search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:20
MENU CLOSE

Άρειος Πάγος: Σε δίκη ξανά φαρμακοποιός που πωλούσε ναρκωτικά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

24.02.2019 09:31
Novartis: Επανεκκίνηση Ειδικού Δικαστηρίου με κατάθεση Βενιζέλου - Media

 

Σε νέα δίκη οδηγείται με απόφαση του Αρείου Πάγου φαρμακοποιός, ο οποίος πωλούσε ναρκωτικές φαρμακευτικές ουσίες κατ’ εξακολούθηση χωρίς ιατρική συνταγή. Για την πράξη του αυτή ο φαρμακοποιός είχε κριθεί ένοχος από το Πενταμελές Εφετείο και είχε καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ. Σε εφαρμογή, δε, της απόφασης ο κατηγορούμενος είχε οδηγηθεί στις φυλακές και νοσηλεύονταν στο ψυχιατρικό νοσοκομείο  του Κορυδαλλού.

Ωστόσο, μέσω του δικηγόρου του, ο φαρμακοποιός προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεση της απόφασης που τον καταδίκασε, κατά το μέρος, όμως, εκείνο με το οποίο απορρίπτονταν το αίτημα του για εφαρμογή του άρθρο 36 του Ποινικού Κώδικα περί μειωμένου καταλογισμού.

Συγκεκριμένα, ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος φαρμακοποιός είχε ζητήσει να του αναγνωριστεί μειωμένη ικανότητα προς καταλογισμό, λόγω ψυχικής νόσου από την οποία αντιμετώπιζε.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έπασχε από «σχιζοσυναισθηματική διαταραχή με υπότυπο καταθλιπτικό» και εξαιτίας της ψυχικής αυτής ασθένειας δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί το άδικο των πράξεων του. Αν το αίτημά του αυτό γίνονταν τότε δεκτό από το δικαστήριο, θα του επιβάλλονταν μειωμένη ποινή.

Επιπλέον, ο κατηγορούμενος φαρμακοποιός είχε υποστηρίξει πως εξαιτίας της πάθησής του είχε νοσηλευθεί σε ιδιωτική κλινική, λάμβανε ισχυρή θεραπευτική αγωγή και παρακολουθούνταν σε τακτική βάση από ψυχίατρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ασθένειά του είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές διαδικασίες σκέψης και απορυθμιζόμενα συναισθήματα. «Όταν διέπραττα τις πράξεις μου αυτές, βρισκόμουν σε νοσηρή διατάραξη των πνευματικών μου λειτουργιών και είχε σημαντικά μειωθεί η ικανότητά μου να αντιληφθώ το άδικο των πράξεων μου, λόγω, της, ανωτέρω νόσου», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ενώπιον των δικαστών. 

Ωστόσο, το ποινικό δικαστήριο είχε απορρίψει ως αβάσιμο το αίτημα του κατηγορουμένου για εφαρμογή στο πρόσωπο του άρθρου 36 του Ποινικού Κώδικα περί μειωμένου καταλογισμού. Αντίθετα, του είχε αναγνωρίσει μόνο το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Σύμφωνα, όμως, με τον Άρειο Πάγο, το δικαστήριο δεν αιτιολόγησε τους λόγους για τους οποίους απέρριψε το συγκεκριμένο αίτημα του κατηγορουμένου, με αποτέλεσμα η απόφαση που εξέδωσε να στερείται της ειδικής εμπεριστατωμένης αιτιολογίας που απαιτούν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Με το σκεπτικό αυτό ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου ως προς το σκέλος εκείνο που απέρριψε το αίτημα του κατηγορουμένου για μειωμένο καταλογισμό και παρέπεμψε την υπόθεση για νέα συζήτηση στο ίδιο δικαστήριο, που θα συγκροτηθεί όμως από άλλους δικαστές.

Πηγή: lawandorder.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:20