search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:24
MENU CLOSE

Τσίπρας: Η Αριστερά στη Βολιβία ηγήθηκε ενός οικονομικού θαύματος – Μοράλες: Αδελφός μου ο Έλληνας πρωθυπουργός (Photos)

14.03.2019 20:26
4744171

 

«Ειναι μεγάλη η χάρτα μου και η συγκίνησή μου να καλωσορίζω στη χώρα μας τον Πρόεδρο του Πολυεθνοτικού Κράτους της Βολιβίας, τον Έβο Μοράλες. Θέλω να τον ευχαριστήσω ” είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως είναι σπάνιες οι φορές που επισκέπτεται την Ευρώπη.

“Είμαι σίγουρος ότι πολλοί περίμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την επίσκεψη. Μια επίσκεψη που γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη διεθνή πολιτική κατάσταση και τη γεωπολιτική σκακιέρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση για την επίσκεψη του Προέδρου της Βολιβίας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Η Λατινική Αμερική, από όπου έρχεται ο Έβο Μοράλες, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι, παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, ένα μεγάλο εργαστήρι τέτοιων αλλαγών και μετασχηματισμών. Γι αυτό και από τις απαρχές της λεγόμενης “Διαδικασίας της Αλλαγής” στη Βολιβία, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ισχυρά αισθήματα αλληλεγγύης το εγχείρημα αυτό. Δεκατρία χρόνια μετά την εκλογή του στο τιμόνι της χώρας του και παρά τα πρωτοφανή προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ο Έβο Μοράλες συνεχίζει από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης να κάνει πράξη τον αγώνα για την κοινωνική αλλαγή, την λαϊκή και εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, τον αγώνα για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντός» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τα τελευταία δεκατρία χρόνια, η Αριστερά στη Βολιβία ηγήθηκε ενός οικονομικού θαύματος, που οδήγησε ακόμη και τους πιο σκληρούς αυτούς του ΔΝΤ που τους ξέρουμε καλά και στην Ελλάδα να παραδεχτεί ότι η Βολιβία αποτελεί πια ένα ξεκάθαρο success story. Η Βολιβιανή οικονομία αναπτύσσεται σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τα υπόλοιπα κράτη της Λατινικής Αμερικής, την ίδια ώρα που άλλες γειτονικές χώρες που επανέρχονται στον σκληρό νεοφιλελευθερισμό, βρίσκονται ξανά στην κρίση και τον υπερπληθωρισμό».

«Μέσα σε δεκατρία χρόνια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «με έναν συνδυασμό ριζοσπαστικών πολιτικών και ρεαλισμού, συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών, ο Έβο Μοράλες έχει καταφέρει να αναγνωρίζονται σήμερα διεθνώς τα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του, και αυτή η έμπρακτη συμβολή είναι εξαιρετικά χρήσιμη ιδίως σήμερα, στην ιστορικά κρίσιμη, παρούσα διεθνή συγκυρία, η οποία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τις δυνάμεις της δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης και του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην διακυβέρνηση της Ελλάδας από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ο πρωθυπουργός είπε πως «τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε μπροστά σε πολύ δύσκολες προκλήσεις και ο λαός, μάς έδωσε την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια σκοτεινή στιγμή για την πατρίδα μας και χειριστήκαμε πρωτοφανείς καταστάσεις οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης».

«Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς επιθέσεις και έξωθεν παρεμβάσεις, που πλήγωσαν τα προηγούμενα χρόνια τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στη πατρίδα μας» είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «τέσσερα χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει πολλά, παρά τις συνεχείς δυσκολίες, τις ασφυκτικές πιέσεις και τις πρωτοφανείς εκστρατείες διαστρέβλωσης και συκοφάντησης».

«Αναγκαστήκαμε σε δύσκολους επίπονους συμβιβασμούς αλλά ποτέ δε χάσαμε το στόχο μας και δεν ξεχάσαμε ποιους εκπροσωπούμε» συνέχισε και τόνισε.

«Σήμερα είναι πια φανερό ότι πορευόμαστε σε σωστό δρόμο. Καταφέραμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο των προγραμμάτων της δημοσιονομικής προσαρμογής και ανακτούμε βήμα βήμα την κυριαρχία μας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και ίσως είναι ο πιο σημαντικό, να μειώσουμε σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία, να εδραιώσουμε την κοινωνική προστασία, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από αυτό της δικής σου πατρίδας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης, επιχειρούμε κι εμείς να συγκροτήσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα προοδευτικής διακυβέρνησης».

 

«Μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση, την όξυνση των γεωπολιτικών διενέξεων, την αποσταθεροποίηση ολόκληρων περιοχών του πλανήτη από πολεμικές συγκρούσεις, τρομοκρατικές απειλές και μεγάλες φυσικές καταστροφές ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Αλλά και μια περίοδο που ταυτόχρονα χαρακτηρίστηκε και από την αναζωπύρωση της ελπίδας πολλών λαών του κόσμου για την υπέρβαση όλων αυτών των πολύμορφων κρίσεων» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

“Με έναν συνδυασμό ριζοσπαστικών πολιτικών και ρεαλισμού, συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών, ο Έβο Μοράλες έχει καταφέρει να αναγνωρίζονται σήμερα διεθνώς τα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του. Και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη διεθνή συζήτηση των προοδευτικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων για την οικοδόμηση ενός μετα-νεοφιλελεύθερων υποδείγματος κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης .Κι αυτή η έμπρακτη συμβολή είναι εξαιρετικά χρήσιμη ιδίως σήμερα, στην ιστορικά κρίσιμη, παρούσα διεθνή συγκυρία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε «η διεθνής συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τις δυνάμεις της δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης και του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία. Αντιθέτως βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή όπου η νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία μεταπηδά από το παραδοσιακό πολιτικό όχημα της συντηρητικής δεξιάς στο όχημα της ακροδεξιάς και του ολοκληρωτισμού».

Σε έναν απολογισμό των επιτευγμάτων της χώρας του, στα 13 χρόνια της διακυβέρνησής του, προέβη ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες στην εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμήν του, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Μοράλες απαντώντας στον εισαγωγικό χαιρετισμό του πρωθυπουργού χαιρέτισε τον «αδελφό του» όπως αποκάλεσε τον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στην ειρηνική επανάσταση που έφερε τον ίδιο, ως εκφραστή των ιθαγενών και των περιθωριοποιημένων τάξεων της Βολιβίας στην εξουσία. Ο Μοράλες τόνισε πως στη χώρα του υπήρξε ένας ξεσηκωμός εκείνου του τμήματος του πληθυσμού που ήταν για χρόνια το πιο εξευτελισμένο και παραμελημένο και περιθωριοποιημένο κομμάτι της χώρας.

Όπως πρόσθεσε ο λαός αποφάσισε πως δεν μπορούσε να παραμένει κάνοντας αντίσταση 500 χρόνια και αποφάσισε να ξεπεράσει το στάδιο της αντίστασης και να ανακτήσει τον πλούτο της γης του.

Ο Μοράλες πρόσθεσε ότι η χώρα για πάρα πολλά χρόνια ήταν υποταγμένη στα ξένα συμφέροντα και τα εκπαιδευμένα στελέχη δεν χρησίμευαν για την προκοπή της, αλλά υπηρετούσαν εκείνους που για 90 χρόνια διαιώνιζαν τον νεοφιλελευθερισμό, που γεννούσε διαφθορά και διακρίσεις στη χώρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:23