search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:24
MENU CLOSE

Τροπολογία ΥΠΕΣ: «Σπάνε» πέντε δήμοι της χώρας – Οι λόγοι της κατάτμησης

05.03.2019 14:54
Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ για τα αδήλωτα τετραγωνικά - Media
 
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τη διάσπαση των δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κοζάνης, Λέσβου και Σάμου. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις ιδιωτικές κλινικές που εισάγεται απόψε, για συζήτηση και ψήφιση, στην Ολομέλεια.
 
Με την τροπολογία δημιουργούνται 7 νέοι δήμοι, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται οι 5 υφιστάμενοι και ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας των νέων δημοτικών αρχών και εκλογικής διαδικασίας (άσκηση εκλογικού δικαιώματος, διενέργεια εκλογών κλπ).
 
Στόχος είναι οι νέοι δήμοι να ανταποκριθούν πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στην εξυπηρέτηση των τοπικών υποθέσεων και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης, που κατατέθηκε στη Βουλή. Επίσης, λαμβάνεται μέριμνα για την κατανομή του προσωπικού των καταργούμενων δήμων στους αντίστοιχους συνιστώμενους.
 
Ακόμη, στην έκθεση επισημαίνεται ότι με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας αντιμετωπίζονται οριακές περιπτώσεις δήμων, που αποτέλεσαν αστοχίες της διοικητικής αναδιάρθρωσης του «Καλλικρατικού» προγράμματος καθώς σε συγκεκριμένους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, η αρχιτεκτονική του Ν. 3852/2010 δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες των αντίστοιχων τοπικών κοινωνιών και γι΄αυτό επανακαθορίζονται τα διοικητικά όρια των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ που προέκυψαν από συνένωση και κατέστησαν μη λειτουργικοί, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.
 
Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τους συγκεκριμένους δήμους, αναφέρεται ότι:
 
– Στο δήμο Κέρκυρας είναι το πληθυσμιακό μέγεθος του νησιού, ο μεγάλος αριθμός χωριών και η διασπορά τους, το μεγάλο και προβληματικό οδικό δίκτυο, η έντονη τουριστική ανάπτυξη και επισκεψιμότητα.
 
– Στην Κεφαλλονιά υπάρχουν δυσχέρειες στην προσβασιμότητα πολιτών στο δήμο ενώ υπάρχουν προβλήματα για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων
 
– Στο δήμο Σερβίων – Βελβεντού, η δημιουργία ενιαίου δήμου σήμανε ραγδαία υποβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών της δημοτικής ενότητας Βελβεντού, την παρακμή των πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της
 
– Ο δήμος Λέσβου αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αλλά και τον μεγαλύτερο γεωγραφικά “καλλικρατικό” δήμο. Μετά το πρόγραμμα “Καλλικράτης” ανέκυψαν αδυναμία διαχείρισης και αξιοποίησης υποδομών, υστέρηση σε έργα ανάπτυξης, αδυναμίες και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση εκτάκτων γεγονότων.
 
– Η Σάμος αποτελεί άλλη μια περίπτωση που τα στοιχεία νησιωτικότητας και ορεινότητας επιβάλλουν διαφοροποίηση από τον κανόνα του προγράμματος “Καλλικράτης”, “κάθε νησί και δήμος”. Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι χωρίζουν το ανατολικό από το δυτικό μέρος του νησιού και αυτό δημιουργεί δυσχέρειες και καθυστερήσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:24