search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:26
MENU CLOSE

Τέλος χρόνου για το Brexit – Ο οδικός χάρτης των σεναρίων και οι πραγματικά κρίσιμες ψηφοφορίες

12.03.2019 12:13
Τέλος χρόνου για το Brexit - Ο οδικός χάρτης των σεναρίων και οι πραγματικά κρίσιμες ψηφοφορίες - Media

 

Τα τελευταία μέτρα μιας μεγάλης διαδρομής, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 με το δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ε.Ε., βαδίζει η Βρετανία.

Μετά από εκλογικές ανατροπές, διχαστικές καμπάνιες, αποστασίες βουλευτών και υπουργών, εσωκομματικά μαχαιρώματα και συγκρούσεις με τις Βρυξέλλες που κράτησαν για περισσότερο από δύο χρόνια, η εβδομάδα που διανύουμε αναμένεται να κρίνει την διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., χωρίς ωστόσο τίποτα να είναι βέβαιο.

Το βρετανικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε αδιέξοδο, χωρίς σαφή θέση και όραμα για την επόμενη μέρα, με τον λαό «μπαϊλντισμένο» και φοβισμένο.

Μέσα σε ένα πολιτικοκοινωνικό κλίμα μιζέριας και διχασμού σήμερα αναμένεται η πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι.

Την αλληλουχία των ψηφοφοριών καθώς και τα ενδεχόμενα αδιέξοδα σκιαγραφεί εύστοχα γραφική απεικόνιση του Guardian.

 

Εάν σήμερα (12/3)η συμφωνία της πρωθυπουργού εγκριθεί, το Βrexit θα γίνει κυνικά στις 29 Μαρτίου. Αν η συμφωνία απορριφθεί, τότε οι βουλευτές θα κληθούν αύριο (13/3)να ψηφίσουν για Brexit χωρίς συμφωνία. Αν εγκριθεί Brexit χωρίς συμφωνία τοτε αυτό θα γίνει στις 29 Μαρτίου. Εάν οι βουλευτές αποφασίσουν ότι δεν θέλουν Brexit χωρίς συμφωνία τότε θα ψηφίσουν (14/10) για επέκταση του άρθρου 50 και σύντομη παράταση της διαπραγματευτικής περιόδου, κάτι που θα χρειαστεί και τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων.

Επίσης παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος με τους Εργατικούς να το σκέφτονται πλέον πιο σοβαρά, ενώ μία μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα θα μπορούσε να αναγκάσει την εφτάψυχη Τερέζα Μέι να παραιτηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η Ιρλανδία και το καθεστώς των συνόρων παραμένει στην κορυφή των συνομιλιών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:26