search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:35
MENU CLOSE

Αλλάζουν τα «κόκκινα τηλεφωνα» σε Μαξίμου και υπουργεία

08.03.2019 13:18
Αλλάζουν τα «κόκκινα τηλεφωνα» σε Μαξίμου και υπουργεία - Media

 

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε μυστικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντικατάσταση των λεγόμενων «κόκκινων» τηλεφώνων (γραμμές εκτάκτου ανάγκης, επικοινωνίας υψηλών προσώπων και επικεφαλής Σωμάτων Ασφαλείας, τριψήφια κτλ) με ένα κλειστό και απόλυτα ελεγχόμενο από το Δημόσιο και τον Στρατό σύστημα επικοινωνιών, θεωρητικά απαραβίαστο από ξένες μυστικές υπηρεσίες, χάκερ και λοιπούς επίδοξους υποκλοπείς.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το σχέδιο υπό την κωδική ονομασία «ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ.» (Κλειστό Δορυφορικό Δίκτυο) που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, έρχεται να απαντήσει στην ελλιπέστατη, αν όχι επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας, κατάσταση που επικρατεί οσον αφορά τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών υψηλών προσώπων (συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Βάσει του σχεδίου «ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ», 220 νέα τηλέφωνα και νέες συσκευές εντάσσονται σε ένα σύγχρονο, εναλλακτικό και ασφαλές δορυφορικό σύστημα επικοινωνίας. Ειδοποιός διαφορά σε σχέση με προηγούμενα συστήματα, το γεγονός ότι στο «ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ» δεν παρεισφρέουν πλέον ιδιώτες ή εταιρείες, αλλά όλες οι εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο και εποπτεία του ελληνικού Δημοσίου και του Στρατού.

Παράλληλα προωθείται η εγκατάσταση και λειτουργία ενός ολιστικού συστήματος ασφαλούς και σύγχρονης επικοινωνίας, με δεδομένα και εικόνα, μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα όχι μόνο δεν υφίσταται έστω και ένα υποτυπώδες τέτοιο σύστημα, αλλά δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο ούτε μεταξύ των στελεχών του ίδιου Σώματος.

Με ασυρμάτους του ’80 η ΕΛ.ΑΣ.

Ολες οι επικοινωνίες γίνονται είτε μέσω των προσωπικών κινητών είτε μέσω ασύρματων τεχνολογιών της δεκαετίας του 1980, που μπορούν να υποκλαπούν ακόμα και από ερασιτέχνες. Επικαλούμενη μάλιστα σχετικές αναφορές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., η «Καθημερινή» αποκαλύπτει ότι εσχάτως είναι αδύνατη η υπηρεσιακή επικοινωνία ακόμα και των αστυνομικών που υπηρετούν σε ευαίσθητους στόχους, όπως το Μέγαρο Μαξίμου, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, το σπίτι του πρωθυπουργού και το Εφετείο της Αθήνας.

Και αυτό διότι οι ασύρματοι της ΕΛ.ΑΣ. είτε δεν λειτουργούν είτε λειτουργούν με διακοπές. Ενδεικτικά στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται ότι τον περασμένο Ιούλιο αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης της Τάξης γνωστοποίησε επισήμως σε αναφορά του ότι το πρόβλημα επηρεάζει όλες τις περιοχές της Αττικής και ότι οι φορητοί ασύρματοι λαμβάνουν μεν το Κέντρο Επιχειρήσεων, αλλά δεν μπορούν να διαβιβάσουν, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις να μην μπορούν να αναφέρουν κάποιο συμβάν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» πολλές από τις κεραίες που είχαν τοποθετηθεί πριν από μερικά χρόνια, έχουν τεθεί πλέον έκτος λειτουργίας λόγω αδιαφορίας, αλλά και της αδυναμίας της ΕΛ.ΑΣ. να τις συντηρήσει. Το σκηνικό παράλυσης ολοκληρώνεται από το γεγονός ότι η σημερινή ηγεσία της Αστυνομίας δεν έχει ακόμα ενεργοποιήσει τρεις χιλιάδες νέες συσκευές που είχαν συμφωνήσει να παραλάβουν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Τα «βαλιτσάκια» και τριψήφια τηλέφωνα «παιχνίδια» Αντίστοιχα, η τεχνολογία των τριψήφιων τηλεφώνων είναι τόσο παλιά που στηρίζεται αποκλειστικά στα δίκτυα χαλκού, τα οποία διέρχονται από ΚΑΦΑΟ σε εξωτερικούς χώρους και εντός κτιρίων του ελληνικού Δημοσίου, σε χώρους δηλ. που δεν φυλάσσονται και είναι εύκολα προσβάσιμοι στον καθένα για υποκλοπή.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ειδικοί του χώρου, η τεχνολογία κωδικοποίησης είναι τόσο παλιά που μπορεί να την «σπάσει» ακόμα και ένας πρωτοετής του Πολυτεχνείου. Οσο για τα κινητά τηλέφωνα, για την παρακολούθησή τους αρκούν τα γνωστά «βαλιτσάκια», τα οποία ως γνωστόν δεν διαθέτει μόνο η ΕΥΠ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πρόσφατα ψηφίστηκε τροπολογία του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, με την οποία απαγορευόταν η εισαγωγή στη χώρα μας συσκευών παρακολούθησης. Με άλλα λόγια μέχρι την ψήφιση της τροπολογίας τυπικά επιτρεπόταν η εισαγωγή τέτοιους είδους εξελιγμένων συσκευών παρακολούθησης από ιδιώτες… για ιδιώτες…

Πηγή: Protagon.gr/Τα Νέα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28