search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:18
MENU CLOSE

Όλα για όλα η Μέι στο Στρασβούργο – Μπαρνιέ: Έτσι θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις από εδώ και πέρα

11.03.2019 17:47
Μέι για νέα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το Brexit στις αρχές Ιουνίου - Media

 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας επιχειρεί στο Στρασβούργο να επιτύχει συμβιβασμό για το Brexit, σε μία ύστατη προσπάθεια να διασώσει την συμφωνία διαζυγίου από την αρνητική ψήφο των βουλευτών του βρετανικού κοινοβουλίου και τον εαυτό της από άλλη μία συντριπτική ήττα.

Ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι επέμεινε πριν από λίγο ότι οι συνομιλίες για την διασφάλιση αλλαγών στην συμφωνία βρίσκονται σε «λεπτό σημείο» και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο.

Ο χρόνος πιέζει την συντηρητική πρωθυπουργό, η οποία δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να επιτύχει από την πλευρά των Βρυξελλών τις υποχωρήσεις που χρειάζεται για να πείσει την Βουλή των Κοινοτήτων να εγκρίνει την συμφωνία που εγγυάται ένα συντεταγμένο Brexit.

Καθώς οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες μειώνονται με το πέρασμα των ωρών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι δήλωσε η Τερέζα Μέι θα βρεθεί το βράδυ στο Στρασβούργο σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Πολλοί είχαν ελπίσει ότι σε αυτό το στάδιο θα είχαμε φθάσει σε ένα σημείο, ιδιαίτερα πριν από την αυριανή ψηφοφορία», δήλωσε ο Κόβενι αναφερόμενος σε «εμπόδια».

Στο Στρασβούργο βρίσκονται πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης εν όψει της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν επιβεβαίωσε, ωστόσο, την μετακίνηση αυτή.

Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε από τη πλευρά του ότι «εάν έλθει στο Στρασβούργο, θα είναι για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», με τον οποίο η βρετανίδα πρωθυπουργός συνομίλησε ήδη σήμερα.

Το backstop παραμένει το ακανθώδες ζήτημα των συνομιλιών. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με τη Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, που ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνήθηκε να ανοίξει και πάλι το κείμενο της συμφωνίας σε διαπραγμάτευση, ενώ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ επανέλαβε πριν από το σαββατοκύριακο την πρότασή του να δοθεί νομική ισχύς στην επιστολή της 14ης Ιανουαρίου που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στην οποία δίδεται η διαβεβαίωση ότι εάν πρέπει να εφαρμοσθεί το backstop, αυτό θα είναι προσωρινού χαρακτήρα.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε επίσης ότι στην συμφωνία προβλέπεται μηχανισμός διαιτησίας που προβλέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει μονομερώς από την ρύθμιση του backstop, εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν καταβάλει τις ισχυρότερες δυνατές προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης.

Τέλος, ο Μισέλ Μπαρνιέ πρότεινε μόνο η Βόρεια Ιρλανδία να περιληφθεί στην ρύθμιση του backstop, πράγμα που αμέσως απέρριψε το Λονδίνο.

«Εχουμε κάνει εποικοδομητικές προτάσεις, τις οποίες επανέλαβα την Παρασκευή», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Μισέλ Μπαρνιέ. «εις το εξής, οι διαπραγματεύσεις είναι ανάμεσα στην κυβέρνηση στο Λονδίνο και το κοινοβούλιο στο Λονδίνο», επέμεινε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:18