search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 03:27
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Ετοιμάζονται κυρώσεις κατά της Τουρκίας λόγω S-400

24.02.2019 14:51
Η Τουρκία απαντά στις ΗΠΑ: «Ανάρμοστο» το τελεσίγραφο για τους S400 - Media

 

Για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ετοιμάζονται οι Αμερικανοί πριν φτάσουν στη χώρα οι S-400, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hürriyet».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζανσού Τσάμλιμπελ, επισημαίνει σε άρθρο του στην «Hürriyet» ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι στον τομέα της ασφάλειας εισηγούνται την επιβολή ενός στρατιωτικού εμπάργκο στην Τουρκία, προτού καν φτάσει έστω και το παραμικρό κομμάτι του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400.

Οι πρώτες συστοιχίες των S-400, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, αναμένονται τον Ιούλιο, ενώ οι πρώτοι Τούρκοι τεχνικοί αναμένεται να ταξιδέψουν στη Ρωσία για εκπαίδευση στο σύστημα μέσα στον Μάρτιο.

Για τον λόγο αυτό «η Ουάσιγκτον θέλει να δράσει προκαταβολικά και να εμποδίσει να ξεκινήσει οποιαδήποτε τεχνική προετοιμασία της Τουρκίας για παραλαβή των S-400 ήδη από τους ανοιξιάτικους μήνες», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Αν γίνει κάτι τέτοιο και επιβληθεί εμπάργκο, αυτό μπορεί να φέρει τις δύο χώρες Τουρκία και ΗΠΑ σε σημείο σύγκρουσης», υπογραμμίζει ο Τούρκος δημοσιογράφος, ο οποίος αναφέρει σημαντικά στοιχεία και για το «παζάρι» που γίνεται μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας για τους Patriot.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο, «ένας άλλος λόγος πίσω από την πιθανότητα να μην επιβληθούν τελικά αμερικανικές κυρώσεις την Άνοιξη είναι μία προϋπόθεση αρκετά κρίσιμη, που εμπεριέχεται στην αναθεωρημένη πρόταση που έστειλαν οι Αμερικανοί στην Άγκυρα για τους Patriot. Στην αρχική πρόταση των Αμερικανών, χρόνος παράδοσης των Patriot ορίζονταν το 2026. Η Άγκυρα όμως βιάζεται και για το λόγο αυτό αντιπρότεινε στην Ουάσιγκτον το αντι-πυραυλικό σύστημα που ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή στην Αμερική για να παραδοθεί σε μία άλλη χώρα, η οποία δεν κατονομάζεται, να παραδοθεί στην Τουρκία μέσα στο 2019 κι όχι στην άλλη χώρα. Οι Αμερικανοί εξετάζουν τώρα αν μπορούν να κάνουν αυτή την ‘αλλαγή’ και να δώσουν τους έτοιμους Patriot στην Τουρκία, αντί για την άλλη χώρα, αλλά αυτή η απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί πριν από το τέλος Μαρτίου. Μέχρι τότε όμως είναι αργά για την Τουρκία. Γιατί στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τη Ρωσία, αν υπαναχωρήσει και ακυρώσει τους S-400, θα πρέπει να το δηλώσει πολύ πιο πριν, διαφορετικά πρόστιμο…».

Τέλος, καταλήγει ότι «οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας – Ουάσιγκτον μπορεί ακόμη να μην έχουν κοπεί, ωστόσο το ψαλίδι είναι ήδη ανοιχτό».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15