search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:14
MENU CLOSE

Συναγερμός από καρδιολόγο: Μεγάλος κίνδυνος για εγκεφαλικό ή έμφραγμα μετά την εμφάνιση γρίπης σε ευπαθή άτομα

02.03.2019 13:39
Καταρρέει άλλος ένας μύθος: Το εμβόλιο της γρίπης δεν ευθύνεται για αποβολές - Media
 
Τετραπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό 3 έως 5 μέρες μετά την εμφάνιση γρίπης, έχουν σύμφωνα με μεγάλες αναλύσεις, όλα τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, και έχουν προσβληθεί ή νοσηλεύονται. Αυτό αναφέρει στο Πρακτορείο Fm ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση.
Η εν λόγω διαπίστωση σύμφωνα με τον κύριο Ρίχτερ (συν-συγγραφέα των κατευθυντήριων οδηγιών) περιλαμβάνεται στις επίσημες οδηγίες πρόληψης της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, και ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2016. «Αποτελεί μία καινούργια γνώση και δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί υπάρχει άμεση συσχέτιση το ιού της γρίπης με το να πάθει κανείς έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Μέχρι τώρα φοβόμασταν τη γρίπη στον 70χρονο, ο οποίος έχει και καρδιολογικά προβλήματα. Σήμερα συνειδητοποιούμε ότι και ένας 60χρονος, ο οποίος είναι καπνιστής και παίρνει φάρμακα για πίεση ή χοληστερίνη, αν νοσήσει από τον ιό της γρίπης, έχει πολλές πιθανότητες να πάθει ένα οξύ επεισόδιο».
 
Το εμβόλιο της γρίπης μειώνει τις πιθανότητες για ένα οξύ επεισόδιο
Κι αυτό που είναι εντυπωσιακό υπογραμμίζει ο κ. Ρίχτερ, είναι ότι από τα άτομα που εξεταστήκαν για ιό γρίπης, όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο, δεν παρουσίασαν αύξηση εμφραγμάτων ή εγκεφαλικών. Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνουν σε σχέση με τη γρίπη, όλοι όσοι έχουν καρδιολογικά προβλήματα, ο κ. Ρίχτερ τονίζει ότι το βασικό που πρέπει να κάνουν είναι να εμβολιαστούν: «Διότι είναι ο μόνος τρόπος, ο οποίος μπορεί πραγματικά να βοηθήσει και να μειώσει τις πιθανότητες επιπλοκών. Έχουμε δει ότι όταν κάποιος είναι εμβολιασμένος, περνάει τη γρίπη ελαφρύτερα. Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι, ότι όπως πιστεύαμε ότι μας ψεκάζουν, έτσι τώρα πιστεύουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι μία διεθνής συνομωσία. Είναι πραγματικά τραγικό ότι υπάρχει κόσμος, που επιμένει να μην εμβολιάζεται, παρά τους θανάτους που διαβάζει ότι έχουμε από γρίπη, και μάλιστα σε μία χώρα που “πάσχει” από εντατικές, και ενδεχομένως κάποιος να μην βρει κρεβάτι τη στιγμή που θα το χρειαστεί».
 
Η επιπλοκή της γρίπης στον καρδιολογικό ασθενή δεν θα γίνει από την καρδιά του, επισημαίνει ο κ. Ρίχτερ. «Είναι ένας ευάλωτος ασθενής και αν αποσυντονιστεί από τη γρίπη το αναπνευστικό του πχ, ή το ανοσοποιητικό του, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες αντιμετώπισης της γρίπης, και είναι πολύ εύκολο να τον πλήξει και να τον αφήσει με σοβαρότερα προβλήματα απ’ ότι έναν 25χρονο υγιή. Αν για παράδειγμα η γρίπη επηρεάσει το αναπνευστικό ενός ανθρώπου που έχει καρδιακή ανεπάρκεια, αυξάνει σημαντικά το κομμάτι θνησιμότητας».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:14