search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:38
MENU CLOSE

Τι συμβαίνει με τα μυστήρια σκούτερ που εμφανίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας (Photos)

28.02.2019 16:42
Τι συμβαίνει με τα μυστήρια σκούτερ που εμφανίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας (Photos) - Media

 

Πολλαπλασιάζονται στο κέντρο της Αθήνας τα μυστηριώδη ηλεκτρικά σκούτερ. Αρκετοί από τους κατοίκους της πρωτεύουσας παρατηρούν σε διάφορα σημεία της πόλης «παρκαρισμένα» ηλεκτρικά σκούτερ που θυμίζουν αρκετά με πατίνια.

Τα σκούτερ αυτά έρχονται για να γλιτώσουν κόπο και χρόνο, καθώς και να διευκολύνουν τις μετακινήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Είναι μια δοκιμαστική προσπάθεια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από την εταιρεία «Hive», θυγατρική της Daimler σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, όπως ο Δήμος Αθηναίων.

Με έμφαση στην ασφαλή οδήγηση των escooters και τον σεβασμό στους πεζούς, η hive ανακοίνωσε σήμερα και την συνεργασία με το Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας  (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς», για την οργάνωση ειδικών σεμιναρίων και e-learning, για την ορθή χρήση των escooters.

Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, η hive θα προχωρήσει στην δημιουργία του Working Group on Micro Mobility, δηλαδή μιας ομάδας εργασίας που θα λειτουργεί γνωμοδοτικά και θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι  που ασχολούνται με την μετακίνηση στην πόλη. Ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων που μαζί με στελέχη του Δήμου θα διαμορφώσουν τις βέλτιστες πρακτικές για την ασφαλή μετακίνηση στην πόλη (best practices).

Πώς λειτουργούν

Τα νέα αυτά σκούτερ κινούνται με ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 25 χλμ/ώρα. Πρόκειται για ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά σκούτερ, τα οποία λειτουργούν μέσω εφαρμογής στο κινητό ή το τάμπλετ σας.

Για να χρησιμοποιήσετε κι εσείς ένα τέτοιο σκούτερ το μόνο που έχετε είναι να κατεβάσετε την εφαρμογή «hive-Κοινοχρησία ηλεκτρικών σκούτερ», η οποία είναι διαθέσιμη και στο App Store και στο Play Sore.

Στη συνέχεια, ανοίγετε την εφαρμογή, βρίσκετε την τοποθεσία σας στον χάρτη με GPS και επιλέγετε το σκούτερ που θα νοικιάσετε. Σκανάρετε τον μοναδικό κωδικό που έχει πάνω του το σκούτερ ή μπορείτε να τον πληκτρολογήσετε.

Ξεκλειδώνετε το σκούτερ, πληρώνοντας ηλεκτρονικά 1 ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της χρήσης του η χρέωση είναι 0,15 λεπτά/λεπτό της ώρας.

Η χρήση ενδείκνυται για άτομο από 18 ετών και άνω. Ωστόσο, αναμένεται να γίνουν επιμορφωτικά προγράμματα που θα εκπαιδεύσουν τους χρήστες για σωστή χρήση του σκούτερ.

Το γκάζι βρίσκεται στο τιμόνι των σκούτερ, τα οποία διαθέτουν κράνος για την ασφάλεια της χρήσης τους.

Το σκούτερ διαθέτει δύο φρένα, ένα στα αριστερά του τιμονιού του, το οποίο φρενάρει με απαλό τρόπο την μπροστινή ρόδα, και ένα το οποίο βρίσκεται πάνω από την πίσω ρόδα του σκούτερ. Για το πίσω φρένο, χρησιμοποιείτε το πόδι σας και σταματά αμέσως το σκούτερ.

Είναι οικολογικό

Η χρήση των σκούτερ δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Λειτουργούν με μπαταρία, η οποία επαναφορτίζεται και ανακυκλώνεται. Όταν ένα σκούτερ ξεφορτίζει πλήρως, τότε η αρμόδια ομάδα της εταιρείας, πηγαίνει στο σημείο που βρίσκεται και το συλλέγει.

Σύμφωνα με την Hive, όλα τα εξαρτήματα του σκούτερ είναι ανακυκλώσιμα και βασίζονται στις προδιαγραφές που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επέκταση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην παρουσίαση της «Hive», που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Φεβρουαρίου, η εταιρεία σκοπεύει να επεκταθεί σταδιακά και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hive, Tristan Torres Velat, δήλωσε ότι «Είμαστε Ευρωπαίος παίκτης και ερχόμαστε να μείνουμε».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξεκινάμε και στην Ελλάδα με πρώτο σταθμό την Αθήνα. Δεν είναι μόνο η ιστορική σημασία της πόλης, ούτε ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, αλλά η έφεση που έχουν οι Έλληνες να αγκαλιάζουν κάθε τεχνολογική καινοτομία και με αυτό τον τρόπο να εκτιμούν οτιδήποτε τους βοηθά να ανταποκριθούν στους σύγχρονους ρυθμούς της καθημερινότητας τους. Είμαστε πραγματικά πολύ ευτυχισμένοι που θα συνεργαστούμε με την κα Μυλωνά, και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας  (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς»,  για να στηρίξουμε το έργο τους για την ασφαλή οδήγηση, αλλά και  με τον Δήμο της Αθήνας στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας», πρόσθεσε.

Προσωρινά, τα σκούτερ θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας ως ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Η ακτίνα χρήσης τους δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 45 χλμ. Αν κάποιος χρήστης ξεπεράσει αυτή την απόσταση από το σημείο που παρέλαβε το σκούτερ, τότε σταδιακά η εταιρεία θα μειώνει την ταχύτητα του σκούτερ μέχρι να σταματήσει, αλλά η χρέωση θα εξακολουθήσει να γίνεται.

Ήδη έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Περίπτωση κλοπής και ατυχήματος

Η εταιρεία για το ενδεχόμενο της κλοπής του σκούτερ ανέφερε ότι επειδή φέρει GPS, θα μπορέσει να το εντοπίσει άμεσα. Επίσης, ανέφερε ότι να κάποιος αποπειραθεί να κλέψει ένα από τα σκούτερ δεν θα μπορέσει να το αξιοποιήσει, καθώς όλα τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα τα εξαρτήματά του είναι ανακυκλώσιμα.

Ακόμη, στην περίπτωση ατυχήματος, η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στους χρήστες της, στην ασφάλεια και μετά σε όλα τα άλλα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:38