search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:27
MENU CLOSE

Πώς οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αποδείξει ότι η Γη είναι στρογγυλή 2.000 χρόνια πριν γίνει «μόδα» η «επίπεδη Γη» (Video)

07.03.2019 17:31
Ξυλοδαρμός στον Βύρωνα: Σοκάρει ο πατέρας του θύματος - «Έστω και μισό λεπτό να συνεχιζόταν, τα χτυπήματα θα ήταν μοιραία» (Video) - Media

 

Το ότι η Γη, ο πλανήτης μας, είναι στρογγυλή, θεωρητικά αποτελεί γεγονός μη αμφισβητήσιμο. Θεωρητικά, γιατί η ζωή αποδεικνύεται πάντα πιο περίπλοκη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ολοένα και περισσότεροι που αμφισβητούν αυτή τη στοιχειώδη αλήθεια.

Σήμερα βέβαια οι δορυφορικές εικόνες της Γης θα μπορούσαν να πείσουν και τον πιο δύσπιστο. Ωστόσο, περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν, χωρίς τα σύγχρονα τεχνικά μέσα, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αποδείξει ότι ο πλανήτης μας είναι στρογγυλός.

Όπως γράφει το Business Insider, πριν 2.000 χρόνια, ένας αρχαίος Έλληνας έφτασε στο συμπέρασμα ότι η Γη είναι στρογγυλή μπήγοντας απλώς ένα κοντάρι στο έδαφος. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Ερατοσθένης. Ένας Έλληνας μαθηματικός, επικεφαλής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου. Στη συνέχεια μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας – Συήνης και υπολόγισε με μεγάλη ακρίβεια την περιφέρεια της γης.

Δείτε παραστατικά τη μέθοδο του Ερατοσθένους στο βίντεο που ακολουθεί:

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:21