search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:11
MENU CLOSE

Συνεχίζονται οι διεργασίες για τον προοδευτικό πόλο – Στήνονται «Γέφυρες», πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες

25.02.2019 08:04
ΣΥΡΙΖΑ: «Ανακωχή» και βλέπουμε - Λήξαν προς το παρόν το επεισόδιο με Τσακαλώτο - Media

 

Προχωρούν οι διεργασίες για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου όχημα με το οποίο επιχειρείται η διεύρυνση της εμβέλειας του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων των ευρωεκλογών, των αυτοδιοικητικών και των εθνικών εκλογών (είτε αυτές γίνουν Μάιο είτε Οκτώβριο).

Εν όψει των ευρωεκλογών, μια πρώτη πολιτική έκφραση αυτής της σύμπραξης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεων ή προσώπων προερχόμενων από την Κεντροαριστερά αναμένεται να πάρει τη μορφή της ένταξης ή της συνεργασίας στο ευρωψηφοδέλτιο, που όμως έχει ξεκαθαριστεί κεντρικά (Τζανακόπουλος) ότι θα έχει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γέφυρα» … και  με τους εκσυγχρονιστές

Στο μεταξύ, διάφορες πρωτοβουλίες έρχονται να εντείνουν την όσμωση μεταξύ δυνάμεων του κέντρου και του ΣΥΡΙΖΑ και να στήσουν … γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας.

Εν προκειμένω, «Γέφυρα» ονομάζεται η «πρωτοβουλία Πολιτών» για την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων η οποία στις 12 το μεσημέρι σε κεντρικό καφέ της Αθήνας θα παρουσιάσει τη διακήρυξή της με στόχο την συγκέντρωση υπογραφών. Στην εκδήλωση μετέχουν ως ομιλητές οι καθηγητές Νίκος Μουζέλης και Αντώνης Λιάκος και η καθηγήτρια Μαρία Ρεπούση, οι Σωτήρης Βαλντέν και Νίκος Μπίστης, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου, ο τέως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου και η πρώην αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ΓΣΕΕ Φωτεινή Σιάνου. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας.

Πλέον η προοπτική της συνεργασίας εκτείνεται σε όλη τη βεντάλια των εκφάνσεων του ΠΑΣΟΚ από τους ανδρεοπαπανδρεϊκούς και τους γιωργακικοπαπανδρεϊκούς έως τους εκσυγχρονιστές της εποχής Σημίτη, με κριτήριο πάντα την απόρριψη της σύγκλισης με την νεοφιλελεύθερη Δεξιά  με τις (ακροδεξιές «πινελιές») υπό τον Μητσοτάκη.

Πυρά από Φώφη

Στόχος είναι η συγκέντρωση υπογραφών στο κείμενο της διακήρυξης κάτι που θα καταγράψει τη δυναμική αυτής της πρωτοβουλίας και θα λειτουργήσει τροχιοδεικτικά για τις επόμενες κινήσεις.

Σαφώς η κίνηση αυτή ασκεί πίεση, κατ’επέκταση στρέφεται κατά του ΚΙΝΑΛ, εξ ου και χθεσινές αναφορές της Φώφης Γεννηματά περί «γυρολόγων» με τους οποίους πολιτεύεται, όπως είπε, ο «τυχοδιώκτης»  Τσίπρας (σύμφωνα και πάλι με τη «φωτογραφική» για τον πρωθυπουργό έκφραση που χρησιμοποίησε).

Μπορεί τα πράγματα με το ΚΙΝΑΛ να εξελίσσονται σε πόλεμο – όπως τουλάχιστον διακηρύσσει η πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη βλέποντας στελέχη της να απομακρύνονται αναζητώντας με μεγαλύτερη ασφάλεια την πολιτική τους επιβίωση «πόλο» του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο και στον τελευταίο αυτή η ροή στελεχών προκαλεί ανησυχία στο βαθμό που μοιάζει ανεξέλεγκτη και «αφιλτράριστη».

Σκουρλέτης: «Όχι» στα πρόσωπα του απαξιωμένου δικομματισμού με άλλο περιτύλιγμα

Μοιραία, τα ζητήματα συμμαχιών θα συζητηθούν στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή (αναμένεται εκτός απροόπτου το Σαββατοκύριακο). Ωστόσο, ενδεικτικά της ανησυχίας για την προοπτική μαζικής εισροής πασόκων που φεύγουν από το ΚΙΝΑΛ μπορούν να διαβαστούν οι αναφορές του Γραμματέα της ΚΕ Πάνου Σκουρλέτη στην εφημερίδα «Τα Νέα»:

«Δεν είναι στην πρόθεση μας να αποτελέσουμε ένα υποκατάστατο της κεντροαριστεράς ή μια αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ».

Στη συνέχεια κάνει λόγο για «αριστερό προοδευτικό πόλο» στον οποίο όπως λέει «χωρούν δυνάμεις της ανένταχτης Αριστεράς, ο χώρος της Οικολογίας και δυνάμεις από τον Κεντροαριστερά που συνειδητοποιούν την ανάγκη της απαγκίστρωσης από τον νεοφιλελευθερισμό. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στη διαμόρφωσή του εκ των πραγμάτων είναι πρωταγωνιστικός».

Ωστόσο αναφερόμενος στα πρόσωπα που προσέρχονται στην προσπάθεια αυτή αφήνει την αιχμή ότι  πρέπει να έχουν «φερεγγυότητα»: «Βέβαια οι ιδέες και τα πιο λαμπερά σχέδια διαμεσολαβούνται από πρόσωπα. Για αυτό η φερεγγυότητα των προσώπων μπορεί να δώσει φτερά σε ένα τέτοιο σχέδιο ή και να το λαβώσει. Ο κόσμος που εγκατέλειψε τον απαξιωμένο δικομματισμό δεν θέλει να τον δει με άλλο περιτύλιγμα μπροστά του. Δεν βοηθούν τη νικηφόρα προοπτική του σχεδίου μας πρόσωπα βγαλμένα από τη ναφθαλίνη του παλαιού δικομματισμού».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59