search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:20
MENU CLOSE

«Καμπανάκι» από τη Διεθνή Αμνηστία: «Πίσω και από τον σημερινό ο ορισμός του βιασμού στον νέο Ποινικό Κώδικα»

07.03.2019 16:48
«Καμπανάκι» από τη Διεθνή Αμνηστία: «Πίσω και από τον σημερινό ο ορισμός του βιασμού στον νέο Ποινικό Κώδικα» - Media

 

Οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα των γυναικών χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία τον προτεινόμενο ορισμό του βιασμού, στον υπό διαβούλευση νέο Ποινικό Κώδικα που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η οργάνωση έχει ξεκινήσει εκστρατεία με αίτημα την τροποποίηση του άρθρου 336, που περιλαμβάνει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, στο προτεινόμενο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, “όχι απλώς δεν υιοθετείται ένας ορισμός του βιασμού με βάση τη συναίνεση, αλλά ο ισχύων μέχρι σήμερα ορισμός, αντικαθίσταται με έναν ακόμη χειρότερο”. Η νέα πρόταση, εξηγεί, περιορίζει τις περιπτώσεις της «απειλής σπουδαίου και άμεσου κινδύνου», μόνο σε εκείνες που αφορούν «απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας».

Με αυτόν τον τρόπο, οριοθετείται ακόμη περισσότερο η έννοια της απειλής (ως αποκλειστικά σωματικής) και κλείνει οποιοδήποτε περιθώριο διαφορετικής ερμηνείας.

Η Διεθνής Αμνηστία θα θέσει στη δημόσια διαβούλευση αίτημα τροποποίησης του άρθρου 336 και της υιοθέτησης ενός ορισμού του βιασμού, με βάση την απουσία συναίνεσης και καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναλάβει πρωτοβουλία για αυτή την τόσο απαραίτητη νομοθετική αλλαγή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:19