search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:15
MENU CLOSE

Στοιχήματα και αγκάθια: Το Κίνημα Αλλαγής μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις ενόψει Συνεδρίου και Ευρωεκλογών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2063
7-3-2019
09.03.2019 04:00
pasok_0-5.jpg

 

Καθώς το Κίνημα Αλλαγής πορεύεται προς δυο ημερομηνίες – ορόσημα (το Συνέδριο στα τέλη Μαρτίου και τις Ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου) μοιάζει να αναζητά ακόμη «ταυτότητα», προκειμένου να στείλει στους ψηφοφόρους διακριτό μήνυμα σε σχέση με τους αντιπάλους του.

Με απλά λόγια, το στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής είναι να λύσει μέσα σε σχετικά μικρό διάστημα τα… «υπαρξιακά» του και να απευθύνει ένα συνεκτικό και δελεαστικό μήνυμα στους ψηφοφόρους, καθώς μια κακή επίδοση στις ευρωεκλογές, αν δεν πραγματοποιηθούν μαζί με τις εθνικές εκλογές, είναι δεδομένο ότι θα φέρει γκρίνια και εσωστρέφεια στο κόμμα ενόψει της κάλπης που θα στηθεί για την ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης.

Ωστόσο, τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα μοιάζουν για το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο πιέζεται και εκ δεξιών του από τη Ν.Δ. και εξ’ αριστερών του από το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της δημιουργίας ενός «προοδευτικού μετώπου».

«Πιάνει πουλιά στον αέρα»

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν λίγες οι αναταράξεις που προκάλεσε στο Κίνημα Αλλαγής ο συνταγματολόγος και πρωτεργάτης της δημιουργίας του νέου φορέα της κεντροαριστεράς Νίκος Αλιβιζάτος με τη συνέντευξη του στη «Lifo» και τα ιδιαίτερα θερμά λόγια που χρησιμοποίησε για τον Αλέξη Τσίπρα.

«Έχει το μεγάλο προσόν που είχε και ο Ανδρέας Παπανδρέου να είναι πολύ γοητευτικός στη συνομιλία. Και πολύ συμπαθής» σημείωσε αρχικά για τον Τσίπρα και πρόσθεσε για τον πρωθυπουργό πως «έχει ταχύτατη αντίληψη και πραγματικά αισθάνεσαι ότι δεν χρειάζεται να συζητάς από τα πιο στοιχειώδη στην αρχή μαζί του για φτάσεις εκεί που θέλεις. Πιάνει πουλιά στον αέρα».

Την ίδια στιγμή ο Αλιβιζάτος εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού. Όπως υποστήριξε, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι «πολύ δύσκολες. Δεν είμαι αισιόδοξος. Αυτήν τη στιγμή φοβάμαι ότι τον χώρο τείνει να τον καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προοπτικές δεν είναι ευχάριστες. Δεν έχει επιτευχθεί καν το να υπηρετήσουμε την ενότητα με ένα μίνιμουμ κοινό πρόγραμμα».

Διακριτό στίγμα

Άλλο ένα ζήτημα που η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής καλείται να αντιμετωπίσει με… «μικροχειρουργικές κινήσεις», αφορά στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος – εντός πλαισίου και ορίων Κινήματος Αλλαγής – να κάνει σαφές και διακριτό το στίγμα του, ιδιαίτερα ενόψει των εθνικών εκλογών.

Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να υπάκουσε στη «γραμμή» Γεννηματά – ήταν και η ίδια προσκεκλημένη – για σνομπάρισμα της εκδήλωσης των Ευρωσοσιαλιστών την περασμένη Δευτέρα στο «Κάραβελ», ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να «στείλει» μήνυμα στο Κίνημα Αλλαγής ότι ο ίδιος αποτελεί αυτόφωτο τμήμα του κόμματος, ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Έτσι, ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συναντήθηκε με τον επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν και συζήτησαν «για την άλλη Ευρώπη, της βιώσιμης ανάπτυξης, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως μόνη απάντηση στις δυνάμεις της Ακροδεξιάς και των δημαγωγών».

Απαρατήρητη δεν πέρασε επίσης – καθώς είναι γνωστή η ιδιαίτερα σκληρή στάση που κράτησε το Κίνημα Αλλαγής απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών – η συνάντηση που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ. Όπως ανέφεραν πηγές της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Παπανδρέου και Ντιμιτρόφ συζήτησαν τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ανάγκη ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:15