search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:50
MENU CLOSE

Κουτσούμπας: Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο κοινοβουλευτικό αλισβερίσι σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο

23.02.2019 14:08
Δ. Κουτσούμπας: Πάμε δυνατά! Την Κυριακή η Καισαριανή θα έχει ξανά νικητή τον Ηλία Σταμέλο - Media

 

“Το ζήτημα που διακυβεύεται είναι να αλλάξει ρότα αυτός ο τόπος, κυρίως να κατασταλάξει ο ελληνικός λαός” τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο τ/σ “Αχελώος TV”, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ θα δώσει ενιαία την μάχη όλων των εκλογικών αναμετρήσεων.

Ανέφερε ότι ο λαός αξιοποιώντας την πείρα του δεν πρέπει να “ψάχνει θεωρητικά για κάποιο “μικρότερο κακό” διότι πηγαίνοντας να επιλέξει το “μικρότερο κακό” φτάνει συνεχώς στο χειρότερο με νέα μέτρα”.

Υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός μπορεί, “και αυτό γίνεται μόνο με ενίσχυση του ΚΚΕ παντού”, να “ανοίξει τον δρόμο για να επιλυθεί αύριο το πολιτικό πρόβλημα και το κοινωνικό, το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και του λαού μας”.

Ερωτηθείς, με αναφορά στον δήμαρχο Πάτρας, Κ. Πελετίδη, σε τι διαφέρει από έναν άλλο δήμαρχο απάντησε ότι “ο Κ. Πελετίδης, όπως και όλοι οι κομμουνιστές δήμαρχοι έκαναν με ειλικρίνεια, σταθερά και με συνέπεια αυτό που υποσχέθηκαν προεκλογικά στον λαό τους”, ότι δηλαδή “θα διαχειριστούν την εξουσία που του έδωσαν, έτσι ώστε να υπάρξουν και ανάσες ανακούφισης και κατακτήσεις και διεύρυνση των δικαιωμάτων”.

Με αφορμή τις μετακινήσεις βουλευτών προς το κυβερνών κόμμα έκανε λόγο για “αλισβερίσι που δεν έχει ξαναγίνει σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο” καθώς και για “ένα «αριστεροκεντροακροδεξιό» αχταρμά, που υπάρχει σε αυτή την κυβέρνηση, που ξεκίνησε απ’ την ώρα που συγκροτήθηκε” αρχικά με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

“Βέβαια έχουμε και τη διεύρυνση τώρα με άλλους που γίνεται με υπόδειξη, κατά την άποψή μας, τμημάτων της αστικής τάξης, τμημάτων και ολόκληρων πρεσβειών και μηχανισμών και του εξωτερικού, εννοώ την αμερικανική πρεσβεία, την πρεσβεία της Γερμανίας, εννοώ μια σειρά τέτοιες χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ, συνολικά του ΝΑΤΟ, του ευρωατλαντικού σχηματισμού, για τους οποίους ο Τσίπρας κάνει εκδούλευση. Κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά πολύ καλύτερα – αυτό το ομολογούν οι ίδιοι άλλωστε με τις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και με τις χθεσινές δηλώσεις του Τραμπ – απ’ ότι θα την έκανε για παράδειγμα η ΝΔ” πρόσθεσε.

Αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι αυτή “ήταν αμερικανοΝΑΤΟϊκή επιλογή”, ενώ ερωτηθείς αν το ζήτημα έπρεπε να λυθεί απάντησε “βεβαίως, έπρεπε να λυθεί, με διμερείς σχέσεις”.

Υπενθύμισε την σταθερή θέση του ΚΚΕ από το 1992 στο ότι η όποια λύση έπρεπε να είναι “απαλλαγμένη από το “διαίρει και βασίλευε” και την επιλογή των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ”.

Το ΚΚΕ υποστήριζε από τότε ότι “δεν πρέπει να δοθεί αποκλειστικό βάρος στο όνομα, για το οποίο μπορούσε να βρεθεί γεωγραφικός προσδιορισμός έναντι όλων, αλλά έπρεπε να μην υπάρχουν τα αλυτρωτικά που προβλέπει το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας”.

“Σε όλα αυτά εκτός απ’ το όνομα που μπορεί να πει κανείς ότι έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, όλα τα υπόλοιπα μένουν ως έχουν. Γιατί το όνομα για να το λύσεις πρέπει να φύγεις απ’ τη λογική του «μακεδονικού λαού», του «μακεδονικού έθνους», της «μακεδονικής γλώσσας». Κι αυτά υπάρχουν, ζουν και βασιλεύουν μέσα στο Σύνταγμα, αλλά και μέσα στη συγκεκριμένη συμφωνία που κλήθηκε η ελληνική βουλή να ψηφίσει” πρόσθεσε.

