search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:52
MENU CLOSE

Οι μαθητές «αλλάζουν» το κλίμα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2083
7-3-2019
11.03.2019 04:00
math.jpg

 

Μαθητές από σχολεία ανά τον κόσμο, που διαδηλώνουν για την αλλαγή του κλίματος, εξέδωσαν ανοικτή επιστολή, μέσω της οποίας δηλώνουν: «Θα αλλάξουμε τη μοίρα της ανθρωπότητας, είτε σας αρέσει είτε όχι». Πάνω από 500 διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου και ακόμη και η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες των μαθητών για την κλιματική αλλαγή.
Η καγκελάριος της Γερμανίας φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με ορισμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επικρίνουν τους μαθητές ότι παρακάμπτουν το σχολείο και τους απειλούν με αποβολή. Σε όλο τον κόσμο όμως μαθητές εγκατέλειψαν το σχολείο για να λάβουν δράση.

Την περασμένη Παρασκευή χιλιάδες μαθητές Γυμνασίου στην πόλη του Αμβούργου διαδήλωσαν για την κλιματική αλλαγή μαζί με τη Σουηδέζα ακτιβίστρια Greta Thunberg – που διέδωσε την ιδέα των σχολικών απεργιών. Όμως, ένας εκπαιδευτικός της πόλης, ο Ties Rabe, έγραψε στο Twitter: «Κανείς δεν κάνει τον κόσμο καλύτερο παρακάμπτοντας το σχολείο».
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας είπε στα σχολεία ότι οι μαθητές αντιμετωπίζουν πειθαρχικά μέτρα, μέχρι και αποβολή, εάν δεν συμμορφωθούν με το νόμιμο καθήκον τους να πάνε στο σχολείο.

Τις μαθητικές απεργίες είχε υποστηρίξει και η επικεφαλής κλίματος του ΟΗΕ Κριστιάνα Φιγέρες, όταν υπογράφτηκε το 2015 η Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Ήρθε η ώρα να λάβουμε σοβαρά υπόψη τη φωνή της νεολαίας. Η Συμφωνία του Παρισιού ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η έγκαιρη υλοποίησή της είναι το κλειδί» υπογράμμισε.

Η επιστολή
Η επιστολή, που δημοσιεύθηκε από τον βρετανικό «Guardian», γράφει: «Ενωμένοι θα ξεσηκωθούμε στις 15 Μαρτίου και πολλές φορές μετά, μέχρι να δούμε την κλιματική δικαιοσύνη. Απαιτούμε από εκείνους που αποφασίζουν στον κόσμο να αναλάβουν την ευθύνη και να λύσουν αυτήν την κρίση. Αποτύχατε για εμάς στο παρελθόν. Αλλά η νεολαία αυτού του κόσμου έχει αρχίσει να κινητοποιείται και δεν θα ησυχάσει».

«Είμαστε το μέλλον της ανθρωπότητας που δεν είχε φωνή. Δεν θα δεχθούμε μια ζωή με φόβο και καταστροφές. Έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε τα όνειρα και τις ελπίδες μας» αναφέρεται σε ένα άλλο σημείο της επιστολής.
Το κίνημα της νεολαίας για το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένο, επομένως η παρακολούθηση των απεργιών είναι δύσκολη. Ωστόσο αρκετές από τις απεργίες που αναμένεται να πραγματοποιηθούν καταγράφονται στην ιστοσελίδα FridaysForFuture.org. 

Μέχρι στιγμής υπάρχουν καταχωρισμένες περίπου 500 εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν σε 51 χώρες τη 15η Μαρτίου καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ημέρα απεργίας μέχρι στιγμής. Οι μαθητές σκοπεύουν να παρακάμψουν το σχολείο στη Δυτική Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία, τη Χιλή, την Αυστραλία, το Ιράν, την Ινδία και την Ιαπωνία.
Ο δεκαεπτάχρονος ακτιβιστής μαθητής Jonas Kampus από τη Ζυρίχη της Ελβετίας ήταν εκείνος που βοήθησε με την ιδέα της επιστολής, η οποία δημιουργήθηκε συλλογικά μέσω μιας ομάδας συντονισμού από περίπου 150 μαθητές, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης νεαρής ακτιβίστριας για το κλίμα Greta Thunberg από τη Σουηδία.

«Οι σπουδές για ένα μέλλον που δεν θα υπάρχει δεν έχουν νόημα» είπε ο δεκαεπτάχρονος. Στους επικριτές των μαθητικών απεργιών ο Jonas Kampus απάντησε: «Θέλαμε να εξηγήσουμε στον εαυτούς μας τους λόγους που προχωράμε σε απεργία».

Την περασμένη Τετάρτη ο Kampus συναντήθηκε με την υπουργό Περιβάλλοντος της Ελβετίας Simonetta Sommaruga. Στη συνέχεια δήλωσε: «Οι απεργίες θα σταματήσουν όταν θα υπάρχει σαφής διάλογος με τους πολιτικούς σχετικά με τον τρόπο επίλυσης αυτής της κρίσης και το μονοπάτι για να φτάσουμε εκεί. Θα μπορούσα να κάνω τόσα πολλά άλλα πράγματα. Αλλά δεν έχω χρόνο, καθώς πρέπει να λύσουμε αυτήν την κρίση. Το όνειρό μου είναι να έχουμε μια ειρηνική ζωή».

Τι είπε η Μέρκελ
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η προστασία του κλίματος ήταν μια «πρόκληση που οι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνο αν ενώσουν τις δυνάμεις τους».

Αναφερόμενη στις σχολικές απεργίες της Παρασκευής, οι οποίες στη Γερμανία έχουν ονομαστεί «Παρασκευές για το Μέλλον» (Fridays for Future), η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι οι κλιματικοί στόχοι της χώρας μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την υποστήριξη της ευρύτερης κοινωνίας.

«Γι’ αυτό υποδέχομαι πολύ θερμά το ότι οι νέοι, οι μαθητές, μας δείχνουν και μας λένε να κάνουμε κάτι γρήγορα για την αλλαγή του κλίματος» είπε. «Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία» πρόσθεσε.

Ωστόσο, τόνισε ότι ως καγκελάριος έπρεπε να τους ενημερώσει πως υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της πλήρους διακοπής του άνθρακα ως πηγής ενέργειας, όπως έχει προγραμματιστεί για τη Γερμανία μέχρι το 2038.
«Από την πλευρά των μαθητών αυτό είναι κάτι που μπορεί να φαντάζει πολύ μακρινό, αλλά θα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς, γι’ αυτό θα τους ζητήσω να δείξουν κατανόηση» υπογράμμισε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:52