search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:55
MENU CLOSE

Προκοπάκης: Λέει ψέματα ο Μπαρόζο για το έλλειμμα της διακυβέρνησης Καραμανλή

04.03.2019 13:06
Προκοπάκης: Λέει ψέματα ο Μπαρόζο για το έλλειμμα της διακυβέρνησης Καραμανλή - Media

 

Με μια ανάρτηση ο καθηγητής Οικονομικών Γιώργος Προκοπάκης αποδεικνύει γιατί λέει ψέματα ο Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, που ισχυρίστηκε στο Φόρουμ των Δελφών, ότι η Κομισιόν δεν γνώριζε το έλλειμμα της κυβέρνησης Καραμανλή και γι’ αυτό δεν πήρε μέτρα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μπαρόζο είπε οτι «δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα, γιατί δεν γνωρίζαμε τα νούμερα. Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γ. Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν (…) Τα στοιχεία που λαμβάναμε δεν ήταν ακριβή, οπότε δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε δράση».

Σχολιάζοντας την απάντησή του ο καθηγητής Προκοπάκης σημειώνει οτι ακόμα και αν η κυβέρνηση Καραμανλή έκρυψε τα νούμερα και έλεγε ψέματα για το ύψος του ελλείμματος, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε, αφού όλοι έβλεπαν τα ποσά μαμούθ που δανειζόταν η χώρα.

Στον προϋπολογισμό του 2009, γράφει ο Γιώργος Προκοπάκης, ο δανεισμός ήταν 37 δις, αργότερα έγινε 43 δις και στο τέλος δανειστήκαμε 64 δις. «Οποιος άνοιγε εφημερίδα και έκοβε την σχετική είδηση το ήξερε. Ο Μπαρόζο όμως δεν είχε πάρει χαμπάρι»…

 

Γράφει ο Γιώργος Προκοπάκης στο facebook

«Αφού και ο Μπαρόζο δεν ήξερε…

Έχει πλάκα που κανείς δεν ήξερε για τον εκτροχιασμό Καραμανλή. Παρθένες στους βάλτους – χωρίς τον Ανέστη Βλάχο όμως.

Θα ξαναπώ: όποιος ενδιαφερόταν να ξέρει, ήξερε.

Ανεξαρτήτως του τι έκρυβε ο Καραμανλής, υπήρχε ένα στοιχείο που δεν μπορούσε να κρυφτεί: ο δανεισμός. Στον προϋπολογισμό 2009 προβλεπόταν συνολικός δανεισμός για τη χρονιά (που θα είχε έλλειμμα 2% – χα χα), €37 δισ. Σε αναθεώρηση από τον Παπαθανασίου (εκ των υστέρων μάθαμε για παρέμβαση Πέτρου Δούκα) στις αρχές του χρόνου έγινε €43 δισ.

Τα τιμημένα τα ομόλογα στις εκδόσεις χρέους έχουν μια κακή συνήθεια: δημοσιοποιούνται ποσά και επιτόκια. Μέχρι τον Ιούνιο 2009 ο Παπαθανασίου είχε σηκώσει από τις αγορές όχι €37 ή €43 δισ που ήταν η πρόβλεψη για όλο το χρόνο, αλλά €64 δισ! Όποιος άνοιγε εφημερίδα κάθε μέρα και έκοβε τη σχετική είδηση, το ήξερε! Ο Μπαρόζο όμως δεν είχε πάρει χαμπάρι!

Ενδεχομένως – αν και όπως θυμάστε την άνοιξη του 2009 η Κομισιόν είχε υποχρεώσει τον Παπαθανασίου να πάρει κάποια μέτρα, έστω για τα μάτια του κόσμου.

Η μόνη περίπτωση να μπορεί οποιοσδήποτε να ισχυρισθεί πως ο δανεισμός δεν ήταν επαρκής ένδειξη αστρονομικού ελλείμματος θα ήταν εάν κάποιος (ο Καραμανλής ή ο Παπαθανασίου, ας πούμε) ισχυριζόταν πως υπεραποδίδει η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ο δανεισμός ήταν τόσος ώστε για να ισοσταθμιστεί το έλλειμμα θα έπρεπε τα έσοδα όλο το χρόνο (όχι το εξάμηνο) να ήταν 50% επάνω. Εμφανέστατα και με τις έξτρα προεκλογικές παροχές, τα έσοδα μάλλον κατέρρεαν, πράγμα ορατό δια γυμνού οφθαλμού.

Η άλλη περίπτωση να μην είχε καταλάβει ο Μπαρόζο (η Κομισιόν) είναι να είχαν διαβεβαιώσεις (πάλι από Καραμανλή/Παπαθανασίου) πως είχε δημιουργηθεί μαξιλάρι αποθεματικού. Τον Ιούνιο λοιπόν ο Μπαρόζο θα έπρεπε να ρωτήσει “αγοράκια μου, έχετε αποθεματικό €35 δισ;” – τουλάχιστον τόσο θα έπρεπε να είναι η καβάντζα εάν ο Παπαθανασίου εκτελούσε τον προϋπολογισμό που είχε ψηφιστεί Δεκέμβριο 2008. Δεν προέκυπτε από πουθενά – ούτε καν από τις λογιστικές καταστάσεις (μηνιαίες) της ΤτΕ!

Δέκα χρόνια μετά, οι ήρωες της εποχής κάνουν πως δεν ξέρουν. Ας μην χρεώσουμε ανικανότητα – οι διαδικασίες ήταν εντελώς ανεπαρκείς.

Το εντυπωσιακό είναι η ανάγκη τύπων σαν τον Μπαρρόζο να “δικαιολογηθούν”. Δεν υπάρχει κανένας λόγος – εκτός εάν έχει πια αποφασισθεί από τους πάντες να αφήσουν την υπόθεση “διακυβέρνηση Καραμανλή” στο έλεος των επομένων.

 

Γνώμη μου είναι πως η σημερινή ΝΔ έχει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να πάρει αποστάσεις από τον εκτροχιασμό. Ας αφήσει την λαϊκοδεξιά συνιστώσα της κυβερνητικής πλειοψηφίας να υποστηρίζει την τότε πολιτική».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:53