search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:07
MENU CLOSE

Τζέφρι Πάιατ: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

01.03.2019 13:26
Ξανά συγχαρητήρια Πάιατ για τη Συμφωνία των Πρεσπών - «Στηρίζουμε την ανάκαμψη της Ελλάδας» - Media

 

Την μεγάλη σύγκλιση συμφερόντων ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες την τρέχουσα περίοδο επισήμαναν ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι η σύμπτωση αντιλήψεων και συμφερόντων με την Αθήνα είναι μεγαλύτερη από ό,τι με σχεδόν οποιονδήποτε άλλον εταίρο της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Ανέφερε πως στα μάτια των ΗΠΑ η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μία σύνθετη και γεωστρατηγικά σημαντική περιοχή.

Ανέφερε επανειλημμένα πως “η Ελλάδα επέστρεψε” και μπορεί να διαδραματίζει κομβικό ρολό στην ευρω-ατλαντική πορεία των Βαλκανίων. Συνάμα, είπε, έχει επιστρέψει και το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στις υποθέσεις των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Πάιατ από την πλευρά του στάθηκε ιδιαίτερα στην συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως έχει έλθει η ώρα να αρθεί το “τεχνητό εμπόδιο” που υπήρχε επί χρόνια ανάμεσα στην Ελλάδα και την βόρεια γειτονιά της.

Τόνισε πως αυτό το άνοιγμα θα αποκαταστήσει τον γεω-οικονομικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στην περιοχή, προσθέτοντας πως το ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για την περσινή ΔΕΘ δεν θα ήταν τόσο μεγάλο εάν δεν έβλεπαν ακριβώς την περιφερειακή προοπτική.

Ο πρέσβης στάθηκε ιδιαίτερα στην “κακόβουλη”, όπως την χαρακτήρισε, επιρροή της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη και παράλληλα κατηγόρησε την Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές εξαγωγές της ως όπλο για να επηρεάζει τα βαλκανικά κράτη.

Σε αυτό το πλαίσιο επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την κατασκευή τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου ανοιχτά της πόλης, που θα επιτρέψει την εισαγωγή αμερικανικού LNG.

Ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης, σε συνδυασμό με τον αγωγό TAP και την διασύνδεση με την Βουλγαρία, θα ανοίξουν νέες ενεργειακές επιλογές για τα Βαλκάνια, είπε.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:01