Είπε, στη συνέχεια, ότι αυτό “γίνεται σκόπιμα και με την παρέμβαση των Αμερικανών και των Γερμανών, συνολικά του ΝΑΤΟ, για να μένουν ανοιχτά αυτά τα αλυτρωτικά, εθνικιστικά συνθήματα, εκατέρωθεν. Και βεβαίως την κρίσιμη στιγμή όταν θα έχει οξυνθεί η κατάσταση στα Βαλκάνια, γενικότερα για αλλαγές συνόρων, θα εγείρουν και θέμα μειονότητας, γλώσσας, έθνους, λαού”.

Ως προς το επιχείρημα περί ανάπτυξης των επιχειρήσεων και του εμπορίου με τη γειτονική χώρα, ανέφερε ότι οι “μπίζνες θα γίνουν για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ ήδη μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν πάει στα Σκόπια γιατί δίνουν λιγότερο από 300 ευρώ μισθό εκεί, γιατί τους συμφέρει για την κερδοφορία τους”.

“Αν θέλουμε η ανάπτυξη της Ελλάδας να είναι να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους και τις επιχειρήσεις τους οι Έλληνες βιομήχανοι και λοιποί στη γειτονική χώρα, όπως έκαναν παλιότερα στη Βουλγαρία ή αλλού στα Βαλκάνια, τότε να τη βράσουμε τέτοια ανάπτυξη. Γιατί ανάπτυξη χρειάζεται ο τόπος, χρειάζονται επενδύσεις εδώ, με κεντρικό σχέδιο, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής” υπογράμμισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά “σχέσεις ισότιμες, όχι εξάρτησης και επιβολής ζητημάτων, με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων, για τα συμφέροντα ντόπιων μεγαλεφοπλιστών, μεγαλοβιομηχάνων και τραπεζιτών”.

“Εμείς δε λέμε ότι θα απομονωθούμε ξαφνικά σαν χώρα, ούτε αυτή είναι η πολιτική του ΚΚΕ. Είμαστε διεθνιστικό κόμμα και θεωρούμε ότι ο πατριωτισμός πάει μαζί με το διεθνισμό. Όπως θες για την πατρίδα σου οι εργάτες αυτής της πατρίδας, οι λαϊκοί άνθρωποι, ο λαός, που είναι η πλειοψηφία -και όχι οι λίγοι κηφήνες- να έχουν την εξουσία και να ζουν όμορφα, έτσι θέλουμε όλοι οι λαοί του κόσμου να ζουν ειρηνικά, όμορφα και να είναι κι αυτοί απαλλαγμένοι απ’ την εκμετάλλευση” τόνισε.

Είπε ότι παρά τα λεγόμενα της κυβέρνησης για “έξοδο από το μνημόνιο” εν τούτοις “όλοι οι μνημονιακοί νόμοι είναι σε ισχύ, η εποπτεία υπάρχει πάλι από τους ίδιους «θεσμούς», και φυσικά υπάρχουν μια σειρά δεσμεύσεις για μέτρα που θα πάρουν, ματωμένα πλεονάσματα, όπως τα ονομάζει πλέον δικαιολογημένα ο λαός μας, μέχρι το 2060”.

Επισήμανε ότι από την στιγμή που όλοι οι μνημονιακοί νόμοι είναι σε ισχύ, η όποια αναζωογόνηση της οικονομίας μετά από 10 χρόνια κρίσης, δεν οδηγεί στην ανάκτηση “όλων αυτών που έκλεψαν από το εισόδημα του ελληνικού λαού τα προηγούμενα χρόνια”, τα όποια μέτρα ψήφισε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα “είναι στην κατεύθυνση της λιτότητας” και τα “κάποια επιδόματα πτωχοκομείου δεν λύνουν ουσιαστικά το πρόβλημα”.

Ανέφερε ακόμα ότι η όποια αύξηση στον κατώτατο μισθό έγινε με υπουργική απόφαση μέσω της ενεργοποίησης του νόμου Βρούτση ο οποίος “ουσιαστικά θέτει τέρμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις” και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της όποιας αύξησης αφού την συνδέει με την πορεία των δεικτών της οικονομίας και με “μια νέα οικονομική κρίση να αχνοφέγγει”.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η χώρα έχει τεράστια παραγωγική δυνατότητα και πολύ έμπειρο επιστημονικά και τεχνολογικά καταρτισμένο δυναμικό, σε όλους τους τομείς της οικονομίας, τα “κλειδιά” της οποίας όμως βρίσκονται στα χέρια “μονοπωλιακών ομίλων “συγκεκριμένων “κηφήνων”, οι οποίοι εκμεταλλεύονται αυτόν τον πλούτο, αυτή την παραγωγή σε αλληλοσύνδεση με άλλους μονοπωλιακούς ομίλους αμερικανικούς, βρετανικούς, γαλλικούς, γερμανικούς και πάει λέγοντας και αφήνεται πίσω αυτό το παραγωγικό δυναμικό να υποφέρει”.

