search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:57
MENU CLOSE

Η εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ

02.03.2012 17:15
Η εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ - Media

Αποτελεί σπάνιο φαινόμενο ένα βιβλίο δομημένο με τη λογική του λίγο από όλα, από παραμύθι ως μυθιστό­ρημα, εικονογράφηση ως κόμικς, γκράφικ νόβελ ως κινηματογράφο, να έχει ευτυχή κατάληξη.

Μπράιαν Σέλζνικ

Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελ.: 552

Αποτελεί σπάνιο φαινόμενο ένα βιβλίο δομημένο με τη λογική του λίγο από όλα, από παραμύθι ως μυθιστό­ρημα, εικονογράφηση ως κόμικς, γκράφικ νόβελ ως κινηματογράφο, να έχει ευτυχή κατάληξη. Κι όμως το μοναδικό αυτό βιβλίο καταφέρνει χρησιμοποιώντας μια σειρά αφηγηματικών τεχνικών να μας χαρίσει μια μονα­δική σε σύλληψη και εκτέλεση ιστορία που διηγείται τη ζωή ενός δωδεκάχρονου ορφανού κλεφτάκου, συντη­ρητή ρολογιών, που ζει καταμόναχος στην πολυκοσμία ενός κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Παρι­σιού. Ο συγγραφέας και σπουδαίος εικονογράφος του βιβλίου Μπράιαν Σέλζνικ αντλεί την έμπνευσή του από μια αληθινή ιστορία, αυτή του Ζορζ Μελιές. Πρόκειται για έναν σημαντικότατο πρωτοπόρο του κινηματογράφου των αρχών του προηγούμενου αιώνα, του οποίου οι ταινίες διασώθη καν μαζί με μια πολύτιμη συλλογή από «αυτόματα» μηχανικές κουρδιστές μορφές. Παρά το γεγονός ότι αν και οι ταινίες του προβάλλονταν στην Αμερική, ο Μελιές στο τέλος του βίου του βρέθηκε απένταρος να δουλεύει σε ένα μικρό κατάστημα παιχνιδιών στον σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού… Εκεί ζει ο μικρός Ούγκο της ιστορίας, προσπαθώντας μέσα από μεγάλες δυσκολίες να κερδίσει την καθημερινότητά του. ωστόσο, η ζωή του θα αλλάξει από τη στιγμή που θα γνωριστεί με ένα μυστηριώδες κορίτσι και με τον ιδιοκτήτη του μικρού καταστήματος παιχνιδιών στον σταθμό του Παρισιού. Πετυχαίνοντας ο συγγραφέας να καλύψει επιτυχώς την απόσταση που χωρίζει την πολυ­θρόνα του αναγνώστη από αυτή της κινηματογραφικής αίθουσας, το έργο δεν άργησε να βρει τη συνέχειά του μέσω Σκορσέζε στη μεγάλη οθόνη.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:57