17/10/2019 00:10:21

Πονοκέφαλος Μαξίμου για το ασυμβίβαστο που «απειλεί» να αφήσει εκτός ευρωψηφοδελτίου Κουντουρά και Δανέλλη

Πονοκέφαλος Μαξίμου για το ασυμβίβαστο που «απειλεί» να αφήσει εκτός ευρωψηφοδελτίου Κουντουρά και Δανέλλη - Media

 

Μπορεί εδώ και καιρό να κυκλοφορεί χωρίς να διαψεύδεται η πληροφορία ότι η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά (κυρίως) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης προορίζονται για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα όμως που έφτασε η ώρα κατάρτισής του οι αρμόδιοι σκοντάφτουν στο ασυμβίβαστο που περιπλέκει τα πράγματα γι αυτά τα δύο πρόσωπα.

Το ασυμβίβαστο βουλευτή - ευρωβουλευτή (κάποιος δεν μπορεί να εκλεγεί ευρωβουλευτής αν είναι ταυτόχρονα βουλευτής εθνικού κοινοβουλίου) υπό κανονικές συνθήκες θα οδηγούσε την υπουργό και τον βουλευτή σε παραίτηση από τη βουλευτική τους έδρα προκειμένου να μπουν στο ευρωψηφοδέλτιο και αν εκλεγούν να τεθεί κώλυμα εκλογιμότητας.

Ωστόσο αν και στηρίζουν πλέον την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προέρχονται από άλλα κόμματα και αν παραιτηθούν οι έδρες τους πηγαίνουν στους επιλαχόντες από τα αντίστοιχα κόμματα (ΑΝΕΛ και Ποτάμι) και η κυβέρνηση πέφτει στους 149 βουλευτές.

Στο Μαξίμου, κατά πληροφορίες, αναζητείται ακόμη ο τρόπος υπέρβασης του προβλήματος που όπως όλα δείχνουν εντοπίστηκε τελευταία στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, η φόρμουλα που αναζητείται έχει ως προϋπόθεση ότι με κανένα τρόπο δεν θα θίγεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151.

Μία σκέψη που υπάρχει είναι να αλλάξει ο νόμος ώστε να αρθεί το ασυμβίβαστο σε εθνικό επίπεδο. Αυτή τη σκέψη ενισχύουν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες οι ευρωβουλευτές αναλαμβάνουν καθήκοντα τον Σεπτέμβριο οπότε σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου διαπιστώνεται τότε το ασυμβίβαστο αλλά ουσιαστικά δε θα υπάρχει πρόβλημα να παραιτηθούν λίγες εβδομάδες από τις εκλογές Οκτωβρίου.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες αυτό δεν ισχύει αντιθέτως οι ευρωβουλευτές αναλαμβάνουν καθήκοντα λίγες εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, οπότε τυχόν παραίτηση των δύο βουλευτών, αν κι εφόσον έχουν εκλεγεί, αφήνει την κυβέρνηση με 149 ή 150 βουλευτές για μεγαλύτερο διάστημα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.