search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:03
MENU CLOSE

Κόντρα ξέσπασε για τα γενόσημα στη Βουλή

29.02.2012 07:54
Κόντρα ξέσπασε για τα γενόσημα στη Βουλή - Media

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η συζήτηση για την εφαρμογή του νόμου για τα θέματα που εκκρεμούν στον τομέα της Υγείας με τον αρμόδιο υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο να κάνει λόγο «για πρωτοφανή πόλεμο συμφερόντων αλλά και για λασπολόγους που παραπληροφορούν τον κόσμο».

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η συζήτηση για την εφαρμογή του νόμου για τα θέματα που εκκρεμούν στον τομέα της Υγείας με τον αρμόδιο υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο να κάνει λόγο «για πρωτοφανή πόλεμο συμφερόντων αλλά και για λασπολόγους που παραπληροφορούν τον κόσμο».

Ο υπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στο ζήτημα των γενόσημων φαρμάκων, διευκρινίζοντας τη στάση του και σημειώνοντας πως «είμαστε με τις υγιείς επιχειρήσεις και όχι με τον παρασιτισμό. Δίνουμε μάχη για την μείωση της σπατάλης. Δίνουμε μάχη για τους έλληνες πολίτες».

Δεν δίστασε να τονίσει πως δέχονται «πρωτοφανή πόλεμο σε προσωπικό επίπεδο από συμφέροντα που δεν αποτελούν την υγιή, πατριωτική, εθνική επιχειρηματικότητα», ενώ καταλόγισε σε διάφορους πως είναι «λασπολόγοι και ψεύτες». Μάλιστα από το βήμα της Βουλής υπονόησε πως αυτές οι κινήσεις εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Παράλληλα, εξήγησε στην αρμόδια επιτροπή ότι η τιμή των γενόσημων θα είναι και μειωμένη κατά 40% συγκριτικά με τα πρωτότυπα και 50% αν τα δεύτερα δεν είναι πατενταρισμένα. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως αυτό δεν θα ισχύει για φάρμακα κάτω των 10 ευρώ και αυτό γιατί «είναι φθηνά και παράγονται κυρίως από ελληνικές εταιρείες».

Επιπλέον, υποστήριξε πως στον ΕΟΠΥΥ θα ενταχθούν τα τρία ταμεία που είχαν εξαιρεθεί, ενώ γίνεται προσπάθεια ώστε οι γιατροί να μπορούν να δέχονται επισκέψεις έως 150 μηνιαίως ο καθένας, τα απογεύματα.

Αναφέρθηκε ακόμα και στη λίστα με τις 10 πρώτες δραστικές ουσίες με τις οποίες θα γίνεται η συνταγογράφηση, τονίζοντας πως έχει ήδη διαμορφωθεί, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν παράμετροι. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «εάν από τον απολογισμό Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου που θα γίνει τον Μάρτιο διαπιστωθεί ότι είμαστε εντός ορίων φαρμακευτικής δαπάνης τότε θα αποσύρω την διάταξη για τις δραστικές ουσίες».

Από τη πλευρά τους, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ μίλησαν για πραξικοπηματική λογική. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν κυρίως στα γενόσημα φάρμακα και στη μετατροπή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αντιδρώντας στις διαφωνίες για τα γενόσημα είπε: «Εδώ και πέντε μέρες διεξάγεται μια λυσσώδης μάχη, ενάντια σε μια παγκόσμια πολιτική και ενάντια στον αγώνα για ισορρόπηση της χώρας για τα γενόσημα φάρμακα. Εμείς απαντάμε με μια συγκροτημένη πολιτική».

Η ενοποίηση των Ταμείων αποτελεί μέρος των μέτρων που πρέπει να έχουν ληφθεί ως το τέλος του μηνός προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση του νέου δανείου.

Στο ενοποιημένο Ταμείο θα περιλαμβάνονται το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), οι τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού “ΤΕΑΠΟΚΑ” και “ΤΑΔΚΥ”, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση, οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και o Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, σε ότι αφορά την επικουρική ασφάλιση των ασφαλισμένων του. 

Το νέο Ταμείο θα καλύπτει 2,5 εκατομμύρια εργαζομένους και 1,5 εκατ. συνταξιούχους ενώ υποχρεωτικά θα ασφαλίζονται οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον Ιδιωτικό, Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, στις Τράπεζες και τις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας. 

Για αυτούς που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από την 1-1-2001, θα ισχύσει το διανεμητικό σύστημα και το ύψος της σύνταξης θα συναρτάται με το σύνολο των εισφορών, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους ασφαλισμένους μέχρι τις 31-12-2000 για το χρόνο ασφάλισης από 1-1-2015 και μετά. Επίσης δημιουργείται ατομικός λογαριασμός ασφαλισμένου που θα τον ακολουθεί σε όλο το διάστημα του 
ασφαλιστικού βίου. 

Στο νέο Ταμείο θα αποδίδονται και όλες οι εισφορές που προβλέπονταν για τα επιμέρους ταμεία καθώς και τα έσοδα των Ταμείων από περιουσιακά στοιχεία, αποδόσεις κεφαλαίων και αποθεματικών.  

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου μέχρι τις 31-12-2014 στον φορέα που δημιουργείται δεν θα γίνει καμία πρόσληψη, ενώ ο αριθμός του προσωπικού που μεταφέρεται από τα ταμεία που ενοποιούνται θα μειωθεί σταδιακά, κατά την ίδια περίοδο κατά 30%. 

Η ένταξη των Ταμείων στο νέο Οργανισμό θα είναι προαιρετική και όσα Ταμεία αποφασίσουν να εξαιρεθούν θα μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Η συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή του νόμου θα ολοκληρωθεί το βράδυ.

(To βίντεο είναι από το real.gr)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:01