search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:41
MENU CLOSE

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και Ομοσπονδίας Αιγυπτιακών Βιομηχανιών

05.03.2019 17:56
Κι όμως... αυτό το υλικό δεν κόβεται με τίποτα - Media

 

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η Ελλάδα έχει περάσει σε μία τελείως διαφορετική πορεία, σε μία αναπτυξιακή τροχιά, σε μία ανοδική πορεία, αποτελώντας πόλο σταθερότητας, πράγμα το οποίο βλέπουμε ότι είναι γνωστό και αναγνωρίζεται από όλες τις δυνάμεις, και τις πολιτικές δυνάμεις και τις επιχειρηματικές», εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, αμέσως την υπογραφή του νέου Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και της Ομοσπονδίας Αιγυπτιακών Βιομηχανιών.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Μοχάμεντ Ελ Σεουέντι και ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΒΕ Γιώργος Μυλωνάς.

Η υπογραφή αυτή, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών Αιγυπτίων επισήμων, μεταξύ των οποίων και εκπροσώπων της Γενικής Αρχής Επενδύσεων και Ελευθέρων Ζωνών της Αιγύπτου, καθώς και επιχειρηματιών, πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, στο πλαίσιο μεγάλης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής, με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομίας καθώς και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννη Μπράχο, παρουσία του Έλληνα πρεσβευτή στην Αίγυπτο Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση.

Στις δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιαννακίδης εξήγησε ότι η επιχειρηματική αυτή αποστολή δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο «την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή για να ανακτήσει ότι είχε απολέσει την τελευταία δεκαετία, λόγω της κρίσης και των μνημονίων, προωθώντας μεταξύ άλλων προγραμμάτων και ενισχύοντας τις ελληνικές επενδύσεις στο εξωτερικό, στην Αίγυπτο και γενικότερα στην Αφρική».

«Αυτό το οποίο αναδεικνύεται και αναγνωρίζεται από την επιχειρηματική κοινότητα της Αιγύπτου είναι ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, ως πύλη εισόδου στα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αντιστρόφως, αναγνωρίζουμε και εμείς από την πλευρά μας, το ρόλο της Αιγύπτου, ως πύλης εισόδου στις χώρες και γενικότερα στις οικονομίες της Αφρικής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης από το Κάιρο.

Και προσέθεσε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να προωθήσουμε, να ενισχύσουμε τους τομείς όπου ήδη υπάρχουν συνεργασίες, να βοηθήσουμε να επιλυθούν ζητήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουνε ελληνικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο, αλλά κυρίως να φέρουμε κοντά ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, και στο χώρο της ενέργειας και στο χώρο του κατασκευαστικού κλάδου, στον κλάδο αγροδιατροφής και κυρίως στο εμπόριο, όπου και η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα λέγαμε ότι αποτελούν διαμετακομιστικά κέντρα».

Αύριο η όλη επιχειρηματική αποστολή θα επισκεφτεί τη διώρυγα του Σουέζ και στα μεγάλα έργα που γίνονται για την επέκτασή της, «με δεδομένο ότι αν έχουμε να προωθήσουμε κάτι στον τομέα της οικονομίας είναι η περαιτέρω συνεργασία και στην ανάπτυξη, διότι και το κομμάτι αυτό αποτελεί ένα βασικό λιθαράκι συνολικότερα στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής», επισήμανε ο κ. Γιαννακίδης.

Και αναφερόμενος στο πώς η ξένη επιχειρηματική κοινότητα αντιλαμβάνεται την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και βελτίωσης της επιχειρηματικότητας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Με τη στήριξη της κυβέρνησης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, φαίνεται πλέον ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να κινείται σε καλύτερα μονοπάτια. Αυτό φαίνεται και στην πράξη και με εκατέρωθεν επενδύσεις και με την αξιοποίηση του πολύ κομβικού σημείου που έχουν και οι δύο χώρες. Αυτό επιδιώκουμε και ήταν μία ακόμη αποστολή στη συνέχεια της τριμερούς Συνόδου Κορυφής της Κρήτης. Και ευελπιστούμε να ολοκληρώσουμε την αποστολή αυτή και με συναντήσεις με συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να εξειδικεύσουμε ακόμη παραπάνω τα ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε και το πώς θα κινηθούμε από δω και πέρα».

Και τονίζοντας το μήνυμα της επίσκεψης της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Αίγυπτο, ο κ. Γιαννακίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι απολύτως σαφές ότι είναι στο χέρι της Ελλάδος να καταφέρει να υλοποιήσει συνολικά την αναπτυξιακή στρατηγική που διαθέτει η χώρα σε όλα τα επίπεδα, και σε σχέση με τους βόρειους γείτονές μας και υλοποιώντας τη βαλκανική συνανάπτυξη, αλλά και τους νότιους γείτονές μας, να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τις οποίες έχουμε, σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στο οικονομικό. Αυτό απαιτεί την αναπτυξιακή στρατηγική -που την έχουμε, έχουμε το συνολικό οδηγό για το πού θέλουμε να πάει συνολικά η ελληνική οικονομία. Διαθέτουμε και τα κατάλληλα διαρθρωτικά εργαλεία και προγράμματα, προκειμένου να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες και είμαστε σίγουροι ότι και η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις προκλήσεις που υπάρχουνε στην ευρύτερη περιοχή».

Σήμερα το μεσημέρι, ο υφυπουργός Οικονομίας συναντήθηκε με την υπουργό Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου, Σάχαρ Νάσερ.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:41