search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:59
MENU CLOSE

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Ομόφωνη έγκριση της στρατηγικής για ευρωεκλογές και συμμαχίες – Μηνύματα από τους 53

04.03.2019 06:12
ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Ομόφωνη έγκριση της στρατηγικής για ευρωεκλογές και συμμαχίες -  Μηνύματα από τους 53 - Media

 

Πέρα για πέρα επίσημο έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής χθες το κάλεσμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου για συμπαράταξη εν όψει των ευρωεκλογών. 

Παράλληλα έθεσε το πολιτικό δίλημμα των επικείμενων ευρωεκλογών λέγοντας πώς – με βάση την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού όπως αποκρυσταλλώθηκε μετά τις Πρέσπες –  από τη μία είναι οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά που έχει «στρατηγικό σχέδιο την εκπροσώπηση των συμφερόντων των πολλών και όχι των λίγων και των ελίτ» και από την άλλη «η αναβαπτισμένη νεοφιλελεύθερη και ακραία δεξιά όλων των μορφών της, με βασικό όμως πόλο το μεταμορφωμένο κόμμα της ΝΔ».

 Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε ομόφωνα η Πολιτική Απόφαση για τη στρατηγική των ευρωεκλογών και τις πολιτικές συμμαχίες, την λεγόμενη πολιτική «διεύρυνση» που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο ευρωψηφοδέλτιο. 

Ωστόσο η συζήτηση χθες κινήθηκε στο προγραμματικό επίπεδο και όχι σε ονόματα και υποψηφιότητες. 

Διεργασίες για το ευρωψηφοδέλτιο

Αυτό άλλωστε είναι υπόθεση της Εκλογικής Επιτροπής που ήδη έχει ξεκινήσει τη δουλειά ενώ και οι τάσεις βρίσκονται στη διαδικασία αποκρυστάλλωσης των προτάσεών τους στο εσωτερικό τους ώστε να τις καταθέσουν στην Επιτροπή. Στη συνέχεια θα συγκροτηθεί και Κοινή Εκλογική Επιτροπή με πρόσωπα από το κέντρο που ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα (πχ. την πρωτοβουλία «Γέφυρα»). 

Στόχος είναι ο βασικός κορμός των υποψηφιοτήτων να έχει κατασταλάξει και να ανακοινωθεί μετά τα μέσα Μαρτίου μετά από έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής.

Στο κείμενο Πολιτικής Απόφασης, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «το τέλος των μνημονίων στην Ελλάδα υπό τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά μία ιστορικού χαρακτήρα δικαίωση, που ξεπερνά τα όρια της χώρας», ωστόσο, ο «προοδευτικός μετασχηματισμός και οι ριζοσπαστικές τομές σε Ελλάδα και Ευρώπη, δεν αποτελούν υπόθεση μονάχα του ΣΥΡΙΖΑ».

Για το λόγο αυτό, επισημαίνεται, «αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα η συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων που μπορούν να ομονοήσουν σε συγκεκριμένους προγραμματικούς στόχους, για μία σειρά αναγκαίων ριζοσπαστικών προοδευτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα».

Επιμένει η δυσαρέσκεια στους 53 για Μωραϊτη – Τόλκα

«Προεδρικοί» και 53 μπορεί να τα βρήκαν στις διακηρυκτικές διατυπώσεις της πολιτικής απόφασης ωστόσο οι δεύτεροι πίσω από τις γραμμές άφησαν να διαφανεί η δυσαρέσκειά τους για την πρόσφατη υπουργοποίηση των Μωραϊτη και Τόλκα που προήλθαν από το ΚΙΝΑΛ. Με αυτό τον τρόπο οι 53 φαίνεται να στέλνουν το μήνυμα ότι η δυσαρέσκεια δεν έχει εκτονωθεί. Κατ’ επέκταση δείχνουν να διεκδικούν χώρο στο ευρωψηφοδέλτιο αλλά και τη λήψη κομβικών πολιτικών αποφάσεων. 

Ενδεικτικά, και σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών και άτυπος επικεφαλής των 53 Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε στην ομιλία του ως κριτήριο για τις συμμαχίες την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τους δύο παραπάνω υπουργούς που μέχρι την υπουργοποίησή τους διαφωνούσαν.

Επίσης οι 53 ζητούν το άνοιγμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις να είναι αμφίπλευρο, να απευθύνεται δηλαδή όχι μόνο προς το κέντρο αλλά και προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σε γενικές γραμμές γίνεται αποδεκτό από την πλειοψηφία αν και στην πράξη δε μεταφράζεται εύκολα σε πρόσωπα με στόχο τη συνεργασία. Πάντως η τάση εν λόγω εσωκομματική τάση (53) έχει το βλέμμα στραμμένο και προς έναν κόσμο που αποχώρησε από αριστερή σκοπιά από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Ιούλιο του 2015, προσβλέπει κοινώς στην επαναπροσέγγιση με τμήματα αυτού του κόσμου που συγκρότησαν κινήσεις στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξ ου και η επιμονή κεντρικών στελεχών να τονίζεται πως ο υπό συγκρότηση προοδευτικός πόλος είναι κατά βάση αριστερός και δεν έχει στόχο την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή ομιλία του δεν αναφέρθηκε στον χρόνο των εθνικών εκλογών όπως το συνηθίζει προκειμένου να διασκεδάσει τα σενάρια για τριπλές κάλπες τον Μάιο (εθνικές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές). 

Πάντως, το κλίμα των τοποθετήσεων στην ΚΕ παρέμεινε στο γνωστό πλαίσιο που και επίσημα διακηρύσσεται για κάλπες τον Οκτώβριο στο τέλος της θητείας. 

Τόνωση ηθικού για δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ, στην ΚΕ αναφορές υπήρξαν και στις δημοσκοπήσεις, για τις οποίες γενικότερα διακινείται η «θεωρία» – στη βάση διαπιστώσεων των δημοσκόπων του ΣΥΡΙΖΑ – ότι τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες για μια σειρά από λόγους δεν μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια και ασφάλεια τις πραγματικές τάσεις στην κοινωνία. Ως εκ τούτου θεωρείται ότι τα ευρήματα των εταιρειών δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να αποδομηθεί η διψήφια διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που εντοπίζει η πλειοψηφία των εταιρειών και να τονωθεί το ηθικό των κομματικών στελεχών και μελών εν όψει των επικείμενων εκλογικών μαχών.

Τσίπρας με Κατσέλη και Ούντο Μπούλμαν στο Κάραβελ

Σήμερα, νέα συνέχεια δίνεται στη ζύμωση του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις της κεντροαριστεράς για τον προοδευτικό πόλο. Συγκεκριμένα, το απόγευμα πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Caravel» η εκδήλωση «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη» με κεντρικούς ομιλητές τον Πρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Ούντο Μπούλμαν και ο Αλέξης Τσίπρας. Την εκδήλωση διοργανώνουν η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας, το ελληνικό γραφείο του ιδρύματος Friedrich- Ebert (σχετίζεται με το γερμανικό SPD) και το Ινστιτούτο ΙΝΕΡΠΟΣΤ της Λούκας Κατσέλη η οποία επίσης θα είναι ομιλήτρια.

Θα μιλήσουν επίσης ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, η πρώη ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (2007) Μαριλένα Κοππά, καθώς και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:59