search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:30
MENU CLOSE

Εμπλοκή με τους Patriot: Η Τουρκία απέρριψε την προσφορά των ΗΠΑ

03.03.2019 15:00
Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί άσκηση με βολές Patriot στην Κρήτη - «Καμπανάκι» στην Τουρκία για τους S-400 - Media

 

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας για την προμήθεια από την Τουρκία του οπλικού συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ η Άγκυρα είπε όχι στην προσφορά των Αμερικανών, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την Ουάσινγκτον ήταν η μη παραλαβή των S-400 από την Ρωσία που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε την προσφορά της πριν από τις 15 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια αύξησε την τιμή του συστήματος προκειμένου να προχωρήσει σε γρήγορη παράδοσή τους στην Άγκυρα.
 
Αυτό δήλωσαν αξιωματούχοι που ήταν παρόντες στις συνομιλίες αλλά δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα ΜΜΕ . Η πρόταση δεν περιελάμβανε συμφωνία δανείου ούτε σύμφωνο ανταλλαγής τεχνολογιών η οποία ήταν και βασική τουρκική απαίτηση.
 
Η Τουρκία δήλωσε στην απάντησή της ότι δεν μπορεί να δεχθεί την προσφορά των ΗΠΑ και οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει εκ των πραγμάτων.
 
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε απίσης ότι η Τουρκία φαινόταν να αναζητά λόγους για να απομακρυνθεί από τη συμφωνία των με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει στην Τουρκία καλύτερους όρους τόσο για την τιμολόγηση όσο και για τη συμπαραγωγή απ’ ότι η Ρωσία με το αντιεραπορικό σύστημα των S-400.
 
Η Τουρκία αναμένει την πρώτη παράδοση του S-400 τον Ιούλιο. Η Ρωσία έχει υποσχεθεί στην Τουρκία κοινή παραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας ως μέρος της συμφωνίας. Η απόφαση αυτή της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους έχουν προβληματίσει τις ΗΠΑ και ως προς τις προγραμματισμένες παραχωρήσεις των αεροσκαφών F-35 , παρόλο που τμήματα του μαχητικού Lockheed Martin Co. κατασκευάζονται στην Τουρκία.
 
Πηγή: onalert.gr/MehrNewsAgency
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:29