15/10/2019 03:43:36

Η άγνωστη ιστορία του 737 Max - Η «τιτανομαχία» με την Airbus και το Α320 neo (Pics)

Η άγνωστη ιστορία του 737 Max - Η «τιτανομαχία» με την Airbus και το Α320 neo (Pics) - Media

 

Ένας μεγάλης κλίμακας εμπορικός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια μεταξύ της αμερικανικής Boeing και της ευρωπαϊκής Airbus, με αιχμή την παραγωγή ενός νέου αεροσκάφους με ένα κύριο χαρακτηριστικό: εξοικονόμηση καυσίμων.

Ένας πόλεμος στον οποίον φαίνεται πως παίρνει απότομα «κεφάλι» η Airbus με τον πιο τραγικό τρόπο: Με τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα στα οποία εμπλέκονταν αεροσκάφη Boeing 737 Max, που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, καθήλωση του στόλου των 737 Max παγκοσμίως και άνευ προηγουμένου οικονομική ζημιά για την αμερικανική εταιρεία.

Μεγάλος κερδισμένος, η Airbus με το A320 neo. Η ευρωπαϊκή εταιρεία είχε αρχίσει να σχεδιάζει το αεροσκάφος το 2006. Βασικός στόχος, η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμων μέσω μείωσης του βάρους, νέου σχεδιασμού της καμπίνας καθώς και νέων κινητήρων. Οι νέοι κινητήρες που σχεδίασε η Pratt & Whitney’s προσέφεραν 16% χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου καθώς και 15% χαμηλότερο κόστος συντήρησης. Έτσι, λίγο μετά την παρουσίασή του, οι παραγγελίες του A320 neo εκτινάχθηκαν: Επρόκειτο για το μεγαλύτερο κύμα παραγγελιών νέου αεροσκάφους στην ιστορία.

Στο ξεκίνημα του αγώνα, η Boeing έβλεπε την «πλάτη» της Airbus: Είχε μείνει πολύ πίσω, αν και ήδη από το 2006 έψαχνε το μοντέλο που θα αντικαθιστούσε το 737. Η σχετική απόφαση ελήφθη τελικά το 2011, με το πλάνο να προβλέπει αντικατάσταη του 737 έως το 2030. Όμως η Airbus κέρδιζε έδαφος ταχύτατα: Οι αμερικάνοι έπρεπε να βιαστούν. Έτσι λοιπόν, στις 30 Αυγούστου του 2011, η εταιρεία ενέκρινε το project του 737 Max.

Το 737 Max προσέφερε 14% εξοικονόμηση καυσίμων και κέρδισε 3.072 παραγγελίες. Η πρώτη πτήση με 737 Max πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 2016, 9 ημέρες μετά την πρώτη παράδοση A320 Neo. Ωστόσο στις περισσότερες αγορές ο ευρωπαϊκός κολοσσός είχε ήδη κυριαρχήσει.

Κάπως έτσι εξελισσόταν η τιτάνια μάχη των δύο κολοσσών, με όπλα τα δύο οικονομικά αεροσκάφη. Μέχρι την Κυριακή, όταν η συντριβή ενός δεύτερο 737 Max μέσα σε λίγους μήνες, με δεκάδες νεκρούς, αποτέλεσε ισχυρό «χαστούκι» στον αμερικανικό κολοσσό, που σύντομα αναγκάστηκε να καθηλώσει τον παγκόσμιο στόλο των νέων, πολλά υποσχόμενων, 737 Max.

Πληροφορίες από: aviationvoice.com

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.