01/06/2020 06:29:42

Εμπλοκή με τους Patriot: Η Τουρκία απέρριψε την προσφορά των ΗΠΑ

Εμπλοκή με τους Patriot: Η Τουρκία απέρριψε την προσφορά των ΗΠΑ - Media

 

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας για την προμήθεια από την Τουρκία του οπλικού συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ η Άγκυρα είπε όχι στην προσφορά των Αμερικανών, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την Ουάσινγκτον ήταν η μη παραλαβή των S-400 από την Ρωσία που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε την προσφορά της πριν από τις 15 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια αύξησε την τιμή του συστήματος προκειμένου να προχωρήσει σε γρήγορη παράδοσή τους στην Άγκυρα.
 
Αυτό δήλωσαν αξιωματούχοι που ήταν παρόντες στις συνομιλίες αλλά δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα ΜΜΕ . Η πρόταση δεν περιελάμβανε συμφωνία δανείου ούτε σύμφωνο ανταλλαγής τεχνολογιών η οποία ήταν και βασική τουρκική απαίτηση.
 
Η Τουρκία δήλωσε στην απάντησή της ότι δεν μπορεί να δεχθεί την προσφορά των ΗΠΑ και οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει εκ των πραγμάτων.
 
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε απίσης ότι η Τουρκία φαινόταν να αναζητά λόγους για να απομακρυνθεί από τη συμφωνία των με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει στην Τουρκία καλύτερους όρους τόσο για την τιμολόγηση όσο και για τη συμπαραγωγή απ' ότι η Ρωσία με το αντιεραπορικό σύστημα των S-400.
 
Η Τουρκία αναμένει την πρώτη παράδοση του S-400 τον Ιούλιο. Η Ρωσία έχει υποσχεθεί στην Τουρκία κοινή παραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας ως μέρος της συμφωνίας. Η απόφαση αυτή της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους έχουν προβληματίσει τις ΗΠΑ και ως προς τις προγραμματισμένες παραχωρήσεις των αεροσκαφών F-35 , παρόλο που τμήματα του μαχητικού Lockheed Martin Co. κατασκευάζονται στην Τουρκία.
 
Πηγή: onalert.gr/MehrNewsAgency

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.