search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:43
MENU CLOSE

Παγκόσμια καραντίνα: Οι χώρες που καθηλώνουν στο έδαφος τα Boeing 737 MAX, «όχι» από ΗΠΑ – 5.500 παραγγελίες στον «αέρα»

12.03.2019 20:19
Παγκόσμια καραντίνα: Οι χώρες που καθηλώνουν στο έδαφος τα Boeing 737 MAX, «όχι» από ΗΠΑ - 5.500 παραγγελίες στον «αέρα» - Media

 

Η συντριβή του Boeing 737 MAX 8 των Ethiopian Airlines, κοντά στην Αντίς Αμπέμπα την Κυριακή, τέσσερις μήνες έπειτα από ένα παρόμοιο δυστύχημα με αεροσκάφος του ίδιου μοντέλου της εταιρείας Lion Air στην Ινδονησία, οδήγησε την Ευρώπη να κλείσει τον εναέριο χώρο της σε αυτού του τύπου το μοντέλο αεροσκάφους. Αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν, από την πλευρά τους, να καθηλώσουν στο έδαφος τα αεροσκάφη αυτού του τύπου ή άλλων της ίδιας γραμμής.

Στις χώρες που απαγορεύουν την προσγείωση, απογείωση και είσοδο στον εναέριο χώρο τους στα αεροπλάνα Boeing 737 Max συμπεριλαμβάνεται πλέον και η Ελλάδα, βάσει πανευρωπαϊκής απαγόρευσης της Υπηρεσίας Ασφάλειας των Πτήσεων της ΕΕ (European Union Aviation Safety Agency – EASA).

Οι χώρες που απαγορεύουν τις πτήσεις στον εναέριο χώρο τους

Στην Ευρώπη:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) αποφάσισε σήμερα να κλείσει τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο στα Boeing 737 MAX 8 και 9 αρχής γενομένης από τις 2100 ώρα Ελλάδας, που θα πετούσαν προς, από και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε ανήκουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες ή προέρχονται από τρίτες χώρες, ανακοίνωσε σχετικά στον ιστότοπό του.

Νωρίτερα, η Γερμανία απαγόρευσε στα 737 MAX 8 και 9 και η Πολωνία τα 737 MAX 8 να πετούν στον εναέριο χώρο τους, ενώ η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία απέκλεισαν όλα τα 737 MAX.

Η ρωσική αεροπορική εταιρεία S7 ανακοίνωσε ότι θα καθηλώσει στο έδαφός της τα αεροσκάφη Boeing 737 Max 8 αρχής γενομένης από αύριο μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines.

Σε άλλες περιοχές του κόσμου:

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Αυστραλίας και της Σιγκαπούρης απαγόρευσαν σήμερα όλα τα Boeing 737 MAX να πετούν στον εναέριο χώρο τους.

Η Μαλαισία έκανε το ίδιο με τα Boeing 737 MAX 8.

Οι χώρες που αναστέλλουν τις πτήσεις:

Η Κίνα ανέστειλε τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 έως οι αμερικανικές αρχές και η εταιρεία Boeing διαβεβαιώσουν ότι «έλαβαν μέτρα για να εγγυηθούν με αποτελεσματικότητα την ασφάλεια των πτήσεων».

Συνολικά 76 Boeing της οικογένειας 737 MAX παραδόθηκαν σε καμιά δεκαριά αεροπορικές εταιρείες της Κίνας.

Η Ινδονησία, η εταιρεία της οποίας Lion Air έχασε ένα Boeing 737 MAX 8 στις 29 Οκτωβρίου του 2018 με 189 επιβαίνοντες, αποφάσισε χθες να ακινητοποιήσει τον στόλο της των 11 Boeing 737 MAX 8.

Άλλες χώρες:

Η Τουρκία ανέστειλε τις πτήσεις των αεροσκαφών Boeing 737 Max 8 και 9 ως «προληπτικό μέτρο», γνωστοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι.

