search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:14
MENU CLOSE

Καθαρά Δευτέρα: Προσοχή στα θαλασσινά που θα καταναλώσετε σήμερα

11.03.2019 07:32
Καθαρά Δευτέρα: Προσοχή στα θαλασσινά που θα καταναλώσετε σήμερα - Media

 

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και όπως κάθε χρόνο την “τιμητική” τους έχουν τα θαλασσινά και ειδικά τα οστρακοειδή.

Η σωστή επιλογή, η σωστή μεταφορά στο σπίτι των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη, η προσεκτική χρήση τους (π.χ. συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κ.τ.λ.) είναι απαραίτητα για την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων την ημέρα αυτή.

Δείτε εδώ μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την επιλογή στα θαλασσινά:

Θαλασσινά: Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα)

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

Την οσμή, που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.

Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

Τη σάρκα, να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Θαλασσινά: Δίθυρα οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος, θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

Τα κελύφη, που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.

Το περιεχόμενο, που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

Τη σάρκα, που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Θαλασσινά: Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Για τα νωπά, πρέπει:

Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).

Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.

Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Επίσης, ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά με αλλεργιογόνα συστατικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:12