search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:52
MENU CLOSE

Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

02.03.2019 18:42
ΣΥΡΙΖΑ για μεταναστευτικό/προσφυγικό: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, εκτός ελέγχου η κατάσταση - Media
 
Με αντικείμενο την προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές συνεδριάζει την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργασίες αναμένεται να ανοίξουν νωρίς το πρωί με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
 
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει και από το βήμα της ΚΕ το πλατύ κάλεσμα – που είχε απευθύνει μετά την Πολιτική Γραμματεία την περασμένη Τρίτη – προς τις προοδευτικές δυνάμεις με στόχο την συμπαράταξη απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.
 
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας και κατά συνέπεια και το κόμμα θα πρέπει να εργάζεται με την προοπτική ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κάλεσε τα μέλη της να απέχουν από τοποθετήσεις και δημόσιες δηλώσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν Μάιο, προκαλώντας σύγχυση.
 
Στην Κεντρική Επιτροπή θα γίνει συζήτηση επί της απόφασης για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα στις ευρωεκλογές, τις οποίες θεωρεί κρίσιμης σημασίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου θα συζητηθούν και οι συμμαχίες με πρόσωπα και δυνάμεις στις οποίες γίνεται το πολιτικό άνοιγμα το τελευταίο διάστημα για τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου. Οι αποφάσεις για τις υποψηφιότητες, μεταξύ άλλων και των υποψηφιοτήτων που θα προέρχονται από τον κεντροαριστερό χώρο προκειμένου να συμβολιστεί το πολιτικό άνοιγμα, είναι έργο της Εκλογικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε και οριστικοποιείται αύριο και αποτελείται από τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη και τον Νίκο Βούτση, τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, τον Νίκο Σκορίνη, την Έφη Καλαμαρά και τον Πάνο Λάμπρου.
 
Γνωστές υποψηφιότητες μέχρι στιγμής είναι αυτές του Παναγιώτη Κουρουμπλή – έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες – ενώ και οι νυν ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Η περίπτωση της Έλενας Κουντουρά η οποία έχει ακουστεί εδώ και καιρό ότι θα είναι υποψήφια προσκρούει σε νόμο του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με τον οποία θα πρέπει να παραιτηθεί από τη Βουλή, κάτι το οποίο ωστόσο θα επηρέαζε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα έπεφτε κάτω από τους 151 – εκτός κι αν αλλάξει ο σχετικός νόμος.
 
Πάντως συζήτηση αναμένεται να γίνει και για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις. Πιθανό είναι να ασκηθεί κριτική και στο όργανο του κόμματος για τις υπουργοποιήσεις Μωραϊτη και Τόλκα που προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά των 53 υπό το σκεπτικό ότι δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία και μπορεί να εγείρουν αιτιάσεις για συναλλαγή με την κυβέρνηση. Ωστόσο, το κλίμα αυτό έδειξε τις προηγούμενες μέρες να βαίνει προς εκτόνωσης καθώς στην Πολιτική Γραμματεία δεν ανέβηκαν οι τόνοι, ενώ είχε προηγηθεί «μυστική» σύσκεψη του πρωθυπουργού με τις τάσεις για «μασάζ». Επιπλέον όλες οι πλευρές τώρα επικεντρώνουν στα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν την κάθε τάση στο ευρωψηφοδέλτιο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:51