Το Ομάν ανέστειλε τις πτήσεις των 5 Boeing 737 MAX του εθνικού αερομεταφορέα Oman Air, η Νότια Κορέα ζήτησε να ακινητοποιηθούν τα δύο αεροσκάφη της εταιρείας χαμηλού κόστους Eastar Jet εν αναμονή των αποτελεσμάτων επιθεώρησης τους και η Μογγολία καθήλωσε στο έδαφος το μοναδικό 737 MAX 8 του εθνικού αερομεταφορέα Mongolian Airlines.

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι καθηλώνει στο έδαφος τον στόλο της των Boeing 737 MAX.

Επιπλέον, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απαγόρευσε τις πτήσεις όλων των μοντέλων Boeing 737 MAX στον εναέριο χώρο των ΗΑΕ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων (WAM).

Η Flydubai είναι η μοναδική αεροπορική εταιρεία στα ΗΑΕ που χρησιμοποιεί αεροσκάφη MAX 8 και MAX 9.

Στο Κουβέιτ, η Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας απαγόρευσε τις πτήσεις των μοντέλων αεροσκαφών BOEING 737 MAX 8, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KUNA.

-Οι εταιρείες που ακινητοποιούν τα αεροσκάφη τους ή αναστέλλουν τις παραγγελίες τους

Η Ethiopian Airlines, μετά το δυστύχημα της Κυριακής, καθήλωσε στο έδαφος τα 4 Boeing 737 MAX.

Η εταιρεία Tuifly (Γερμανία και Βρετανία, 15 αεροσκάφη), η εταιρεία Gol (Βραζιλία, 7), η Aeromexico (Μεξικό, 6), η LOT (Πολωνία, 5), η Aerolineas Argentinas (Αργεντινή, 5), η Icelandair (Ισλανδία, 3), η Comair (Νότια Αφρική, 1) και η Cayman Airways ακινητοποιούν τα Boeing 737 MAX 8.

Η Norwegian Air Shuttle (Νορβηγία, 18 αεροσκάφη) και η Turkish Airlines (Τουρκία, 12 αεροσκάφη) ανακοίνωσαν ότι καθηλώνουν στο έδαφος τα Boeing 737 MAX.

Οι παραγγελίες

Υπολογίζεται, τέλος, ότι σύμφωνα με όσα έχουν δει ως τώρα το φως της δημοσιότητας οι παραγγελίες για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους φτάνουν τις 5.500 για την προσεχή πενταετία σε παγκόσμια κλίμακα.

Τηλεφωνική συνδιάλεξη του Τραμπ με τον επικεφαλής της Boeing

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ντένις Μιούλενμπεργκ, ο επικεφαλής της Boeing, είχαν σήμερα μια τηλεφωνική συνδιάλεξη σχετικά με την κρίση που πλήττει την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, μετά το δυστύχημα την Κυριακή με ένα 737 MAX 8 των Ethiopian Airlines, που στοίχισε τη ζωή σε 157 ανθρώπους, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την εταιρεία.

Η συνομιλία αυτή διεξήχθη σήμερα το πρωί λίγο μετά τα tweets του Τραμπ, όπου εξέφραζε τη λύπη του διότι τα αεροσκάφη είναι πλέον «πολύ περίπλοκα» προκειμένου να τα κυβερνήσουν, επισήμανε αυτή η πηγή, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο Μιούλενμπεργκ διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι τα 737 MAX 8 είναι «ασφαλή» και «αξιόπιστα» παρά την απόφαση που έλαβαν πολλές χώρες, ιδίως στην Ευρώπη, να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους σε αυτά τα αεροσκάφη.

Η ίδια πηγή, αντιθέτως, δεν θέλησε να διευκρινίσει σε ποιον από τους δύο άνδρες ανήκει η πρωτοβουλία για την τηλεφωνική συνδιάλεξη ούτε πόσο διήρκησε η συνομιλία.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Boeing δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Οι ΗΠΑ παραμένουν μία από τις λίγες μεγάλες χώρες που διατηρούν την εμπιστοσύνη τους στο συγκεκριμένο αεροσκάφος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:43