Είπε ότι το ΚΚΕ προτείνει μια διακυβέρνηση με κεντρικό, επιστημονικά επεξεργασμένο σχέδιο με στόχο την εξάλειψη της ανεργίας την σταθερή δουλειά για όλους και την συνολική ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ προϋπόθεση είναι η κοινωνικοποίηση της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, των στρατηγικής σημασίας συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Στην ερώτηση “δηλαδή το κράτος θα έχει αυτές τις επιχειρήσεις;” απάντησε “μα το λαϊκό κράτος είναι ο ελληνικός λαός, αυτός θα ελέγχει την παραγωγή”.

Είπε ότι είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ και σημείωσε ότι αποτελεί εκλογικό στόχο του Κόμματος η ανάδειξή του στην τρίτη θέση, με τον ελληνικό λαό “να διώχνει από τη θέση αυτή τη Χρυσή Αυγή”.

Σημείωσε την μεγάλη σημασία που έχει για τον λαό η ανάδειξη βουλευτών του ΚΚΕ σε όλους τους νομούς της χώρας, και απηύθυνε στους εργάτες, υπαλλήλους, επαγγελματίες, αγρότες κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

Εκτίμησε ότι θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα πόλωση στην πορεία προς τις κάλπες και σημείωσε ότι και το ζήτημα με τον Π. Πολάκη είναι “στοιχείο αποπροσανατολισμού”.

Ερωτηθείς επ’ αυτού είπε καταρχήν ότι υπάρχουν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ο τρόπος ώστε να ελεγχθούν οι πάντες και σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν κρίνει τον “κάθε κ. Πολάκη όπως και κάθε υπουργό της κυβέρνησης, με βάση παραφιλολογία και κουτσομπολιά, αλλά με βάση το έργο που επιτελεί και θεωρούμε ότι το έργο δεν βοηθάει τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να πάνε με σιγουριά να γιατροπορευτούν”.

Τόνισε ότι τον ελληνικό λαό πρέπει να απασχολούν τα ζητήματα του συστήματος υγείας “με ενίσχυση και της χρηματοδότησης και βεβαίως την πρόσληψη πολλών γιατρών, όλων των ειδικοτήτων και με την πρόσληψη νοσηλευτών που έχουμε τεράστιες ελλείψεις και με στελέχωση σε μηχανήματα και άλλες υποδομές, το φτιάξιμό τους δηλαδή που χρειάζεται στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας. Εκεί θα κρίνουμε και τον κ. Πολάκη και όλους τους κυβερνώντες, τον καθένα στον τομέα του”.

Ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΚΚΕ σε κυβερνητική πρόταση είπε ότι το ΚΚΕ συνεργάζεται με λαϊκές δυνάμεις και έχει ανοιχτή πρόταση συνεργασίας για την συγκρότηση κοινωνικής συμμαχίας “που θα βάζει στόχους, θα κάνει κριτική και θα προτείνει μέτρα για την ΕΕ , μέχρι και την αποδέσμευσή μας από αυτήν, θα μιλάει για το ΝΑΤΟ, θα μιλάει για σχέδιο στην οικονομία με κεντρικό επιστημονικό πανεθνικό σχεδιασμό της οικονομίας, με στόχο την ευημερία και την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών”.

Ερωτηθείς αν συμπεριλαμβάνει στις δυνάμεις αυτές και “τα αντιμνημονιακά κόμματα, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ” είπε ότι “τα προηγούμενα χρόνια δυστυχώς δούλεψαν για τον ΣΥΡΙΖΑ, δούλεψαν για να κάνει αυτή την κωλοτούμπα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να παρθούν όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, με την ανοχή τους μέχρι ένα διάστημα”.

“Αλλά και ο αντιπολιτευτικός τους λόγος, η συγκρότηση συνολικά του προγράμματος που προτείνουν και το σχέδιο που δίνουν στον ελληνικό λαό είναι μια από τα ίδια, το προεκλογικό, του ΣΥΡΙΖΑ” πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι μια λύση “στα πλαίσια των καπιταλιστικών τειχών και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών οδηγεί σε μια από τα ίδια”.

“Άρα λοιπόν το κάλεσμα που έχουν απευθύνει άνθρωποι που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και πήγαν στη ΛΑΕ ή ήταν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και που αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλούς, στελέχη τους, που συσπειρώνονται με το ΚΚΕ και είναι και υποψήφιοι στις δημοτικές – περιφερειακές και στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές και θα είναι υποψήφιοι, πρέπει να το ακολουθήσουν όλοι, γιατί πραγματικά είναι μια χαμένη υπόθεση όλα αυτά τα σχήματα και οι προτάσεις τους. Η λύση είναι μόνο το ΚΚΕ, έστω κι αν διατηρεί ο καθένας τις διαφωνίες του, τους δικούς του προβληματισμούς, αυτά μπορούμε να τα συζητήσουμε εν θερμώ μέσα στη δράση, όλοι μαζί, ενωμένοι, μέσα στο κίνημα” κατέληξε στη συνέντευξή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:49