search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:04
MENU CLOSE

Η Τουρκία «τρέχει» κολοσσιαίο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας και μεταμορφώνει τις πόλεις της

06.03.2019 16:11
Η Τουρκία «τρέχει» κολοσσιαίο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας και μεταμορφώνει τις πόλεις της - Media

 

«Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Αυτή τη λογική φαίνεται πως ακολούθησε η κυβέρνηση Ερντογάν, εξαγγέλλοντας ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας σε όλη την Τουρκία, με σκοπό τόσο την παροχή φτηνού διαμερίσματος σε οικογένειες που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα όσο και την αναμόρφωση των τουρκικών πόλεων, βάζοντας φρένο στην δόμηση καθ’ ύψος.

Σύμφωνα με τη Daily Sabah, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζονταν προβληματισμένος από τα ιδιαιτέρως υψηλά κτήρια που κυριαρχούσαν στις πόλεις της Τουρκίας. Επιχειρείται με το νέο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας οι πόλεις να αραιώσουν από τον υπερπληθυσμό και την πυκνοκατοίκηση, αλλά και να δοθεί φτηνή κατοικία στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να κατασκευαστούν 50.000 νέα κτήρια, στο πλαίσιο του προγράμματος, σε 67 πόλεις της Τουρκίας εκ των οποίων τα 6.300 στην Κωνσταντινούπολη.

Η «οριζόντια αστικοποίηση», όπως ονομάζεται η λογική που ακολουθεί το φιλόδοξο σχέδιο, σκοπεύει να πριμοδοτήσει την κατασκευή χαμηλού ύψους κατοικιών, καθώς λόγω της αλματώδους οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης του πληθυσμού των πόλεων, οι μεγάλες πόλεις γέμισαν πανύψηλα κτήρια. Η αντίθεση στην πρακτική αυτή αποτελεί μία από τις βασικές διακηρύξεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μπροστά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Για να βρεθεί ο απαιτούμενος χώρος, η κρατική εταιρεία TOKİ, που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το φιλόδοξο σχέδιο, σκοπεύει να αναμορφώσει εκτεταμένες περιοχές πόλεων κατεδαφίζοντας παλιά σπίτια, ιδίως όσα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τα νέα κτήρια θα έχουν «το πολύ τέσσερις ορόφους» ενώ θα διατηρούν την «παραδοσιακή αρχιτεκτονική του λαού μας και την κουλτούρα της γειτονιάς». Όσο για το μέγεθος των σπιτιών, θα ξεκινά από τα 74 και θα φτάνει μέχρι τα 128 τετραγωνικά μέτρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44