search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:54
MENU CLOSE

«Βαρετά» εξελίσσεται η «Γαλάζια Πατρίδα» – Άσκηση για χάρη της… τηλεόρασης

04.03.2019 14:57
«Βαρετά» εξελίσσεται η «Γαλάζια Πατρίδα» - Άσκηση για χάρη της... τηλεόρασης - Media
 
Με ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές Βόρεια της Κύπρου και Βορειοδυτικά προς το Καστελόριζο, συνεχίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες η «Γαλάζια Πατρίδα», μια άσκηση που εξελίσσεται «βαρετά» ως προς την επιχειρησιακή της αξία. Από τα έως τώρα αποτελέσματα, έχει κριθεί, σύμφωνα με αξιωματικούς, κατώτερη -επιχειρησιακά- παρά την διαρκή προβολή και τους απειλητικούς τόνους, βδομάδες πριν λύσουν κάβους τα πλοία του τουρκικού στόλου από τους Ναυστάθμους.
 
Ένα άλλο τμήμα της, εξελίσσεται εκεί που ήταν οι μονάδες επιφανείας και τις προηγούμενες ημέρες, στο Βόρειο Αιγαίο. Σύμφωνα με τα «δηλωθέντα» από τη γειτονική χώρα η σημερινή μέρα έχει και μεγαλύτερη αεροπορική δραστηριότητα κι αυτό διότι ο τουρκικός στόλος έχει προγραμματίσει να εκπαιδευτεί στην από αέρος αντιμετώπιση απειλών, μένει ωστόσο κι αυτό να φανεί.
 
Πολλά είπαν πως θα κάνουν οι γείτονές μας, σχολίαζαν οι ίδιοι αξιωματικοί, σε Μαύρη θάλασσα, Αιγαίο και Μεσόγειο και το μόνο που έχει φανεί είναι μια μίνι κρουαζιέρα ενός δημοσιογραφικού «τάγματος» που προβάλει εικόνες εντυπωσιασμού, με ορισμένες κατά την τελική επεξεργασία να μοιάζουν και ως φιλμ αρχείου.
 
Μπορεί το όνομα «Γαλάζια Πατρίδα» να μην υποκρύπτει καν τον ισχυρό εθνικιστικό τόνο, μπορεί η ονομασία αυτή να φιγουράρει ακόμη και πάνω στη νέα Κορβέτα του προγράμματος Milgem, που υλοποιεί η Τουρκία, «Burgazada»- που αναφέρεται ως το κάστρο της «Γαλάζιας Πατρίδας»-, μπορεί να χρειάστηκαν δεκάδες ώρες τηλεοπτικού μοντάζ, όμως η αλήθεια των αριθμών είναι εκείνη που λέει την αλήθεια, όσα ρεπορτάζ κι’ αν προβληθούν.
 
Το μόνο που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον στο Ελληνικό Πεντάγωνο είναι η χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών από την Τουρκία, η οποία και σ’ αυτό το κομμάτι -όπως λένε οι πληροφορίες- έχει σταθεί αρκετά προσεκτική με ελάχιστες «αποκλείσεις» εντός FIR Αθηνών ή ακριβώς πάνω στην οριογραμμή.
 
Αυτό κάνει άλλωστε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η Άγκυρα, με πτήσεις που γιατί όχι, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και κατασκοπευτικές μιας και τα UAV από πολύ μεγάλο ύψος με τις κάμερες υψηλής ευκρίνειας που διαθέτουν βλέπουν σε βάθος το Αιγαίο, κι ότι ενδιαφέρει κυρίως πάνω στα νησιά. Η Ελληνική απάντηση απέναντι στα UAV της Τουρκίας, όποτε έχει χρειαστεί ήταν η απογείωση μαχητικών για την αναγνώριση αρχικά του «άγνωστου ίχνους» και μέχρι εκεί.
 
Πάντως στρατιωτικές πηγές σημείωναν πως παρά το γεγονός ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» μέχρι τώρα έχει εξελιχθεί σε ολιγοήμερη κρουαζιέρα, όλες οι προσπάθειες του Τουρκικού επιτελείου και οι εντολές που λαμβάνονται από την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, επιδιώκουν να μετατρέπουν την άμυνά τους από αποτρεπτική σε προληπτική, άρα σε ορισμένες περιπτώσεις και επιθετική κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στη Συρία, με ότι αυτό συνεπάγεται.
 
Άλλωστε, όλοι περιμένουν πως τις επόμενες ημέρες και κυρίως στις επτά και οκτώ του μήνα, που είναι η τελική φάση της άσκησης, θα επιδοθούν σε πλήρη ανάπτυξη των δυνάμεων τους ώστε να δείξουν αυτό ακριβώς που αναφέρθηκε πιο πάνω και είναι η επιθετικότητά τους. Θα θελήσει η Τουρκία να δείξει για παράδειγμα και τις άφαντες μέχρι σήμερα ειδικές δυνάμεις τους, ώστε τότε να φτάσει στην πλήρη κορύφωση του Show, με πρωταγωνιστή των ημερών, τον Ισλαμιστή πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα πει γι’ ακόμη μια φορά πως δεν πρόκειται η χώρα του να δεχτεί …τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τελικά, διανύοντας την έκτη ημέρα της Γαλάζια πατρίδα η πρωτοτυπία της άσκησης, είναι στο μοντάζ.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:53