search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:30
MENU CLOSE

Καθηγητής ΕΜΠ: Κίνδυνος για νέο «Μάτι» στην ανατολική Αττική (Audio)

12.03.2019 13:04
Καθηγητής ΕΜΠ: Κίνδυνος για νέο «Μάτι» στην ανατολική Αττική (Audio) - Media
 
Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε μέσω του Real  FM o δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., Ευθύμιος Μπακογιάννης για ”ευάλωτες περιοχές” που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία νέα τραγωδία στην Ανατολική Αττική όπως στο Μάτι.
 
Με αφορμή τη μελέτη που διεξήχθη από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, o κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι «εξετάσαμε διάφορα χωρικά δεδομένα, στοιχεία εδαφοκάλυψης που σχετίζονται με τη βλάστηση, το στενό πλάτος των οδών, τα ρυμοτομικά των οικισμών και την εικόνα που παρουσιάζει η ακτογραμμή από τον Ωρωπό ως την Παλαιά Φώκαια. Εντοπίσαμε ότι υπάρχουν κάποιοι οικισμοί που τους χαρακτηρίζουμε ως ”ευάλωτους” γιατί έχουν κάποια χαρακτηριστικά που ταιριάζουν πάρα πολύ με την εικόνα που έχει το Μάτι. Αυτούς αναδείξαμε, καταγράψαμε και εντοπίσαμε ποια είναι εκείνα τα σημεία που είναι προβληματικά» τονίζοντας ότι «οι πιο ευάλωτοι οικισμοί είναι οι Άγιοι Απόστολοι, το Ζούμπερι, η Χαμολιά, Βραυρώνα και η Κακιά Θάλασσα και το Μάτι που βρισκόταν στην πρώτη κατηγορία από πλευράς επικινδυνότητας».
 
Μάλιστα, ο κ. Μπακογιάννης εκτίμησε ότι «είναι πολύ δύσκολο να γίνει μία παρέμβαση σε μικρό χρονικό διάστημα, ο σχεδιασμός απαιτεί χρόνο. Είναι εύκολο να εντοπίσεις το πρόβλημα , δύσκολο να το αναδείξεις. Είναι πολλές οι δυσκολίες γιατί προκύπτουν πολλά ζητήματα ιδιοκτησιών, υπάρχουν πολλά ζητήματα πολεοδομικά. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που εύκολα κάποιος θα μπορούσε να πει ότι λύνονται αλλά στην πράξη, όταν πας να τα λύσεις υπάρχουν δεκάδες διατάξεις και δεκάδες δυσκολίες που δημιουργούν φραγμούς».
 
«Πρώτη προτεραιότητα να υπάρχει μία οργάνωση της κοινωνίας, όπως ένα σχέδιο στο οποίο θα γνωρίζει ο κόσμος τί πρέπει να κάνει σε μία περίπτωση εκτάκτου κινδύνου που είναι μία πυρκαγιά. Οι ΟΤΑ πρέπει να κάνουν έναν σχεδιασμό για την πληροφόρηση και την πιθανή εκκένωση μίας περιοχής. Δεν θα προλάβουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό, δεν θα προλάβουμε να κατεδαφίσουμε, δεν θα προλάβουμε να διανοίξουμε, δεν θα προλάβουμε να οργανώσουμε τους δρόμους έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτό το φαινόμενο της άναρχης στάθμευσης όπως στην περίπτωση του Ματιού», πρόσθεσε.
 
Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε την ανάγκη του σχεδιασμού σε αυτές τις περιοχές. « Να οργανώσουμε την κατάσταση σε αυτούς τους οικισμούς, να υπάρχει ένα σχέδιο τουλάχιστον αυτό το καλοκαίρι ώστε αν προκύψουν ζητήματα που σχετίζονται με την εκκένωση του πληθυσμού στις περιοχές αυτές που θεωρούνται πρώτης προτεραιότητας γιατί είναι εξαιρετικά ευάλωτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 

Πηγή: enikos.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:28