχνική στένσιλ με επιγράμματα που συνδυάζουν το μαύρο χιούμορ με γκράφιτι.

Οι πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου δημιουργίες του έχουν εμφανισθεί σε δρόμους, τοίχους και γέφυρες πόλεων σε όλον τον κόσμο. Ξεκίνησε τις δημιουργίες του από τη Bristol underground σκηνή, περιλαμβάνοντας συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών και μουσικών και, παρά το γεγονός ότι το στυλ του παρομοιάστηκε από πολλούς με τον Blek le Rat, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι εμπνευστής του υπήρξε ο 3D, ένας καλλιτέχνης που στη συνέχεια αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του αγγλικού μουσικού συγκροτήματος Massive Attack.

Ο Banksy αρνείται την πώληση φωτογραφιών ή αναπαραγωγών των έργων του, αν και δημοπράτες τέχνης έχουν αποπειραθεί να πουλήσουν μερικά από τα γκραφίτι, αφήνοντας το πρόβλημα της αφαίρεσης τους από την αρχική τοποθεσία στον πλειοδότη της δημοπρασίας.

Η πρώτη ταινία του Banksy ήταν το «Exit through the Gift Shop» που έκανε την εμφάνισή της το 2010 στο φεστιβάλ κινηματογράφου Σάντανς, ενώ στην Ελλάδα έχει μεταφραστεί ως «Η Τέχνη στον δρόμο». Έναν χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο 2011, προτάθηκε για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και το 2014 βραβεύτηκε ως πρόσωπο της χρονιάς στα Webby Awards.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, πολλοί είναι εκείνοι που επιχείρησαν κατά καιρούς να αποκαλύψουν την πραγματική του ταυτότητα.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008 από την εφημερίδα «Mail on Sunday» ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για τον Robin Gunningham, έναν παλιό μαθητή του δημόσιου, καθολικού σχολείου Bristol, ενώ υπάρχουν επίσης εικασίες που εκτιμούν ότι ο Banksy είναι γυναίκα ή μια ομάδα που αποτελείται από επτά καλλιτέχνες.

INFO

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι

Από 27.2 έως 26.3

Δευτέρα – Παρασκευή: 13.30 – 23.00

Σάββατο και Κυριακή: 10.00 – 23.00

Γενική είσοδος: 15 ευρώ

Μειωμένο: 12 ευρώ

Ομαδικό (10+ εισιτήρια): 10 ευρώ

Πρόσθετες πληροφορίες: 2168004868 / www.technopolis-athens.com

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50