search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:01
MENU CLOSE

Be-Live: Δωρεάν το όνειρο της μητρότητας σε υπογόνιμα ζευγάρια – Τα οικονομικά και ιατρικά κριτήρια

10.03.2019 17:22
Be-Live: Δωρεάν το όνειρο της μητρότητας σε υπογόνιμα ζευγάρια - Τα οικονομικά και ιατρικά κριτήρια - Media

 

Το όνειρο να δημιουργήσουν δωρεάν τη δική τους οικογένεια υπογόνιμα ζευγάρια με οικονομική δυσχέρεια, θέλει να κάνει πραγματικότητα η «Be-Live».

Πρόκειται για έναν νέο φορέα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και ευελπιστεί να αναπτερώσει τις ελπίδες ζευγαριών που χρειάζονται ιατρική βοήθεια προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις δαπάνες για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Τα σχέδια του νέου φορέα ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες σε Συνέντευξη Τύπου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη από τους γυναικολόγους αναπαραγωγής Βασίλη Κελλάρη και Χάρη Χηνιάδη, οι οποίοι «γέννησαν», οργάνωσαν και υλοποιούν το φιλόδοξο εγχείρημα.

«Η ιδέα της be-Live ξεκίνησε αναγνωρίζοντας καταρχήν το σημαντικό πρόβλημα υπογονιμότητας και υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Οντες γυναικολόγοι αναπαραγωγής γνωρίζουμε ότι το ποσοστό των υπογόνιμων ζευγαριών που αντιστοιχεί στον αναπαραγωγικό πληθυσμό της χώρας μας είναι υψηλότερο από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ταυτόχρονα μέσα από την καθημερινή μας επαφή με τον κόσμο και ειδικά με τα υπογόνιμα ζευγάρια αναγνωρίζουμε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όχι μόνο στο να γεννήσουν σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο, ούτε το να κάνουν μια εξωσωματική γονιμοποίηση. Αλλά ακόμα και να μπορέσουν να φέρουν στον κόσμο και να αναθρέψουν ένα παιδί. Βλέπουμε δηλαδή και αποδεικνύεται και στατιστικά ότι περίπου ένα στα τέσσερα ζευγάρια επιλέγει να μην τεκνοποίησει ενώ στην συντριπτική τους πλέον πλειοψηφία οικογένειες έχουν ένα μόνο παιδί», εξήγησε μιλώντας στο «Π» ο Χάρης Χηνιάδης. 

«Επιπλέον βλέπουμε καθημερινά ζευγάρια τα οποία έχουν διαγνωστεί με υπογονιμότητα και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Θεωρούμε ότι η αφορμή δίνεται μέσα από αυτά τα ζευγάρια στα οποία ουσιαστικά απευθύνεται η δράση του σωματείου μας. Δηλαδή στα ζευγάρια τα οποία έχουν διαγνωστεί με υπογονιμότητα και δεν κάνουν καν την προσπάθεια της εξωσωματικής γιατί έχουν οικονομικές δυσκολίες. Συμπερασματικά με την be-Live προσπαθούμε να αποτελέσουμε αφενός μεν ένα τρόπο βοήθειας στα υπογόνιμα και οικονομικά αδύναμα ζευγάρια, αλλά ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τον κόσμο, όσο και τους κρατικούς φορείς στο ζήτημα πρόληψης της υπογονιμότητας»,  πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η be-Live προσφέρει:

  •  υποστήριξη των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματική γονιμοποίηση) στους οικονομικά ασθενέστερους 
  • δράση για ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα μας με περισσότερες γεννήσεις και λιγότερα προβλήματα υπογονιμότητας.

Αν επιθυμείτε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα της Be-Live μπορεί να το κάνετε  μόνο ηλεκτρονικά, μέσω αίτησης στην ιστοσελίδα του Be-Live.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ζευγάρια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, εφόσον πληρούν τα οικονομικά και ιατρικά κριτήρια.

Όλες οι αιτήσεις αξιολογούνται με διαφάνεια από την επιστημονική επιτροπή του σωματείου.

«Επιθυμία μας είναι η πρωτοβουλία της Be-live να προσφέρει τη χαρά της οικογένειας σε όσο το δυνατόν περισσότερα υπογόνιμα ζευγάρια στη χώρα μας. Ευχόμαστε στην πορεία να βρούμε πρόθυμους αρωγούς και υποστηρικτές που θα πιστέψουν και θα αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ιδρυτές της Be-Live Βασίλης Κελλάρης και Χάρης Χηνιάδης ανέφεραν χαρακτηριστικά. 

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και υπογονιμότητας στην Ελλάδα σε αριθμούς

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου μέχρι το 2050 θα είμαστε: 

  • Λιγότεροι (8,8 εκ. σύμφωνα με το μεσαίο σενάριο)
  • Γηραιότεροι: το 33% του πληθυσμού > 65 ετών, (από 20% αντίστοιχα σήμερα)
  • Ο αριθμός γεννήσεων ανά έτος είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο αριθμό των θανάτων
  • Το 5.4% είναι μητέρες ηλικίας άνω των 40 ετών (από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη)
  • Υπογόνιμα ζευγάρια σήμερα: 250.000-300.000  (μόνο το 35% κάνει προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης)
  • 12.000 – 15.000 κύκλοι IVF / έτος
  • 4.000-5.000 παιδιά από εξωσωματική / έτος
  • 150.000 αμβλώσεις / έτος 
  • Κόστος εξωσωματικής 3.000 – 4.000 ευρώ 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:01