search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:27
MENU CLOSE

ΝΔ: Προεκλογικές μηχανές στο φουλ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2062
28-2-2019
01.03.2019 04:00
pn1402nd.jpg

 

Να διατηρήσει το… momentum, κεφαλαιοποιώντας πολιτικά την αντίδρασή της στη Συμφωνία των Πρεσπών, ένα πεδίο «προνομιακό» για την άσκηση αντιπολίτευσης με βάση τα ποσοστά… «Σιβηρίας» που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση, κυρίως σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, φαίνεται ότι επιλέγει η Ν.Δ. στον δρόμο προς τις κάλπες.

Την ίδια στιγμή επιθυμεί να δείξει ότι ως μελλοντική κυβέρνηση έχει προγραμματική ατζέντα καθώς ήδη έχει «κοινωνήσει» προς τα έξω τον σχεδιασμό της για την Οικονομία, το Κράτος, την Παιδεία, την Υγεία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τη «γαλάζια» πρόταση, την τρέχουσα εβδομάδα, για το ασφαλιστικό σύστημα δηλώνοντας ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Αλλά και αντανακλαστικά, όπως έδειξε η αποστολή κλιμακίου στην Κρήτη και η ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των πληγέντων, «με εντολή Μητσοτάκη».

Έτσι, οι «γαλάζιες» προεκλογικές μηχανές δουλεύουν στο φουλ προκειμένου να είναι έτοιμες όποτε κι αν αυτές προκηρυχθούν. Είτε τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπως δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας, είτε νωρίτερα, στην περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού από τον πρωθυπουργό. Στο σενάριο πάντως που οι κάλπες στηθούν το ερχόμενο φθινόπωρο, η «γαλάζια» ηγεσία προσδίδει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές.

«Ολέθρια τετραετία»

«Σε λιγότερες από ενενήντα μέρες θα έχουμε εκλογές. Θα είναι η πρώτη ευκαιρία να κρίνουν οι Έλληνες μία ολέθρια τετραετία. Να απαντήσουν σε αυτή την κυβέρνηση. Και είμαι σίγουρος πως στις 26 Μαΐου, στις ευρωεκλογές, οι πολίτες θα στείλουν ισχυρά μηνύματα αποδοκιμασίας σε μία κυβέρνηση που καθήλωσε τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης στην εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Στην ομιλία του ο Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της στο πεδίο της Οικονομίας υποστηρίζοντας πως αν σήμερα υπάρχουν κάποια λίγα αισιόδοξα μηνύματα, αυτά οφείλονται στο ενδεχόμενο κυβερνητικής αλλαγής. «Και αν υπάρχουν σήμερα κάποιες μικρές αχτίδες αισιοδοξίας στην πραγματική οικονομία, αυτές οφείλονται και στο γεγονός – όχι μόνο σε αυτό προφανώς – ότι το 2019 θα είναι έτος πολιτικών εξελίξεων. Με άλλα λόγια, όπως συχνά συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, η αγορά προεξοφλεί την πολιτική αλλαγή και προσβλέπει στο σχέδιο της επόμενης κυβέρνησης» τόνισε ο Μητσοτάκης.

Στο πεδίο της Οικονομίας και σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μαστρογεωργίου υποστήριξε πως η έκθεση «επιβεβαιώνει πλήρως τη Ν.Δ., καθώς αναδεικνύει τις απαράδεκτες καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην υλοποίηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων». Και πρόσθεσε πως «η απειλή, ωστόσο, της Κομισιόν να μην καταβάλει το οφειλόμενο 1 δισ. στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει και κάτι ακόμη: Ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο».

Στη Μόσχα

Σε συνέχεια των συνομιλιών που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάιο του 2016, ο Μητσοτάκης πραγματοποιεί διήμερο ταξίδι στη Ρωσία με τα διμερή θέματα και τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βρίσκονται στην ατζέντα των επαφών του στη Μόσχα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ρωσία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στη ρωσική πρωτεύουσα περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δούμα Βιατσεσλάβ Βολοντίν στο κτήριο της Δούμα, με Έλληνες επιχειρηματίες, με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθώς και γεύμα εργασίας παρατιθέμενο από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέντευξή του στο Ρωσικό Πρακτορείο TASS ο Μητσοτάκης υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός πόλος προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας. ενώ εκτίμησε ότι οι Ρώσοι επενδυτές έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα καθώς και για τους τομείς της υγείας και των ακινήτων.

«Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια, οι μεταφορές και το real estate, καθώς και η ρωσική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προσθέτοντας πως πιστεύει ότι «με στοχευμένες παρεμβάσεις μπορούμε να πετύχουμε πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα αμοιβαίου οφέλους».

Πρέσπες

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Μητσοτάκης δήλωσε πως αποτελεί «τεκμηριωμένη θέση της Ν.Δ. ότι ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με τη “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα, είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της περιοχής. Στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών». Και επανέλαβε πως ο ίδιος έχει κάνει απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει σε καμία περίπτωση «το δικαίωμα της Ελλάδας να εκφράζει τις ουσιαστικές αντιρρήσεις της κατά την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σκληρή επίθεση εξαπέλυσε το «γαλάζιο» στρατόπεδο προς την πλευρά του πρωθυπουργού, με αφορμή το δημοσίευμα του BBC περί «μακεδονικής» μειονότητας. «Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειές της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ., τονίζοντας πως δεν πέρασε ούτε ένας μήνας αφότου ο πρόεδρος της Ν.Δ. προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Για το ίδιο ζήτημα η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη δήλωσε πως οι «γαλάζιοι» επιμένουν πως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα εθνικής «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα δεν υφίσταται. «Και αυτό γιατί, όπως ξέρετε, το κείμενο του BBC αναφέρεται σε απόσπασμα της ομιλίας του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Ωστόσο, πέρα από τα δημοσιεύματα, είναι απαραίτητο όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι η συμφωνία που επικυρώθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και τους προθύμους παράγει μια σειρά βλαπτικά αποτελέσματα για την Ελλάδα» τόνισε η Μαρία Σπυράκη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24