search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:14
MENU CLOSE

Ο Τραμπ επιτίθεται στον κυβερνήτη της Καλιφόρνια για το «μορατόριουμ» στη θανατική ποινή

13.03.2019 18:20
Ανατριχιαστική δήλωση Τραμπ: «Σύντομα θα μάθετε αν θα βομβαρδίσουμε το Ιράν» - Media
 
Ένας από τους στόχους των σημερινών επικριτικών αναρτήσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν η απόφαση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας να επιβάλει μορατόριο στη θανατική ποινή, κάτι που θα σώσει τη ζωή 737 καταδικασμένων στην εσχάτη των ποινών που αναμένουν την εκτέλεσή τους σε αυτή την Πολιτεία.
 
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο Γκάβιν Νιούσομ, υπέγραψε σήμερα διάταγμα με το οποίο θα τερματιστεί η ισχύς του πρωτοκόλλου για τις εκτελέσεις θανατοποινιτών με ενδοφλέβια χορήγηση θανατηφόρων ουσιών που εφαρμόζεται στην Πολιτεία, ενώ θα κλείσει η αίθουσα όπου γίνονται οι εκτελέσεις, στη φυλακή του Σαν Κουέντιν, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο. Η απόφαση δεν θα οδηγήσει στην αποφυλάκιση κανενός, αλλά στην μετατροπή της θανατικής ποινής σε ισόβια κάθειρξη.
 
«Όσο μιλάμε αφαιρούμε τους εξοπλισμούς στην αίθουσα εκτελέσεων στο Σαν Κουέντιν», τόνισε ο Νιούσομ στους δημοσιογράφους. «Για μένα, αυτή είναι η σωστή απόφαση», τόνισε, κάνοντας λόγο για φυλετικές και οικονομικές ανισότητες στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα και επέμεινε πως είναι πιθανόν αθώοι άνθρωποι να συγκαταλέγονται στους θανατοποινίτες.
 
Οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας έχουν απορρίψει επανειλημμένα την κατάργηση της θανατικής ποινής, αλλά δικαστήριο επέβαλε την αναστολή εκτέλεσης της εσχάτης των ποινών.
 
«Αψηφώντας τους ψηφοφόρους, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας θα αναστείλει όλες τις εκτελέσεις της θανατικής ποινής 737 στυγνών δολοφόνων. Οι φίλοι και οι οικογένειες των πάντα ξεχασμένων ΘΥΜΑΤΩΝ δεν είναι ενθουσιασμένοι, ούτε και εγώ!», ανέφερε το tweet του Τραμπ, που δεν χάνει ευκαιρία να δείχνει τον εκνευρισμό του για την επί χρόνια Δημοκρατική ηγεσία της Πολιτείας.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν ακόμη εισέλθει στην πολιτική, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής.
 
«Ξέρω ότι πολλοί τάσσονται υπέρ της πρακτικής οφθαλμόν αντί οφθαλμού. Αλλά αν βιάσεις, εμείς δεν βιάζουμε. Και πιστεύω ότι αν κάποιος δολοφονήσει, εμείς δεν δολοφονούμε. Είμαστε καλύτεροι από αυτή τη λογική», δήλωσε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Πολιτείας να αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή.
 
Στις φυλακές της Καλιφόρνιας κρατείται περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των θανατοποινιτών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη. Η τελευταία εκτέλεση σε αυτή την Πολιτεία ανάγεται στο 2006.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:12