search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:01
MENU CLOSE

H Βαρκελώνη του Μανόλο

02.03.2012 17:19
H Βαρκελώνη του Μανόλο - Media

Γέννημα θρέμμα της Βαρκελώνης και φανατι­κός οπαδός της μεγάλης ομώνυμης ομάδας της πόλης, ο Μοταλμπάν, παρά το γεγονός ότι δεν έγραφε αποκλειστικά αστυνομικά μυθιστορήμα­τα, έγινε γνωστός σαν καθαρόαιμος συγγραφέας αστυνομικών περιπετειών – και όχι άδικα –, γιατί κατάφερε, πέρα από το να τους προσδώσει με­σογειακά χαρακτηριστικά, να ανατρέψει και να διευρύνει ταυτόχρονα τη στενών οριζόντων και δυνατοτήτων πλοκή τους και να την κάνει κοινω­νική ιστορία με… αστυνομικές προεκτάσεις.

Manuel Vazquez Montalban

Τρεις περιπέτειες του Π έπε Καρβάλιο

Οι θάλασσες του Νότου

Ο ελληνικός λαβύρινθος

Το βραβείο

Μετάφραση: Βέρα Δαμόφλη, Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελ.: 800

Γέννημα θρέμμα της Βαρκελώνης και φανατι­κός οπαδός της μεγάλης ομώνυμης ομάδας της πόλης, ο Μοταλμπάν, παρά το γεγονός ότι δεν έγραφε αποκλειστικά αστυνομικά μυθιστορήμα­τα, έγινε γνωστός σαν καθαρόαιμος συγγραφέας αστυνομικών περιπετειών – και όχι άδικα –, γιατί κατάφερε, πέρα από το να τους προσδώσει με­σογειακά χαρακτηριστικά, να ανατρέψει και να διευρύνει ταυτόχρονα τη στενών οριζόντων και δυνατοτήτων πλοκή τους και να την κάνει κοινω­νική ιστορία με… αστυνομικές προεκτάσεις. Στον παρόντα τόμο και σε πολύ ελκυστική τιμή, λόγω οικονομικής κρίσης, περιλαμβάνονται τρεις από τις δημοφιλέστερες ιστορίες του Μανόλο, όπως τον φωνάζουν ακόμα στη γενέτειρά του, οι οποίες έχουν ως κοινό παρονομαστή τη Βαρκελώνη και τον επιθεωρητή Πέπε Καρβάλιο.

Έχοντας ζήσει τη φρίκη της δικτατορίας του Φράνκο, ο συγγραφέας στην πρώτη ιστορία με τον τίτλο «Οι θάλασσες του Νότου» ξαναζωντα­νεύει μέσα από την εξαφάνιση ενός επιχειρηματία την πρώτη μετά Φράνκο περίοδο, συνδέοντάς την με τη φούσκα των οικοδομών στην εποχή του δικτάτορα. Το δεύτερο μυθιστόρημα της άτυπης τριλογίας, «Ο ελληνικός λαβύρινθος», έχει σαν κεντρικό πρόσωπο έναν Έλληνα που τον αναζητεί η Γαλλίδα σύζυγός του. Και από αυτή την ιστορία που διαδραματίζεται την περίοδο των Ολυμπια­κών Αγώνων στη Βαρκελώνη δεν λείπει η πολιτική σημειολογία. Τέλος, «Το βραβείο» διεκδικεί το «βραβείο» του αμιγούς αστυνομικού μυθιστορή­ματος και η εξέλιξή του συντελείται σε ένα ξενο­δοχείο! Τρία απολαυστικά μυθιστορήματα σε μια συσκευασία· μια καθόλου άσχημη ιδέα!

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:59