20/10/2019 08:11:11
28.2.2019 / ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΙΜΟΝΟΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2062 στις 28-02-2019

Brexit: Αποχωρήσεις, παρατάσεις και στο βάθος χάος

Τα προβλεπόμενα της συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών	 - Media
 
«Time goes by so slowly» λέει ένα γνωστό τραγούδι της Madonna, αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει για τη Βρετανία, που εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο βρίσκεται στο χείλος του Brexit και της πολιτικής αποσύνθεσης.
 
Οι τελευταίες τεκτονικές εξελίξεις έχουν αρχίσει να διαλύουν και τον πολιτικό ιστό: οκτώ βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και τρεις του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος εγκατέλειψαν τις κοινοβουλευτικές ομάδες τους, ανεξαρτητοποιήθηκαν και έκαναν δική τους ομάδα διαφωνώντας με τον τρόπο που διαχειρίζονται τα κόμματά τους το θέμα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ύπαρξη ενός διαπαραταξιακού κόμματος ανεξαρτήτων με αφορμή θέμα όπως η Ε.Ε. είναι πολύ σπάνιο και ενδεχομένως ανησυχητικό για την αρχιτεκτονική του βρετανικού κοινοβουλευτικού συστήματος.
 
Επιμένει στη «νομιμότητα»
Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου μόνο εάν εξασφαλίσει τη σαφή συναίνεση του κοινοβουλίου, δηλώνει η Τερέζα Μέι.
 
Συγχρόνως υποσχέθηκε στους βουλευτές ότι, εάν δεν εγκρίνουν μια αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit έως τις 12 Μαρτίου, θα τους δώσει τη δυνατότητα να ψηφίσουν για έξοδο χωρίς συμφωνία. Εάν το απορρίψουν και αυτό, η Βουλή θα ψηφίσει στις 14 Μαρτίου για το εάν θα ζητήσει μια «σύντομη, περιορισμένη παράταση» στην εφαρμογή του άρθρου 50.
 
«Μια παράταση δεν μπορεί να απομακρύνει από το τραπέζι μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ανακληθεί το άρθρο 50, το οποίο δεν θα κάνω, ή να επιτευχθεί μια συμφωνία».
 
Εμμένοντας στον σεβασμό του αποτελέσματος του δημοψηφίσματός τόνισε ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση πρέπει να τιμήσει την απόφαση της χώρας για έξοδο από την Ε.Ε. «Η Βουλή (των Κοινοτήτων) ψήφισε υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 50 και έχει την ευθύνη να εκπληρώσει αυτήν την έκβαση – διακυβεύεται πραγματικά η αξιοπιστία της δημοκρατίας μας» δήλωσε η Μέι.
 
Η υποστήριξη από το Εργατικό Κόμμα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και η πιθανότητα να συμπεριληφθεί σε αυτό η επιλογή της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. απασχόλησε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
 
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε θα τασσόταν υπέρ του να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα, όμως διευκρίνισε ότι το κόμμα των Εργατικών θα καταφύγει σε αυτή τη λύση εάν δεν καταφέρει να κερδίσει – όπως διαφαίνεται – την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων στο δικό του σχέδιο για την αποχώρηση από την Ε.Ε. στη συζήτηση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.
 
Ο Κόρμπιν δέχθηκε πιέσεις από υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος να στηρίξει την επιλογή του δεύτερου δημοψηφίσματος για να αποφύγει περαιτέρω αποχωρήσεις βουλευτών από το κόμμα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.