search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:55
MENU CLOSE

Μπέργκαμο: Αφαιρέθηκε η ιδιότητα του επίτιμου δημότη στον Μουσολίνι

13.03.2019 06:49
Μπέργκαμο: Αφαιρέθηκε η ιδιότητα του επίτιμου δημότη στον Μουσολίνι - Media

 

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ο ιδρυτής του φασισμού Μπενίτο Μουσολίνι δεν είναι πλέον επίτιμος δημότης της πόλης Μπέργκαμο, στη βόρειο Ιταλία. Ήταν στις 24 Μαΐου του 1924, όταν ο περιφερειακός επίτροπος Αλφρέντο Φραντσεσκέλι απένειμε στον λεγόμενο «Ντούτσε» τον τιμητικό αυτό τίτλο, τον οποίο έκτοτε κανένας δεν είχε ενδιαφερθεί να του τον αφαιρέσει.

Σχεδόν έναν αιώνα μετά, δύο δημοτικοί σύμβουλοι, εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Αριστεράς κι έχοντας τη στήριξη μίας πάνδημης αίτησης που κατατέθηκε στη δημαρχία του Μπέργκαμο το 2016, ζήτησαν να ακυρωθεί η εγγραφή του Μουσολίνι από το μητρώο των επιτίμων δημοτών, διότι «έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες του Συντάγματός μας».

Το θέμα συζητήθηκε στο χθεσινό (Τρίτη) δημοτικό συμβούλιο κι εγκρίθηκε με 13 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ δηλώθηκαν και 10 αποχές.

Mε την απόφαση αυτή, ο Μουσολίνι θα διαγραφεί από το σχετικό μητρώο του Μπέργκαμο, όμως ο ίδιος ο δήμαρχος Τζόρτζιο Γκόρι, εκλεγμένος με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, επέλεξε να απέχει της ψηφοφορίας.

«Το να αφαιρέσουμε, ακόμη και να “μην αναγνωρίζουμε”, σήμερα τον τίτλο του επίτιμου δημότη στον Μουσολίνι 74 χρόνια μετά τον θάνατό του, κατ’ εμέ δεν προσθέτει τίποτε. Και πάνω απ’ όλα δεν είναι η σύμπραξη σε ένα αίτημα, όπως πολλοί υπονοούσαν όλα αυτά τα χρόνια, αφότου ξεκίνησε η συζήτηση για την αφαίρεση της επίτιμης αυτής ιδιότητας από τον Μουσολίνι, αυτό που καθορίζει σε ποιoν και πόσο βαθμό είναι αντιφασίστας ο καθένας μας», τόνισε ο δήμαρχος.

H απόφαση έχει και συμβολική σημασία, λόγω της “επέλασης” της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, με ορισμένους Ιταλούς να κατηγορούν τον επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ως “πολιτικό κληρονόμο” του Μπενίτο Μουσολίνι. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:55