search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:23
MENU CLOSE

Το «αντίο» των πολιτικών στον Γιάννη Μπεχράκη

03.03.2019 16:54
Το συγκλονιστικό «αντίο» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Γιάννη Μπεχράκη (Video) - Media
 
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη που «έφυγε» το Σάββατο.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε με τη σύζυγο του Γιάννη Μπεχράκη, κυρία Ελισάβετ Μπεχράκη-Σαρίδου, και τής εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του συζύγου της, ενώ εξήρε το σημαντικό έργο του.
 
Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον βραβευθέντα με Πούλιντζερ φωτορεπόρτερ του Πρακτορείου Reuters Γιάννη Μπεχράκη και τους συνεργάτες του. Τότε ο κ. Παυλόπουλος είχε μεταξύ άλλων τονίσει ότι «δεν είναι τόσο το βραβείο Πούλιντζερ, όσο ο λόγος για τον οποίο σας απονεμήθηκε αυτή η κορυφαία, για έναν φωτορεπόρτερ, διάκριση στον κόσμο. Και ο λόγος αυτός συνίσταται στο ότι υπηρετήσατε και υπηρετείτε την ιδιότητα του φωτορεπόρτερ κυριολεκτικώς στο πεδίο της μάχης, υφ’ οιανδήποτε εκδοχή της. Να είστε περήφανοι γι’ αυτό, όπως είμαστε κι εμείς περήφανοι για εσάς, πολλώ μάλλον επειδή είστε Έλληνες και τιμάτε στο ακέραιο την καταγωγή σας».
 
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του σημείωσε: «”Δείξαμε στον κόσμο τι πραγματικά συμβαίνει και ο κόσμος έδειξε ότι ενδιαφέρεται. Η ανθρωπιά υπάρχει ακόμη”. Με αυτά τα λόγια ο Γιάννης Μπεχράκης δέχθηκε την υψηλότερη των διακρίσεων, το βραβείο Πούλιτζερ, για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης. Με τη δουλειά του έδειξε πως μοιάζει η ανθρωπιά και τι σημαίνει αυτή να χάνεται. Ο φωτογραφικός φακός του απαθανάτισε τη θλίψη, τον πόλεμο, τη δυστυχία και μαζί την ελπίδα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο Γιάννης Μπεχράκης έλεγε ότι “μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο”. Με τις φωτογραφίες του κατόρθωσε να δούμε την πραγματικότητα με ξεχωριστή ματιά. Για τον πρόωρο χαμό του εκφράζω στους οικείους του τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».
 
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε: «O Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του κόσμου. Όχι μόνο για το Πούλιτζερ αλλά για την αλήθεια της ματιάς του. Μάλλον ο παράδεισος ήθελε και αυτός τον φωτορεπόρτερ του… Συλλυπητήρια στη γυναίκα του, στα παιδιά του και σε όσους τον αγαπούσαν».
 
Επίσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «αποχαιρετούμε με σεβασμό και τιμή τον σπουδαίο και θαρραλέο φωτοειδησεογράφο Γιάννη Μπεχράκη. Μέσα από το έργο του, μας έκανε να δούμε τον κόσμο με διαφορετική ματιά, με περισσότερη ανθρωπιά, συμπόνια και αλληλεγγύη.
 
Θα τον θυμόμαστε πάντοτε για την αποφασιστικότητα και το θάρρος του να αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβαινε στον κόσμο στις εμπόλεμες χώρες και στις χώρες που βρίσκονταν σε κρίση Όπως είχε δηλώσει εξάλλου και ο ίδιος “η αποστολή του είναι να εξασφαλίσει ότι κανείς δεν θα μπορούσε να πει: “δεν γνώριζα”” και αυτό ακριβώς έκανε όταν κάλυψε και την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.
 
Το έργο-παρακαταθήκη που άφησε πίσω του θα συνεχίσει να εμπνέει τις δράσεις μας στο μέλλον. Συμπαραστεκόμαστε στην οικογένειά του και εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα παιδιά του».
 
Τέλος, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας με ανακοίνωσή της εξέφρασε τη θλίψη και τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γιάννη Μπεχράκη με τα εξής λόγια: «Με οδύνη πληροφορηθήκαμε ότι έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος φίλος, συνάδελφος, δάσκαλος, ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης. Τα λόγια είναι φτωχά για να εκφράσουν το μέγεθος της απώλειας για όλους εμάς που τον ζήσαμε από κοντά. Πάντα παρών στο δρόμο, σε συρράξεις, στο προσφυγικό, πάντα εκεί όπου όλοι οι άλλοι φεύγουν και πάντα με την δικιά του μοναδική και ανεπανάληπτη ματιά.Εκφράζουμε την απέραντη θλίψη και τα θέρμα μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Φίλε Γιάννη καλό ταξίδι».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50