22/11/2019 11:52:06

Οι ΗΠΑ αποκατέστησαν το καθεστώς της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ - Πρεσβευτής ο Σταύρος Λαμπρινίδης

Οι ΗΠΑ αποκατέστησαν το καθεστώς της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ - Πρεσβευτής ο Σταύρος Λαμπρινίδης   - Media

 

Οι ΗΠΑ αποκατέστησαν το καθεστώς της διπλωματικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην ΕΕ, μία απόφαση που ελήφθη δύο ημέρες πριν από την επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ Γκόρντον Σόντλαντ έχει την ευχαρίστηση να ανακοινώνει ότι από σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα θεωρεί την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ουάσινγκτον ίση με οποιαδήποτε άλλη διμερή διπλωματική αποστολή», έγραψε σε ανακοίνωσή του.

«Η ΕΕ είναι ένας μοναδικά σημαντικός οργανισμός και ένας από τους πιο πολύτιμους εταίρους της Αμερικής στη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας και ευημερίας», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση στην Ουάσινγκτον μεταξύ της Ευρωπαίας επιτρόπου για το Εμπόριο Σεσίλα Μάλστρεμ και του Αμερικανού ομολόγου της Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για τα βιομηχανικά προϊόντα.

Η αποστολή της ΕΕ, που είναι ένας διεθνής οργανισμός, κατείχε από το 2016 διπλωματικό καθεστώς ίσο με αυτό ενός κράτους στις ΗΠΑ και ο επικεφαλής της αποστολής της τον βαθμό του πρεσβευτή.

Όμως στην κηδεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τον περασμένο Δεκέμβριο, και χωρίς προειδοποίηση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβάθμισε την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο καθεστώς του διεθνούς οργανισμού.

Στις 8 Ιανουαρίου η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι βρισκόταν «σε συνομιλίες» με την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την αλλαγή αυτή και στις 14 του ίδιου μήνα Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί είχαν χαρακτηρίσει την αλλαγή στο καθεστώς «προσβλητική».

Πρέσβης της ΕΕ στην Ουάσινγκτον θα αναλάβει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης.

Ο 56χρονος Ελληνας πολιτικός, ο οποίος από το 2013 είναι ειδικός εντεταλμένος της Ενωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα βρεθεί στην υψηλότερη διπλωματική θέση της Ε.Ε., την πλέον ενδιαφέρουσα στιγμή για τις διατλαντικές σχέσεις, λόγω του τεταμένου κλίματος με την Ουάσιγκτον.

Ο κ. Λαμπρινίδης, παρά το χαμηλό προφίλ που διατηρεί, ασχολείται με την πολιτική από το 1994, ξεκινώντας ως ειδικός σύμβουλος του τότε υφυπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά το διάστημα 1994-1996. Το 1996 ήταν διευθυντής του επιτελείου του τότε υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου.

Την περίοδο 2004-2009 υπήρξε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών για έξι μήνες το 2011 και το 2012 επέστρεψε στις Βρυξέλλες, όπου και διορίστηκε πρώτος ειδικός εντεταλμένος της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Λαμπρινίδης δεν είναι ξένος στις ΗΠΑ, καθώς, εκτός από τις σπουδές του σε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Amherst College και το πτυχίο Νομικής που πήρε από το Yale Law School, εργάστηκε από το 1988 έως και το 1993 ως δικηγόρος στην Oυάσιγκτον στην εταιρεία Wilmer, Cutler & Pickering με εξειδίκευση στο διεθνές εμπόριο και στις διεθνείς διαιτησίες.

Kατά τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο ανέλαβε σειρά από διαπραγματεύσεις με τις HΠΑ, όπως αυτή για την ανταλλαγή πληροφοριών επιβατών, αλλά και τραπεζικών δεδομένων.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.