search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:13
MENU CLOSE

Συγχαρητήρια Ζάεφ στη ΔΗΜΑΡ για τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών

12.03.2019 13:37
Συγχαρητήρια Ζάεφ στη ΔΗΜΑΡ για τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών - Media

 

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ είχε σήμερα στα Σκόπια ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη συνάντηση, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι με τον Ζόραν Ζάεφ συμφώνησαν πως παραμένουν προσηλωμένοι στη φιλία των δύο λαών, στο διάλογο και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, μακριά από κάθε εθνικισμό.

«Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζόραν Ζάεφ συνεχάρη τη ΔΗΜΑΡ για τη στάση της, όπως και εμείς του δώσαμε συγχαρητήρια γιατί παρέμεινε προσηλωμένος σε μία στάση ιστορικής ευθύνης. Τονίσαμε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών επιλύονται προβλήματα που λίμναζαν επί 26 έτη, δηλητηριάζοντας τις σχέσεις των χωρών μας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Σημείωσε ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό -erga omnes-, με αναθεώρηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας, ήταν μία δίκαιη και ρεαλιστική λύση, στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε στη συνάντηση ότι από εδώ και στο εξής, το κρίσιμο είναι η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας σε όλα τα επίπεδα, χωρίς πισωγυρίσματα.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να προλαβαίνουμε και να επιλύουμε αστοχίες και αδράνειες που παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας. Όπως συνέβη στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο, που αμέσως διορθώθηκε» προσέθεσε, στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο για τη μέχρι σήμερα πρόοδο σχετικά με την εφαρμογή του erga omnes και την αλλαγή του ονόματος στους θεσμούς και δημόσιους φορείς στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, καθώς και για τη λειτουργία των επιτροπών που έχουν αναλάβει να επεξεργαστούν τα θέματα της ιστορίας και της διευθέτησης των εμπορικών σημάτων.

Στη συνάντηση, όπως ανέφερε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, διερευνήθηκε και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα ευρύ πεδίο δυνατοτήτων για σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, όπως εξάλλου προβλέπεται στο δεύτερο μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, και συμφώνησαν ότι χρειάζονται μέτρα διευκόλυνσης και προώθησης της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αντίστοιχους κλάδους της οικονομίας.

Οι Ζόραν Ζάεφ και Θανάσης Θεοχαρόπουλος συμφώνησαν να παραμείνουν σε επικοινωνία, συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κομμάτων τους και τόνισαν ότι τα μεγάλα προβλήματα επιλύονται με τολμηρές απόψεις, τις οποίες, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, πρέπει να διατυπώνουν οι προοδευτικές, αριστερές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις.

«Ήταν μία καθόλα χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση. Μόνον έτσι σπάει ο φόβος, ο εθνικισμός, η περιχαράκωση και ο συντηρητισμός που μας κρατούν καθηλωμένους σε ένα άγονο παρελθόν. Ένα ανοιχτό μέλλον είναι μπροστά μας, αρκεί να έχουμε την πολιτική βούληση και τόλμη να το σχεδιάσουμε και ως προς αυτό τονίσαμε ότι την έχουμε, τόσο το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ όσο και η ΔΗΜΑΡ» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:12