search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:42
MENU CLOSE

«Μήλο της Έριδος» το αγγελιόσημο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2063
7-3-2019
07.03.2019 14:00
aggeliosimo.jpg

 

Ένα μεγάλο θέμα απασχολεί όλες τις δημοσιογραφικές Ενώσεις το τελευταίο διάστημα κι αυτό γιατί πρόκειται για ζήτημα… επιβίωσης.

Το αγγελιόσημο είναι ένα μέτρο που έχει πλέον καταργηθεί, ωστόσο απασχολεί μεγάλο μέρος του Τύπου, καθώς υπήρχαν πολλές οφειλές οι οποίες δεν είχαν καταβληθεί στον ΕΦΚΑ πριν από την κατάργησή του.

Το αγγελιόσημο ήταν μια οικονομική επιβάρυνση, η οποία επιβαλλόταν επί του τιμήματος των διαφημίσεων που καταχωρούνταν στον Τύπο ή μεταδίδονταν από τη ραδιοτηλεόραση. Έτσι, καναλάρχες και εκδότες κατέβαλλαν το αγγελιόσημο στον ΕΦΚΑ και ο ΕΦΚΑ με τη σειρά του το έδινε στους φορείς ασφάλισης των εργαζομένων στον Τύπο. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό του, για λόγους που έχουν να κάνουν με την ιστορική προέλευση του πόρου, ήταν διαθέσιμο στις Ενώσεις του Τύπου.

Τώρα, οι Ενώσεις ζητούν εξηγήσεις από τον ΕΦΚΑ, ο οποίος συνέχισε να λαμβάνει ποσά από καθυστερούμενες οφειλές, γιατί από τον Νοέμβριο του 2017 σταμάτησαν να εισπράττουν ποσά από το αγγελιόσημο, ενώ υπήρχαν και νεότερες καταβολές οφειλετών.

Έτσι, οι συνδικαλιστικές Ενώσεις ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΕ, ΕΠΗΕΑ και ΕΠΗΕΘ έστειλαν επιστολή στον διοικητή του ΕΦΚΑ Λάμπρο Σέμπο, ζητώντας συνάντηση και ενημέρωση σχετικά με το θέμα της είσπραξης, διαχείρισης και κατανομής του καταργημένου αγγελιοσήμου, μετά την τελευταία καταβολή.

«Με βάση τα ανωτέρω και καθώς έχουμε έννομο συμφέρον, παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας ως προς την πορεία των περαιτέρω εισπράξεων μετά την ημερομηνία της τελευταίας δόσης, το τυχόν χρονοδιάγραμμα νεότερης μετέπειτα καταβολής προς εμάς, τα αρμόδια πρόσωπα που χειρίζονται το θέμα και την εν γένει διαδικασία διαχείρισης του αγγελιοσήμου» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις και προσθέτουν:

«Υπογραμμίζουμε ότι το ως άνω ποσό αποτελεί ουσιώδη πόρο χρηματοδότησης των Ενώσεών μας, γεγονός που αναδεικνύει τη σημαντικότητα του ζητήματος».

Από την πλευρά της η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί τις Ενώσεις ότι υφάρπαξαν το κείμενο της επιστολής που είχαν στείλει σε αυτές και το έστειλαν ως δικό τους. Επιπλέον, τονίζει ότι οι Ενώσεις δεν έθεσαν προς συζήτηση κάποια παρατήρηση επί του κειμένου.

«Πράγματι, με εξαίρεση την τελευταία παράγραφο, το κείμενο είναι ταυτόσημο με εκείνο που σας προωθήσαμε, αποδεικνύοντας με την ενέργειά σας αυτή ότι δεν είστε πρόθυμοι να συνεργαστείτε με τις Ενώσεις ιδιοκτητών αλλά και άλλες Ενώσεις εργαζομένων ακόμη και σε ένα θέμα που συμφωνείτε και δεν άπτεται της σχέσης εργοδοτών – εργαζομένων αλλά είναι ένα κοινό πρόβλημα που αφορά χρήματα που οφείλονται σε όλους μας» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της.

Έπειτα, η ΕΙΕΤ υποστηρίζει ότι «στο θέμα αυτό θα ’πρεπε να χαράξουμε μια κοινή γραμμή διεκδίκησης των οφειλομένων προς τις Ενώσεις μας από το αγγελιόσημο.

Ωστόσο, θεωρούμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό κάποιοι από εσάς να μας έχετε στην αναμονή αν εγκρίνετε ή όχι την κοινή επιστολή όλων των Ενώσεων και κάποιοι άλλοι να συμφωνείτε μ’ αυτήν, ενώ παράλληλα να υφαρπάζετε τη δική μας επιστολή και απλά να προσθέτετε 2-3 αράδες και τα ονόματα των Ενώσεών σας και να την προωθείτε στον διοικητή του ΕΦΚΑ».

«Αν βέβαια ενδιαφερόμαστε για τους κλάδους μας και όχι για την προσωπική μας ανέλιξη παίζοντας συνδικαλιστικά παιχνίδια, τα οποία εμείς δεν γνωρίζουμε ούτε επιθυμούμε να μάθουμε», προσθέτει, ενώ στο τέλος κάνει λόγο για «συνδικαλιστικό κομπλεξισμό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:42